Як у Кіровограді дотримуються санітарного законодавства у супермаркетах

Серпень 04, 2011 | Новини | Переглядів: 1638 | Коментарі: 0

Інформація про дотримання санітарного законодавства при виробництві та реалізації харчових продуктів в кулінарних та кондитерських цехах супермаркетів міста Кіровограда

Фахівцями міської санітарної служби протягом квітня-травня 2011 року проведена перевірка дотримання санітарного законодавства при виробництві та реалізації харчових продуктів в кулінарних та кондитерських цехах супермаркетів, в ході якої виявлено покращання санітарно-технічного та санітарно-гігієнічного стану підприємств міста Кіровограда. Адміністрацією супермаркетів посилено контроль за своєчасним прибиранням прилеглої території, вивезенням сміття, проведенням ремонтних робіт, санітарних днів, дотриманням термінів та умов реалізації харчових продуктів, забезпеченням їх супровідними документами, що засвідчують якість та безпеку продукції. Практично не виявляється порушення термінів проходження періодичних медичних оглядів працівниками, широко застосовуються сучасні миючі та дезінфікуючі засоби, дозволені до використання МОЗ України. Продукція, що виготовляється, проходить технологічний контроль за фізико-хімічними, мікробіологічними та за показниками безпеки в акредитованих лабораторіях згідно з затвердженими схемами.
За результатами перевірок на адресу адміністрації направлялись приписи, згідно з якими виконані роботи по усуненню виявлених порушень. Так, в магазині ТзОВ «Арго-Р» мережі «Наш край» по вул. Короленка, 2-г зачищені від іржі та пофарбовані металеві конструкції стелажів в приміщенні приймання товару, в холодильній камері, полиці виконані з гігієнічного матеріалу, відремонтовані крани в приміщеннях для зберігання прибирального інвентарю та миття гастроємностей, в борошняному цеху замінено посуд, проведена ревізія каналізаційної мережі, очищений жироуловлювач. В магазині «Фуршет» КФ ДП «Гарантія маркет» по
вул. Героїв Сталінграда, 6/13 в цеху виготовлення салатів відгороджений балон з вуглекислим газом, поновлене маркування розробного та прибирального інвентарю, проведені генеральні прибирання овочево-фасувального, рибного, м’ясного цехів. В магазині «Фуршет»
КФ ДП «Гарантія маркет» по вул. Червонозорівській, 13 проведене генеральне прибирання в холодильних камерах, зачищені від іржі та пофарбовані металеві конструкції, гачки для підвішування м’яса, полиці виконані з гігієнічного матеріалу, відремонтовано зливний бачок в жіночому санвузлі.
Разом з тим, незважаючи на вжиті заходи, в окремих супермаркетах грубо порушують санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі
№ 5781-91 та санітарні правила для підприємств громадського харчування
№ 42-123-5777-91.
Порушуються умови зберігання продуктів в складських приміщеннях (не розмежовані групи харчових продуктів та товарів побутової хімії), не поновлюється своєчасно маркування розробного та прибирального інвентарю, не дотримуються умови приготування кулінарних виробів, про що свідчать результати невідповідних проб харчових продуктів по
фізико-хімічним та мікробіологічним показникам, не проводиться технологічний контроль виробництва. Зафіксовані випадки реалізації небезпечних, непридатних до споживання харчових продуктів, кінцевий термін реалізації яких минув. В магазині «Сільпо» ТОВ «Фоззі Фуд» по
вул. Карла Маркса, 53 санітарно-технічний стан допоміжних, складських, виробничих приміщень незадовільний, пошкоджене гіпсокартонне покриття стін в коридорах, на стелі відмічаються плями від затікань, підлога у вибоїнах, місцями відпала плитка, двері брудні, потребують фарбування, відпадає штукатурка на стінах, потребують фарбування металеві конструкції, не організоване централізоване прання спецодягу, в коридорах зберігаються ящики з товарами при наявності складських приміщень, роздягальня персоналу пекарні захаращена сторонніми предметами, в м’ясному цеху прибирання проведене неякісно, пакувальна тара зберігається невпорядковано, частково не марковані ножі, в рибному цеху на стінах плями крові, зворотну тару не винесено за межі цеху, підлога овочевого цеху брудна, в санвузлі персоналу відсутня сигнальна табличка «Зніми халат», в холодильній камері підтоварники брудні. В магазині «Копілка»
ТОВ «Копілка» по вул. 50 років Жовтня, 1-а санітарно-технічний стан складського приміщення в підвалі незадовільний, на стінах облущена фарба, на підлозі вибоїни, в тамбурі входу для відвідувачів порушена цілісність підвісної стелі, дератизаційні заходи проводяться не систематично. Не виконані вимоги постанови головного лікаря Кіровоградської обласної СЕС № 37 від 22.11.11 р.: порушується поточність технологічного процесу (між хлібним, кондитерським цехами та торговельною залою без погодження проектно-кошторисної документації з органами державного санітарно-епідеміологічного нагляду обладнаний відділ по реалізації меблів, побутові приміщення обладнані не по типу санпропускника, мийне відділення не відокремлене від цеху підготовки тістових заготовок та випікання напівфабрикатів, в прохідному коридорі встановлений стелаж для зберігання чистого посуду. Потребують ремонту санітарно-побутові приміщення для працівників кулінарного цеху Не проводиться технологічний контроль виробництва за мікробіологічними показникам та за показниками безпеки, на частину виробів відсутні нормативні документи, по яких виготовляться продукція. В магазині «Велика кишеня» ТОВ «Фуд мережа» не проводиться технологічний контроль виробництва в кулінарному та кондитерському цехах. В магазині «Фуршет» КФ ДП «Гарантія маркет» по вул. Героїв Сталінграда, 6/13 санітарно-технічний стан виробничих та складських приміщень незадовільний, в холодильних камерах пошкоджене облицювання стін та стелі, підлога виробничих цехів у вибоїнах.
Протягом 2011 року фахівцями міської СЕС складено протоколи та винесено 11 постанов про накладення штрафів на суму 1122 грн., 5 постанов про тимчасову заборону експлуатації, 8 постанов про вилучення з реалізації небезпечних, непридатних для споживання харчових продуктів загальною вагою 66,607 кг на суму 2600,82 грн., відповідно винесено 8 постанов про застосування фінансових санкцій на суму 2600,82 грн., надано 9 приписів на адресу адміністрації підприємств.

Окремим проблемним питанням є якість харчових продуктів, виготовлених в кулінарних цехах супермаркетів. Протягом поточного періоду 2011 року рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції серед населення міста залишається високим: сальмонельоз – 16 випадків, гастроентероколіти 167, з них 25 харчові токсикоінфекції,
142 гастроентероколіти. В той же час збільшилась кількість випадків виявлення невідповідних проб по мікробіологічним показникам кулінарних виробів (салатів), відібраних у виробничих цехах супермаркетів - 25%, що є результатом незадовільного санітарно-технічного, санітарно-гігієнічного стану виробничих приміщень, несвоєчасного проведення прибирання, недотримання правил особистої гігієни працівниками, порушення технології приготування умов зберігання продукції, термінів її реалізації, використання для приготування неякісної сировини.
З урахуванням дуже короткого терміну реалізації зазначених продуктів, настання літнього періоду та складних кліматичних умов (високий температурний режим) це становить епідемічну небезпеку та може викликати серед населення захворювання на гострі кишкові інфекції, харчові отруєння, інфекційні захворювання.
Зважаючи на вищевикладене, на адресу адміністрації супермаркетів були направлені приписи від 05.05.11 про скорочення асортименту продукції, що виготовляється, посилення контролю за якістю сировини, яка використовується, дотримання технології виготовлення, умов зберігання та термінів реалізації продукції.
01.06.11 головним державним санітарним лікарем м. Кіровограда винесена постанова № 24-х про заборону реалізації салатів в заправленому вигляді.
Всі вище викладені питання були заслухані на санітарно-епідеміологічній раді при ДЗ «Кіровоградська міська СЕС» з керівниками супермаркетів міста, прийнято рішення № 5 від 7 червня 2011 р.

Головний державний санітарний лікар м. Кіровограда Касьяненко І.І.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool