У Кропивницькому відкрили пересувну виставку (ФОТО)

Січень 11, 2024 | Новини | Переглядів: 1293 | Коментарі: 0

В обласному центрі в малій галереї Музею мистецтв, що знаходиться в приміщенні Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. Л. Кропивницького, в рамках постійної співпраці вчергове презентовано пересувну виставку «Мистецька ода Кіровоградщині», присвячену 85-річчю утворення Кіровоградської області.

Сьогодні тема відзначення ювілею області є дискусійною та неоднозначною, адже в умовах російсько-української війни розпочався процес очищення від ідеологічних наративів радянської доби, давно стоїть питання щодо перейменування області.

Офіційним днем народження Кіровоградської області вважається 10 січня 1939 року, коли вийшов відповідний наказ Президіуму Верховної Ради СРСР, згідно якого на мапі тоді ще Радянської України з’являлися три нові області - Сумська, Запорізька та Кіровоградська. Причому остання, на відміну від сучасної Кіровоградської області, юридично складалася з 31 району (фактично їх було 30) та мала одне місто обласного підпорядкування. І тільки внаслідок чисельних адміністративних реформ вона трансформувалася у 21 район та 4 міста обласного підпорядкування.

У Кропивницькому відкрили пересувну виставку (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили пересувну виставку (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили пересувну виставку (ФОТО)

 Наша область територіально є унікальною не лише тому, що тут знаходиться географічний центр України, а ще й тому, що наш край завжди лежав на перехресті різних цивілізацій, культур, релігій, важливих історичних подій починаючи з давніх цивілізацій, козацького періоду, української національно-визвольної боротьби до сучасних історичних подій. Саме наше місто являється колискою українського професійного театру. Театрознавці навіть називають його «українськими Афінами». На увесь світ відомі імена славетних корифеїв – Марка Кропивницького, Івана Карпенка-Карого, Марії Заньковецької, Миколи Садовського.

Також неповторною окрасою Кіровоградщини є чисельні пам’ятки природи, архітектури, історії та культури: заповідник – музей Карпенка-Карого «Хутір Надія», дендропарк «Веселі Боковеньки», Онуфріївський парк, ландшафтний заказник «Монастирище» тощо.
В експозиції презентованої виставки, присвяченої 85-річчю утворення Кіровоградської області, представлено 15 живописних творів відомих митців чия слава сягнула далеко за межі Кіровоградщини із зображенням мальовничих куточків нашого рідного краю. Відвідувачі можуть споглядати роботи Михайла Надєждіна (1935-2023) та його сина, Андрія Надєждіна (1963-2022) «Розмова» (1969), «Успіння Єлисавети» (2006) та «Дзвіниця. Розумівка» (2013). Насолодитися спокоєм пейзажів Фелікса Полонського (1941-2022) «Осінь» (1990), Вадима Корнійчука (1991) «Сонячний день» (2011), Володимира Волохова (1939) «Дачі Песецького» (1968), Дмитра Ковтуна (1991) «Поляна» (2013), Анатолія Кімнатного (1980) «Літній день. Біля с. Червона поляна» (2013) тощо. Особливо цікавими є композиції натюрмортів Андрія Хвороста (1968) «Аджамські гарбузи» (2021) та Анатолія Кімнатного «Натюрморт. Аджамка» (2020) присвячені одній з локальних мистецьких резиденцій – селу Аджамка.
Тож ця виставка є маленьким дарунком черговому ювілею нашої області та гідною ілюстрацією мистецької спадщини нашого краю, вона різноманітна і неповторна як і самі митці, які творили для неї.

Анна Недлінська


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool