У полі зору прокуратури Кіровоградщини - питання оздоровлення та відпочинку дітей

Червень 14, 2012 | Новини | Переглядів: 1332 | Коментарі: 2

Традиційно напередодні літніх канікул працівники прокуратури проводять перевірки, щоб з”ясувати чи виконується посадовими особами органів виконавчої влади та місцевого самоврядування законодавство про оздоровлення та відпочинок дітей. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

Без порушень останніми вимог законодавства не обійшлося.
У ході перевірки з”ясовано, що в регіоні розроблені програми, які спрямовані на оздоровлення та відпочинок дітей. Проте їх фінансове забезпечення не завжди сприяє організації повноцінного оздоровлення, зокрема охоплення оздоровленням пільгових категорій дітей. У обласному центрі не достатньо профінансована програму відпочинку та оздоровлення дітей. На її реалізацію передбачено 99,1 тис. грн., тобто можливість оздоровити лише 98 дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 212 дітей-інвалідів, 123 дітей, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС; 1118 дітей, які перебувають на диспансерному обліку.
Мережа позаміських закладів у порівнянні з літом минулого року не скоротилася. Залишився незадіяним для оздоровлення і цього року дитячий оздоровчий табір імені О.Матросова у Петрівському районі через довготривалий процес передачі закладу з балансу підприємства Дніпропетровської області на баланс селищної ради. У порівнянні з минулим літом на 18 скоротилася кількість закладів відпочинку з денним перебуванням дітей, в більшості випадків по причині не створення належних умов у навчальних закладах. У Новоархангельському районі на кінець травня не відкрито пришкільний табір Покровської ЗОШ, через не вирішення питань постачання молочних та м’ясних продуктів та порушення санітарних вимог.
Прокурором м.Кіровограда встановлено, що в закладах з денним перебуванням організація безкоштовного харчування забезпечена лише для пільгової категорії дітей, вартість харчування решти дітей сплачується батьками. Зазначене породжує непоодинокі звернення батьків до правоохоронних органів щодо ультимативного залучення їх дітей до перебування в пришкільних закладах з денним перебуванням. Виявлені порушення законів відображені в поданні, яке прокуратурою міста внесено Кіровоградському міському голові.
Проведеною ревізією діяльності КЗ «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді» виявлено нецільове використання коштів обласного бюджету на оздоровлення в 2011 році в сумі 23,03 тис. грн. Відомості Центру щодо кількості дітей, які перебували в таборі не відповідають дійсності. Діти приймалися за заявами, проте не завжди їх писали законні представники неповнолітніх. Деякі заяви батьки взагалі не писали, і їх діти не відпочивали в цьому таборі. Мешканка обласного центру пояснила, що будь-яких заяв щодо зарахування сина до профільного табору на базі Центру не писала, адже сину на той момент виповнилося 19 років, він був студентом II курсу вищого навчального закладу, тоді як за документами він числився його відвідувачем. Також встановлено, що Центр не мав належних умов для організації повноцінного харчування дітей - в ньому відсутній харчоблок. Діти харчувалися на базі школи №16. Із пояснень батьків вбачається, що діти втомлювалися від походів до їдальні. Прокуратурою області внесено подання начальнику управління освіти і науки ОДА щодо усунення цих порушень.
З порушенням оздоровлювалися діти влітку минулого року і у таборі «Юннат» на базі КП «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді». У цьому закладі також встановлено нецільове використання бюджетних коштів у сумі 10,76 тис. грн. За втручання прокуратури винними особами відшкодовані кошти до бюджету, директора табору притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Правозахисними перевірками встановлені низку порушень в діяльності пришкільних таборів, які функціонують на території області. Прокурором Ульяновського району при перевірці таборів при чотирьох школах району виявлено, що належних умов для оздоровлення та відпочинку дітей не створено. Харчоблоки закладів не відремонтовані, вентиляційні та каналізаційні системи не працюють. У кількох таборах при школах Голованівського району не забезпечено бракераж сирих продуктів, їх використання допускається за відсутності документів, які посвідчують якість та безпечність, з явними ознаками псування. У Новоукраїнському районі встановлені факти непроходження обов’язкового профілактичного медичного огляду працівниками таборів. У всіх випадках прокурорами внесено подання уповноваженим органам з вимогою усунути ці порушення.
Допускаються порушення щодо організаційних питань функціонування дитячих таборів: не затверджені положення про табори, правила внутрішнього розпорядку закладів, є порушення в організації та здійсненні виховного процесу, неналежним чином ведуться журнали обліку стану здоров'я дітей, які відвідують табори. На усунення порушень в організації оздоровчого процесу прокурорами внесено документи прокурорського реагування.
Прокуратурою м. Кіровограда під час перевірки відділу сім’ї та молоді Кіровоградської міської ради звернуто увагу на ті обставини, що платні путівки до МДЦ «Артек» та УДЦ «Молода гвардія» надаються особам, які відповідно до вимог законодавства мають право на безоплатне їх одержання. Зокрема, батьки двох дітей-інвалідів за путівку до МДЦ «Артек» у травні цього року сплатили відповідно 20% та 30% вартості путівки. Іншою дівчинкою з багатодітної сім’ї сплачено 30% вартості путівки. Прокурор м. Кіровограда у поданні вказав міському голові усунути ці та інші порушення.
64 порушення виявлено при перевірці функціонування дитячих атракціонів. Дитячі майданчики поблизу житлових будинків також «не в найкращому стані» та потребують серйозної уваги з боку органів влади та місцевого самоврядування, адже мова йде про безпеки та життя наших дітей.
За результати перевірок територіальними прокурорами, з метою усунення порушень законів, внесено 20 документів реагування. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 18 посадових осіб, відшкодовано 11 тис грн. Деякі документи ще перебувають на розгляді. За узагальненими матеріалами прокуратурою області внесено подання керівництву обласної державної адміністрації та поінформовано голову Кіровоградської обласної ради.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool