За 10 місяців 2018 року Одеська залізниця отримала менше половини компенсації за перевезення пільговиків

Листопад 19, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 1027 | Коментарі: 0

За 10 місяців 2018 року поїзди приміського сполучення регіональної філії «Одеська залізниця» ПАТ УЗ перевезли 2,1 млн. пасажирів пільгових категорій на суму 38,9 млн. грн., з яких отримано компенсацію від міських та районних адміністрацій в розмірі 15,2 млн. грн., або 39,1% від необхідної суми.

Варто зазначити що у перше за останні три роки за результатами зустрічі директора регіональної філії «Одеська залізниця» з мером міста Генадієм Трухановим було підписано договір на 2018 рік, внаслідок чого регіональна філія отримала 5 млн.грн компенсації з місцевого бюджету.

Однак, за даний період відсоток компенсації по місту Одеса ще становить – 54%. Загалом по Одеській області за 10 місяців поточного року заборгованість з компенсації філії становить лише 50,5%.

Керівництво філії постійно проводить зустрічі та надсилає відповідні листи до всіх районних, міських державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад для вирішення питань щодо компенсаційних виплат та уникнення заборгованості.

На жаль, деякі районні державні адміністрації відмовляються підписувати договори на компенсацію збитків залізничному транспорту, посилаючись на відсутність коштів у місцевих бюджетах.

Найгірша ситуація за останні 10 місяців склалася у Березівському районі, де заборгованість становить 576,9 тис. грн.. Балтський район заборгував 362,9 тис. грн., Овідіопольський – 319,1 тис. грн., ще 206,7 тис. грн. не отримано компенсації від Великомихайлівського району та 91 тис. грн. від Ананьївського району.

Варто зазначити, що для вирішення проблеми із заборгованістю, деякими органами місцевої влади було запропоновано обмежити кількість категорій пільг та поїздок пільговим категоріям пасажирів, а також компенсувати пільговий проїзд лише за жителів відповідного району або міста. Однак ці пропозиції йдуть врозріз з чинним законодавством України, адже обмежують права пасажирів пільгової категорії, які мають право проїзду по всій території України, а також суперечать Постанові КМУ від 16.12.2009 №1359, згідно з якою, облік пільговиків ведеться постанційно.

Додамо, що регіональна філія «Одеська залізниця» ПАТ УЗ щороку зазнає величезних збитків, забезпечуючи приміські пасажирські перевезення. Тільки за 10 місяців 2018 року за оперативними даними на філії констатували 549,1 млн. грн. збитків у приміському сполученні. Порівняно з відповідним періодом минулого року сума збитків у поточному році зросла на 22,7% зріст на 101,7 млн. грн.

На жаль, наведені цифри свідчать про низький відсоток покриття витрат доходами. На сьогодні цей показник становить 12,7%, а це – 12 копійок із кожної вкладеної гривні.

Варто зазначити , що недоотримання коштів не дає змоги у повному обсязі забезпечити придбання запасних частин, проведення своєчасних та якісних ремонтних робіт та негативно впливає на технічний стан моторвагонного рухомого складу, який потребує постійного оновлення.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool