У Кропивницькому відкрили виставку Григорія Гнатюка

Червень 14, 2021 | Новини | Переглядів: 1012 | Коментарі: 0

В Музеї мистецтв було розгорнуто виставку творів члена Національної спілки художників України, заслуженого художника України, лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна Григорія Михайловича Гнатюка до 70-ї річниці з дня народження художника.

Григорій Михайлович Гнатюк народився 18 липня 1951 року у селі Небелівка Новоархангельського району (Новоархангельська громада, Голованівського району) Кіровоградської області. У 1975 році закінчив Харківське державне художнє училище (живописно-педагогічне відділення, викладач Віталій Лєнчін). З 1975 по 1979р.р. Гнатюк працював у художньо-виробничих майстернях міста Чіти (Бурятська АРСР, Росія), після повернення на батьківщину, протягом 1980-1987 років, у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР художником оформлювачем. З 1987 році Григорій Михайлович отримав членський квиток члена Спілки художників УРСР.

З 1982 року художник бере активну участь у всеукраїнських, всесоюзних та міжнародних художніх виставках: «Сучасний радянський живопис» (Японія, 1987), «І Міжнародне бієнале «Імпреза-89» (1989), «Сучасне українське мистецтво в Канаді» (1990) та «Хутір» (1995).
Персональні виставки Григорія Гнатюка з успіхом пройшли свого часу в Україні (Кропивницькому (Кіровограді) (1986, 1987), Києві (1989, 1990), та закордоном. Картини художника уже декілька років поспіль експонуються в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського.

Приємно усвідомлювати той факт, що художник ще за життя отримав визнання, як у себе на батьківщині, так і далеко за її межами.
На сьогодні роботи Григорія Гнатюка знаходяться у Галереї сучасного та східноєвропейського мистецтва «Червоний квадрат» (Лондон, Великобританія), Дирекції виставок Міністерства культури України, Музеї Мистецтв (Кіровоградському обласному художньому музеї), художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна міста Кропивницького, приватних колекціях Мартіна Мюллера (Цюріх, Швейцарія), США, Канади, Німеччини, Австрії та інших.

відкрили виставку Григорія Гнатюка

відкрили виставку Григорія Гнатюка

З 1994 року і до своєї трагічної загибелі Григорій Михайлович проживав і працював у рідному селі Небелівка. У 2006 році Гнатюк отримає лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Новітні спрямування», а у 2009 році отримує почесне звання «Заслужений художник України».
Основні твори: «Збір картоплі» (1981), «Двір»(1984), «Домашні клопоти» (1986), «Солять помідори»(1993), «Зникаючі блюзи»(1996), «Моя мати» (1999), «Біля криниці» (2000), «Очікування» (2002).
Після трагічної загибелі 10 жовтня 2012 році в Музеї Мистецтв (Кіровоградському обласному художньому музеї) 15 грудня 2012 року було відкрито виставку художніх творів, присвячену світлій пам’яті Григорія Михайловича Гнатюка.

У 2017 році в Поліграфічно-видавничому центрі ТОВ «Імекс-ЛТР» було надруковано каталог «Григорій Гнатюк. Небелівські пасторалі. Живопис. Графіка» авторства Федора Лагно, дизайн і верстка Андрія Хворостаі. У 2020 році в рамках Обласної програми розвитку книговидання та книгорозповсюдження 2016-2020р.р. було перевидано каталог «Григорій Гнатюк. Небелівські пасторалі. Живопис. Графіка»де представлені роботи з приватних колекцій та фондового зібрання музею мистецтв.
За ствердженням мистецтвознавців, творчості художника характерні філософічність, глибокий психологізм образів, своєрідне поєднання української народної традиції та західноєвропейського постімпресіонізму з яскраво вираженим індивідуальним стилем, який за допомогою звичайних засобів образотворчої мови створював нову художню реальність. Наскрізними мотивами більшості його творів є символи природи та простору, що оточують людину. Головними героїнями багатьох його картин була його мати, сестри та прості селянські жінки.

На цьогорічній виставці творів члена Національної спілки художників України, заслуженого художника України, лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна Григорія Михайловича Гнатюка до 70-ї річниці з дня народження художника представлено полотна із фондового зібрання Музею мистецтв так завнного періоду «Небелівських пасторалей»: «Подвір’я» (1984), «Перед святом» (1985), «Соління помідорів» (1986), «У затишному куточку» (1986) «Залишки світла» (1992).

А також роботи з приватної колекції Володимира Плітіна написані Григорієм Гнатюком у 1982 році «Бесіда в інтер’єрі» та «Двір» які Володимир Плітін передав під час виставки у фондове зібрання музею.

Теми живопису Григорія Гнатюка з тих, що прийнято називати «вічними». Герої на його полотнах завжди живі і здається, що вони вийшли з швидкоплинних слів, спогадів, мрійливого занурення в минуле. А це спонукає до довічного діалогу з глядачем.

Олена Степанок 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool