You can help our site. Thanks in advance for your help - donate - Click -
                                                                        

Профілактика сальмонельозу

Травень 31, 2017 | Здоров'я та краса | Переглядів: 6101 | Коментарі: 0

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, яке викликається найдрібнішими живими мікроорганізмами –бактеріями, що називаються сальмонелами, повідомляє Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України

Основним місцем їх знаходження є кишковик тварин, птахів та людини. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатись в навколишньому сердовищі, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-7 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту.
Найхарактернішою ознакою збудників цих захворювань є те, що вони потрапляють в організм людини через рот з забрудненими харчовими продуктами, водою та через брудні руки. Джерелом зараження обов’язково є хвора людина або бактеріоносій збудника (людина яка раніше перехворіла), хворі на сальмонельоз тварини, птахи, яйця забруднені водоплаваючої птиці, гризуни.
Щорічно в Україні реєструються випадки групових захворювань сальмонельозною інфекцією під час святкувань (весіль, проводів в армію, днів народження тощо). Не є виключенням і наша область, де також практично кожний рік реєструються групові захворювання та спалахи.Так, в липні минулого року в Благовіщенському(Ульянівському) районі захворіло на сальмонельоз 46 осіб, в т.ч. 3 дітей.Трапляються сімейні вогнища з 3-4 випадепми захворювання.

Основні причини цих захворювань: приготування продуктів і страв в домашніх умовах при недотриманні правил особистої гігієни (не милися належним чином руки), порушення технології приготування страв, зберігання їх без холодильного обладнання (в льосі, на веранді), участь в приготуванні страв сторонніх осіб без попередніх спеціальних медичних обстежень в закладах громадського харчування.

Проявами гострих кишкових захворювань, в тому числі сальмонельозу можуть бути слабкість, болі в животі, кишково-шлункові розлади, нудота, блювота, пронос, значне підвищення температури тіла.

Захворюваність кишковими інфекціями найчастіше спостерігається в літньо-осінній період року, серед вікових груп населення більше хворіють діти від 1 до 4-х років.Міські жителі в 3-5 разів частіше хворіють ніж сільські. Особи, які їх доглядають, не завжди дотримуються правил вигодовування малят, правил особистої гігієни, не слідкують за тим, аби продукти пройшли достатню термічну обробку, а овочі та фрукти були належно вимиті, використовують неадекватні для віку дитини продукти.

Профілактика захворювань сальмонельозом та іншими гострими кишковими інфекціями не дуже складна і доступна для всіх:

мийте ретельно руки з милом після відвідування вбиральні, перед приготуванням та вживанні їжі та перед годуванням немовлят;
не допускайте в житлові приміщення, особливо де зберігаються продукти залітання мух які є рознощиками збудників захворювань;
не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;
не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника;
не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо вздовж автомагістралей;
сирі овочі та фрукти мийте під проточною водою і кип’ятіть обов’язково фляжне молоко;
при харчуванні в непристосованих умовах (ліс, пляж, тощо) виключати контакт продуктів з грунтом та піском;
в туристичних походах не вживайте воду з річок та ставків, купайтесь в призначених для цього місцях;
яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині і т.і.) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.

В момент аварійної ситуації на водопровідних магістралях та після них, пити тільки кипячену воду або бутильовану.
Ветеринарно-санітарні заходи повинні бути направлені на:

профілактику захворювань серед сільськогосподарських тварин та птиці;
забезпечення відповідного санітарно-технологічного режиму на м’ясопереробних та молокопереробних підприємствах.

Якщо в колективі чи в сім’ї з’явився хворий на кишкові захворювання – необхідно негайно звернутись за медичною допомогою. Чим раніше виявлено кишкове захворювання, тим успішніше вживаються заходи проти його поширення.


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool