У Кропивницькому відкрили фотовиставку «Це Мій Майнц»

Травень 03, 2018 | Новини | Переглядів: 1274 | Коментарі: 0

3 травня 2018 року в обласному художньому музеї відкрито персональну виставку світлин нашого земляка, фотохудожника Давида Ямпольського під промовистою назвою «Це Мій Майнц». 

Ця виставка розповідає відвідувачам про «другу батьківщину» митця німецьке місто Майнц.

Довідково: Давид Ілліч Ямпольський народився 18 березня 1954 року в місті Кіровограді (Кропивницькому), навчався в загальноосвітній школі № 14, потім у 1970-1974 роках навчався в Кіровоградському музичному училищі, а вже 1975 року вступив до музично-педагогічного факультету Кіровоградського державного педагогічного інституту імені О. Пушкіна, після закінчення якого, працював в загальноосвітній школі № 18 вчителем співів, керував фотогуртком в професійно-технічному училищі № 4, трохи пізніше викладав музичні дисципліни в школі села Українка Кіровоградського району. З 1999 року Давид Ілліч проживає в Німеччині в місті Майнц (столиця федеральної землі Рейнланд-Фальц). Давид Ілліч Ямпольський знімав завжди, скільки себе пам’ятає, жодна «стінгазета» в Кіровоградському музичному училищі, чи на музично-педагогічному факультеті Кіровоградського державного педагогічного інституту імені О. Пушкіна в часи його навчання не обходилась без його фото. Вдома Давид Ілліч створив справжню фотолабораторію - проявляв, промивав, висушував плівку, робив світлини, спати лягав майже на ранок, поспавши кілька годин, біг до навчального закладу, щоб показати студентам свої шедеври.

«Це мій Майнц» – друга персональна виставка фотохудожника саме в Україні й в рідному місті зокрема. Перша відкрилася 27 квітня 2017 року в Кіровоградському обласному художньому музеї під назвою «Фотографізми Давида Ямпольського». В творчому доробку митця є п’ять персональних фотовиставок зокрема в містах Майнц і Гетінген (Німеччина).
Автор світлин полюбляє гуляти охайним, нешвидким, чепурним й завжди доглянутим містом Майнц за будь якої пори року, іноді при денному світлі, а іноді й під місячним сяйвом. Він ходить вуличками, провулками, куточками, якими щодня пересічні містяни йдуть на роботу, до магазину чи прогулюються перед сном, насолоджується краєвидами, які розбурхують відчуття даруючи нове сприйняття архітектурних комплексів, оточуючих пейзажів завдяки чому Д. Ямпольському вдається піймати неймовірні ракурси, зробити акцент на окремі елементи та показати інше обличчя Майнцу місцевим мешканцям.

Виставка презентує 41 світлину присвячену архітектурі центральної частини міста, яка є справжнім дивом «музики, що в камені застигла» та яскравим пейзажам. Роботи передають атмосферу Майнца через чутливий об’єктив фотомайстра, відображають «рекламне обличчя» міста, його так звану «візитну картку». Особливу увагу привертає ряд робіт, що зображає Кафедральний Собор святих Мартіна Турського і Стефана з різних ракурсів. Він має цікаву історію пов’язану із митцем Марком Шагалом (1887-1985) вітражі якого прикрашають відомі собори в Ізраїлі, Франції, Болгарії, США. Єдиною країною з якою навідріз художник відмовлявся працювати була Німеччина через винищення мільйонів євреїв за часів нацизму. «Німецький бойкот» тривав до 1978 року, поки митець не поступився проханню священика Клауса Майєра й не взявся за роботу над вітражами під час реставрації цього собору. Це стало кроком примирення. Також вражає своїм виглядом презентований на фото міст Теодора Хойса, що з’єднує центральну частину міста Майнц (столицю німецької землі Рейнланд-Пфальц) з районом Майнц-Кастель, що належить місту Вісбаден (столиця землі Гессен). Представлено мистецтво пейзажу - багатовимірний жанр в фотографії, адже далеко не кожен фотограф робить саму свою фотографію пейзажем, Давиду Ямпольському це вдається, він прекрасний чуттєвий митець, відчуває природу, яку знімає, перед знімком вже знає, що в нього вийде й в цьому і проявляється його стиль.
Також митець планує окрему фотовиставку присвячену клезмерам – єврейським народним музикам.

В цілому виставка «Це мій Майнц» дає можливість здійснити фотоподорож «другою батьківщиною» Давида Ямпольського й представляє собою яскравий вибух емоцій, викликає неймовірні відчуття, сповнена радістю від життя.

Відкриття виставки пройшло у дружній, навіть родинній атмосфері. Ще до початку презентації, перед відвідувачами та журналістами "з'явився" автор фоторобіт (дякуючи новітнім технологіям та доступу до мережі Інтернет). Скайп зв'язок допоміг поспілкуватися і давнім друзям, і колегам. Також представники ЗМІ змогли взяти інтерв'ю у автора світлин. Давид Ямпольський спілкувався вільно рідною й милозвучною українською мовою, заряджав позитивом та гумором. Особливим моментом стало спільне виконання українських народних пісень.

Микола Правда 
Анна Недлінська 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool