У Кропивницькому відкрили фотовиставку про Бахмут (ФОТО)

Вересень 20, 2024 | Новини | Переглядів: 432 | Коментарі: 0

 20 вересня в Музеї мистецтв презентували черговий виставковий проєкт «Бахмут  Перемога крізь руїни», який є продовженням постійної роботи музею із висвітлення подій сучасної російсько-української війни та вшанування полеглих українських героїв й мирних жителів нашої держави, адже наразі це болюча та актуальна тема для всього суспільства.

В умовах переміщення основного фондового зібрання музею після повномасштабного вторгнення ворога задля його збереження дотик засобами мистецтва до трагічних подій сьогодення відбувається шляхом активізації роботи з митцями та залучення мандрівних виставкових проєктів.

Сьогодні ми відкриваємо виставковий проєкт «Бахмут: Перемога крізь руїни» організований у партнерстві з релокованою Бахмутською військовою адміністрацією та управлінням економічного розвитку Бахмутської міської ради (начальник Тетяна Татаринова) й присвячуємо його саме Дню міста Бахмут, яке щорічно відзначається у другу суботу вересня.

У Кропивницькому відкрили фотовиставку про Бахмут (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили фотовиставку про Бахмут (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили фотовиставку про Бахмут (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили фотовиставку про Бахмут (ФОТО)

У Кропивницькому відкрили фотовиставку про Бахмут (ФОТО)

Бахмут - це чергове українське місто, яке стало полем боротьби між русичами-українцями та московською ордою, адже війна йде на всіх напрямках, у тому числі в інформаційному та науковому просторі за історичні маркери. Росія робить чергову спробу переписати хід історії на свій лад кров’ю та зброєю. Про те що місто українське свідчать багато факторів, територіальних, етнічних, економічних, культурних тощо. Це місто має довгу та складну історію, фактично це один із східних українських рубежів, що знаходиться дуже близько до ворожого сусіда, який не соромлячись тривалий час вів колонізаційну політику. Щодо самого заснування та розвитку як населеного пункту то є кілька версій в яких однозначно простежується саме козацький слід в кінці ХVІІ - першої половини ХVІІІ століть.

До повномасштабного вторгнення ворога у лютому 2022 році Бахмут був районним центром Донецької області з населенням у 73 тисячі мешканців. Саме це місто, яке у 2016 році нарешті відновило свою історичну, українську назву Бахмут замість насадженої радянської Артемівськ стало епіцентром найкровопролитнішої та найкривавішої битви піхоти з часів Другої світової війни, що отримала красномовну назву «Бахмутська м'ясорубка». Довгий час його ім’я звучало в топових новинах України та світу. Вже в травні 2022 року лінія фронту наблизилась до міста, почались артилерійські та авіаційні обстріли міста. Наші воїни тривалий час вели боротьбу за нього. Основна фаза битви за Бахмут охоплює період з 1 серпня 2022 року до кінця травня 2023 року. Станом на 24 серпня 2023 року підрозділи ЗСУ наступають та закріплюються на околицях Бахмута. Внаслідок бойових дій місто майже вщент знищено. Значення оборони Бахмуту для зриву московського бліцкригу переоцінити важко, адже було виграно час, а ворог поніс величезні втрати. І це черговий доказ невмирущої української військової доблесті коли нащадки славного українського козацтва дали серйозну відсіч так званій «другій армії» світу.

Експозиція «Бахмут: Перемога крізь руїни» презентована в «Залі Пам’яті» Музею мистецтв місить 26 фотосвітлин, які віддзеркалюючи красу, історію та культуру українського квітучого міста Бахмут умовно поділяють його життя до повномасштабного вторгнення та після. Вони розповідають про історію міста, його мешканців мовою контрастів побудованих на протиставленні мирного життя руїнам війни. При монтажі експозиційних блоків вдало розташовані світлини тільки посилили концепцію контрастів. Переглядаючи цю виставку кожен глядач має можливість заново відкрити та відчути для себе український Бахмут, його родзинки. Тут можна побачити як вирувало нещодавно життя, пам’ятники, затишні сквери, міські мурали та житлові багатоповерхівки, площу, адміністративні та навчальні споруди, старі будівлі, зруйновані пам’ятки архітектури. Таким чином місто, яке росія нещадно перетворила на руїни, продовжує жити, боротися та сподіватися на краще майбутнє.

В першу чергу завдяки своїм жителям, які, де б наразі не були, зберігають рідне місто в своїх серцях та оберігають пам'ять про нього. Та к зростає міцна надія на відродження міста, як Фенікса з попелу.

Сьогодні важливо щоб висвітлення цих героїчних і трагічних подій, всупереч московській пропаганді відбувалося саме в українському контексті. Таку мету має виставка «Бахмут: Перемога крізь руїни», яка наглядно демонструє різницю між мирним життям людей в українському Бахмуті до повномасштабної російсько-української війни та наслідками терористичної діяльності російських фашистів, яку вони вперто називають «визволенням».

Дані фото були представлені як доповнення на виставках у Києві: «Бахмут: Не віддамо» в УкрІнформі, «Незламний Бахмут» в Національному музеї народної архітектури та побуту України, у Національному заповіднику Софії Київській, як додаток до виставки «Скорботний шлях Бахмута», в Чернігові у Музеї Галагана. Сьогодні виставка відкривається у Кропивницькому, в Музеї мистецтв. Нажаль, знайомство з містами Донбасу, їх історією, культурою, архітектурою через війну, відбувається у нас зараз у віртуальному форматі. Та маємо вірити, що після війни ситуація неодмінно докорінно зміниться. Міста українського Донбасу будуть звільнені, відбудовані та святкуватимуть свої дні народження разом зі всією Україною.

Анна Недлінська, Олег Юрченко. 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool