Оливковий гість на вашому столі

Серпень 15, 2012 | Здоров'я та краса | Переглядів: 2042 | Коментарі: 0

Чи знаєте ви, що оливки містять близько 100 активних речовин, таких необхідних нашому здоров’ю? І, завдяки цьому, цей продукт діє по всіх фронтах.

По-перше, регулярне вживання оливок знижує ризик серцево-судинних захворювань, та рівень холестерину завдяки наявності такого компоненту як поліфенол, що заважає утворенню тромбів в судинах. До того ж, висока харчова цінність оливок, що ми з’їдаємо, дозволяє нашому організму швидко відновлювати сили після стресів та перенавантажень. По-друге, цей продукт (а також оливкова олія) містить вітамін Е (який ще називають еліксиром молодості та краси) та вітамін А, який покращує зір. Також помічено, що жителі середземноморських країн, де оливки входять майже в кожен рецепт, хворіють на рак набагато менше ніж інші, тож оливкові страви можуть стати непоганою профілактикою онкологічних захворювань. Взагалі, оливки та олія, виготовлена з них, дуже легко засвоюються, тому їх можна вживати навіть під час дієти, тому що вони добре очищують кишечник та нормалізують процес травлення. До того ж, олія змащує стінки кишечника, що запобігає проникненню токсинів в кров.
масло

Людям похилого віку корисно вживати оливки та заправляти олією салати, тому що це зміцнює кістки та покращує роботу печії (для цього непогано б було вранці ще випивати 1 столову ложку олії перед сніданком). А вагітним жінкам це майже необхідно для того, щоб поповнювати запаси мінеральних елементів, які тепер потрібні не їм самим, а й майбутньому малюкові. Також дуже корисно їсти оливки (разом з кісткою) при захворюваннях легенів. І не забувайте, що вони мають знеболюючи властивості, тож, якщо ви страждаєте від мігреней, то спробуйте з’їсти декілька штук, і вам стане легше.

І, наостанок, при м’язових болях корисно втирати теплу олію та робити масаж протягом 10 хвилин.

Косметика на кухні

мылоКорисні властивості оливок добре знали ще красуні стародавнього світу і активно їх використовували для догляду за собою. Вони користувалися олією замість крему, розтираючи декілька її крапель на обличчі. І це ефективно захищало шкіру від сонячних променів, попереджуючи передчасне старіння та роблячи її при тому м’якою та гладенькою, не забиваючи пори. А відома акторка Пенелопа Крус стверджує, що своїм чудовим волоссям завдячує регулярним маскам з підігрітої оливкової олії. Для цього візьміть пів стакану олії, розбавте її ложкою теплої води, трохи підігрійте її і нанесіть на волосся, надівши целофанову шапочку, а зверху замотайте голову рушником, щоб маска краще прогрілася та почала діяти. Ретельно змийте через 20 хвилин. Особливо така маска допомагає, якщо в вас сухе та ламке волосся.

Якщо в вас суха шкіра, візьміть 1 чайну ложку олії, додайте до неї 1 чайну ложку меду та яєчний жовток, перемішайте все і нанесіть таку маску на обличчя. Через 10 хвилин змийте все теплою водою. Така процедура збереже еластичність шкіри та допоможе позбавитися її лущіння. Але якщо в вас жирна шкіра, замість жовтка використовуйте білок.
крем

Інший варіант маски – це розтерті плоди оливи, які треба нанести на обличчя. Справа в тому, що саме оливки допомагають при лікуванні захворювань шкіри. А така паста з синіх стиглих плодів, що ви її приготуєте, попереджає лущення шкіри, що особливо актуально взимку, коли діє вітер та мороз.

Готуємо лише корисне

Обирайте олію для кулінарних експериментів з поміткою extra virgin, тобто це олія без термічної обробки, яка зберегла всі вітаміні і мінеральні речовини якнайкраще. Напис virgin означає, що перед вами олія другого віджиму, тобто вміст корисних речовин не такий високий. Інший варіант – це рафінована олія, котра пройшла і термічну, і хімічну обробку, завдяки чому збільшується термін зберігання продукту, але от вітамінів там не так багато. Також, купуючи пляшку корисної олії, зверніть увагу на колір. Якщо вона готується з не дуже стиглих зелених плодів, то матиме золотисто-зелений колір, якщо зі стиглих (які ми звикли ще називати малинами) – то оливабільш темний відтінок. І не робіть запаси олії на майбутнє! Адже чим довше вона зберігається, тим гіршим стають її смакові якості. Тож покладіть в свій кошик ту пляшку, дата виготовлення на якій «найсвіжіша». Купивши олію, зберігайте її в темному прохолодному (але не в холодному) місті – вона не любить світла та тепла, тому що при останніх умовах зникають вітаміни.

Взагалі, оливки – продукт взагалі універсальний. Їх можна додавати і в салати, і в піццу, і в м’ясні страви для смаку. Наприклад, додайте порізані плоди до овочевих та м’ясних салатів, і ви відчуєте їх пікантний смак.

Джерело:  www.greenmama.ua


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool