Спрощення отримання субсидій, «живі гроші» на оплату комунальних послуг та збільшення фінансування на «теплі кредити»

Жовтень 29, 2018 | Новини регіонів | Переглядів: 760 | Коментарі: 0

Днями уряд прийняв ряд важливих рішень, щоб підвищення ціни на газ не «вдарило» по бюджету українських родин.

Довготривалі перемовини Уряду з МВФ закінчилися максимально можливим послабленням вимог для отримання критично важливого для України траншу.

Замість 60% зростання ціни на газ, яких вимагав МВФ, Уряду вдалось дійти компромісного рішення і домовитися про підвищення лише на 23,5%. З 1 листопада 2018 року вона становитиме 8 550 грн за 1 000 куб. м. З прийняттям такого рішення Україна зможе отримати кредит від МВФ. «Вирішення питання газових тарифів розблокує отримання чергового траншу МВФ. Це є необхідним для уникнення дефолту: протягом 2018-2020 років виплати за зовнішнім державним боргом становитимуть близько $18,5 млрд. Борги накопичені, в основному, у період 2009-2013 років. Відсутність траншу – це згортання державних програм розвитку країни, це або суттєве скорочення витрат бюджету (і зарплат бюджетників у тому числі), або – дефолт», – зазначив заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR) Павло Кухта.

Для захисту українців уряд посилив програму субсидій.

Так, з 1 жовтня 2018 року субсидію будуть отримувати ті, хто має борги по ЄСВ з вини роботодавця. Крім цього, якщо в домогосподарстві є люди, які знаходяться в складних життєвих обставинах, вони зможуть отримати субсидію.

Також,під часрозрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходу сплачені аліменти та спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, яка в рік складає до 2500 гривень за голову.

Право на допомогу від Уряду мають ті родини, опалювальна, а не загальна, площа житла яких не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку.

На понаднормову площу, але не більше ніж 30% від норми, мають право громадяни, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років, а також ті, хто отримує державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. З 1 жовтня 2018 року якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу,отримувач субсидії має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги. Для прикладу, якщо розмір обов’язкового платежу за певну послуг становить 200 гривень на місяць, але домогосподарство реально її спожило тільки на 120 гривень, сплаті підлягатиме фактичний обсяг споживання, тобто 120 грн.

Всі субсидії будуть автоматично переоформлені відповідно до нових правил, — пояснили в Уряді.

Також, Урядом збільшено фінансуванняна енергомодернізацію житла

Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників у наступному році буде виділено 2 млрд грн. За невитрачену енергію люди отримають «живу» допомогу. А це суттєво зменшить суму у платіжках українських родин.«Вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям», — зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман

Разом з підвищенням ціни на газ Урядом було прийнято ще одне важливе рішення, яке стосується «Нафтогазу». А саме: до бюджету держави забиратимуть не 75 %, а 90% його прибутку.

Це унеможливить виплату захмарних премій та бездумне витрачання коштів його керівництва на власний піар.«Ми прийняли рішення про те, що 90% прибутку НАК «Нафтогаз» буде повернуто в бюджет, а з бюджету — на потреби українських громадян. Думаю, це буде справедливо. Замість надмірних зарплат і премій це все повинно бути у державній скарбниці», — повідомив Володимир Гройсман.

В Уряді наголошують, що єдина можливість зменшити ціну на газ — це відмовитися від дорогого імпортного газу і збільшити власне видобування природного палива. І це пріоритетне завдання для «Нафтогазу» і «Укргазвидобування».


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool