В Україні кожен 5 мешканець - це особа похилого віку

Червень 15, 2019 | Новини | Переглядів: 506 | Коментарі: 0

Сьогодні, 15-го червня відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей, або ще цю подію називають – Днем захисту літніх людей.

Дата покликана привернути увагу суспільства до проблеми упередженого ставлення стосовно літніх людей і зруйнувати стереотипи, пов’язані з їхнім життям, - констатує КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради»
Згідно з міжнародною класифікацією, людиною похилого віку вважається особа, яка досягла 65 років. Таких людей в усьому світі близько 700 мільйонів, а це майже кожна десята людина на Землі.

«Загальна тенденція постаріння населення України у повній мірі стосується і Кіровоградської області. У деяких районах, таких як Компаніївський Устинівський, Онуфріївський, Добровеличківський, Новомиргородський, Голованівський загальна кількість людей пенсійного віку досягає 35-42% від загальної кількості населення. Станом на 1 січня року в області перебуває на обліку 280,9 тис пенсіонерів за віком, інвалідів загального захворювання 44,1 тис, 5,7 тис осіб потребують соціального обслуговування. В обслуговуванні даного контингенту населення приймають участь 27 лікарів та медичних сестер, 138 соціальних працівників. В області функціонують 4 будинки-інтернати та пансіонати для геріатричних підопічних. При 24 аптеках області створені відділи для отримання ліків за пільговими рецептами. Ветеранським організаціям видані пластикові картки для придбання ліків з 15% знижкою у будь-якій державній аптеці на території області» - констатує Тетяна Голікова лікар - геронтолог ендокринологічного відділення КНП «Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної ради».

Загалом в Україні кожен 5 мешканець – це особа похилого віку, шоста їх частина самотні люди. Половині із них потрібна допомога в повсякденному житті, особливо сьогодні, коли для багатьох пенсіонерів основним джерелом існування є пенсія, розмір якої не забезпечує нормального життя. Багато літніх людей в Україні страждають від незадовільних житлових умов. Однією з найболючіших проблем, що безпосередньо торкаються всіх без винятку людей похилого віку, є недоступність адекватного медичного обслуговування. Ціни на ліки стають практично недоступними для людей з низькими доходами, якими є переважна більшість пенсіонерів.

Цей день – не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь. У цей день світ говорить про проведені активні дії щодо захисту інтересів людей похилого віку, створення для них сприятливих умов життя, про невирішене у цій сфері. Упереджене ставлення, ігнорування і дискримінація літніх людей – досить поширене явище. В тій чи іншій формі воно існує в усіх країнах світу. Люди похилого віку зіштовхуються з дискримінацією в суспільстві, на роботі, в транспорті, медичних закладах. Це певною мірою перешкоджає реалізації їхнього потенціалу і негативно впливає на здоров’я, самопочуття і добробут. Це призводить до знецінювання ролі людей похилого віку і виключення їх з громадського життя.

До 2050 року число літніх людей у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі, а загальна кількість складе 2 мільярди осіб.

Валентина Остапчук 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool