«Захищене і здорове покоління» - девіз Дня охорони праці у 2018 році

Квітень 27, 2018 | Новини | Переглядів: 1020 | Коментарі: 0

28 квітня у Всесвітній день охорони праці, в Україні, згідно з указом президента, відзначають День охорони праці. Цього року Міжнародна організація праці визначила девіз Дня охорони праці – «Захищене і здорове покоління».

 Цей девіз збігається із завданнями і метою Всесвітнього дня боротьби із дитячою працею, який відзначають 12 червня.
Забезпечення гідних і безпечних умов праці передбачено в Національній доповіді Уряду України «Цілі сталого розвитку: Україна». У цьому документі визначено показники досягнення цілей сталого національного розвитку до 2030 року. Одна із цілей – гідна праця, її реалізація в інтересах молодого покоління.

Голова Держпраці Роман Чернега, наголошуючи у своєму виступі на важливості реформування системи управління охороною праці, зазначив: «Культура охорони праці – це створення чітко сформульованої системи прав і обов’язків, системи відповідальності, де принцип профілактики має найвищий пріоритет».

Кількість нещасних випадків за 2017 рік зменшилася, але несуттєво – на 3 % порівняно з 2016 роком (4428 випадків), із смертельним наслідком – на 10 % (у 2016 році зафіксовано 400 випадків). Основними причинами нещасних випадків є організаційні: не приділяється належна увага навчанням з охорони праці, не проводиться відповідний інструктаж працівників, не облаштовуються належно небезпечні зони виробництва тощо.

За висновком Міжнародної організації праці суспільні збитки, які виникають у результаті того, що молоді працівники зазнають серйозних травм та надовго втрачають працездатність, можуть бути набагато більшими, ніж суспільні збитки від аналогічного виробничого травматизму дорослих працівників. Виробничі травми спричиняють серйозніші наслідки, якщо виникають на початку трудового життя молодої людини. Молоді працівники, які втрачають працездатність на тривалий термін, можуть перестати бути активними чле нами суспільства та не скористатися отриманими освітою та підготовкою.

Тож в інтересах молодого покоління працівників потрібен узгоджений комплексний підхід до викорінення дитячої праці та популяризації культури безпеки і гігієни праці. Особливу роль у цьому процесі відведено школам і закладам вищої освіти - саме тут з дітьми і молоддю мають проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу та навчання, спрямовані на формування культури охорони праці майбутніх працівників.

Фахівці Управління Держпраці у Кіровоградській області на чолі з начальником Управління Сергієм Подорожним до Дня охорони праці провели низку превентивних заходів в освітніх закладах та на підприємствах області. Зокрема, зустрічі із студентами Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, Донецького національного медичного університету, молодими працівниками ПАТ «Ельворті», учнів ряду училищ та шкіл. Молодь Кіровоградщини ознайомили із законодавством, що регулює працю молоді та правами під час першого працевлаштування. Оскільки незабаром розпочнуться літні канікули, і студенти та старшокласники можуть виявити бажання тимчасово працевлаштуватися, особливий акцент робився на необхідності легального працевлаштування.

Одним із суспільно значущих проектів, спрямованих на популяризацію серед молодого покоління культури безпеки праці, є щорічний Всеукраїнський конкурс дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей». У березні 2018 року підведено підсумки VII обласного Конкурсу дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей», в якому взяли участь понад 200 навчальних закладів та закладів культури області, учнями, студентами та вихованцями яких надіслано більше 800 малюнків. Серед них оргкомітет визначив 9 переможців.

Протягом квітня переможців нагороджено дипломами Управління, а також цінними призами. Талановитих дітей нагородили на досить високому рівні - за участю голів райдержадміністрацій та міських голів, під час святкових лінійок та інших урочистих заходів, таким чином популяризуючи культуру праці серед працівників, яким держава доручила достойно виховати молоде покоління.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool