У Кропивницькому відкрилася персональна виставка Анатолія Горбенка (ФОТО)

Вересень 26, 2024 | Новини | Переглядів: 405 | Коментарі: 0

В обласному центрі в Музеї мистецтв відбулося урочисте відкриття персональної виставки народного художника України, академіка Анатолія Горбенка «Квіти і море».

Не зважаючи, що Одещина стала другою батьківщиною для Анатолія Горбенка, за гарною традицією, яка склалась протягом багатьох років починаючи з 2004 року, наш видатний художник-земляк Анатолій Олександрович відзначає свої ювілейні дати на Кіровоградщині. І святкування 80-річного ювілею майстра не стало виключенням.

У Кропивницькому відкрилася персональна виставка Анатолія Горбенка (ФОТО)

У Кропивницькому відкрилася персональна виставка Анатолія Горбенка (ФОТО)

У Кропивницькому відкрилася персональна виставка Анатолія Горбенка (ФОТО)

У Кропивницькому відкрилася персональна виставка Анатолія Горбенка (ФОТО)

У Кропивницькому відкрилася персональна виставка Анатолія Горбенка (ФОТО)

У Кропивницькому відкрилася персональна виставка Анатолія Горбенка (ФОТО)

У Кропивницькому відкрилася персональна виставка Анатолія Горбенка (ФОТО)

Анатолій Олександрович Горбенко народився 8 лютого 1944 року в м. Кіровограді (нині - Кропивницький). З 1966 року Анатолій Олександрович живе і плідно працює у м. Чорноморськ (раніше - м. Іллічівськ). Тут у 1976 році відбулась перша персональна виставка художника.

Закінчив Одеське художнє училище ім. М.Б.Грекова (1970), художньо-графічний факультет Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського (1982).

Почав творчу діяльність у 1970 році, з того часу він є постійним учасником обласних, всеукраїнських, міжнародних художніх виставок.
З 1977 року - член Спілки художників СРСР. Треба зазначити, що рекомендацію до вступу АнатоліюГорбенку даводин з провідних вітчизняних митців, народний художник України, академік, лауреат Шевченківської премії Михайло Божій (1911-1990), учнем якого пощастило бути Анатолію Олександровичу.

З 1986 по 2008 рік працював на Академічній дачі ім. І.Рєпіна.
З персональними виставками митець відвідував різні міста України, та багато країн світу, зокрема, Болгарію, Італію, США, Японію, Румунію, Іспанію, Австрію. Його твори придбані Міністерством культури України, зберігаються в багатьох музеях нашої держави, у численних приватних колекціях.

У 2001 р. за цикл творів живопису в номінації «Твої імена, Одесо», став лауреатом «Художник року». З 2002 року - Заслужений художник України.В 2003 році нагороджений Почесною грамотою Верховної ради України за заслуги перед українським народом.
А.Горбенко нагороджений багатьма державними відзнаками та нагородами. Зокрема, він - повний кавалер трьох орденів Святого Рівноапостольного князя Володимира. Протягом багатьох років займав керівні посади: головний художник м. Чорноморська (Іллічівська),член правління Одеського художнього фонду, член правління художнього фонду України.

З 2007 року і по сьогодні він – незмінний голова Одеської обласної організації Національної спілки художників України. А ще він - професор, викладач кафедри образотворчого мистецтва Архітектурно-художнього інституту при Одеській будівельно-архітектурній академії.
Визначним став для А.Горбенка ювілейний 2009 рік, коли одразу дві персональні виставки одночасно експонувались в двох музеях Одеси - в Одеському літературному музеї (представлено 120 творів) та в Одеському музеї західного та східного мистецтва (представлено 85 творів).

Також у 2009 році Анатолію Горбенку присвоєне звання професора Архітектурно-художнього інституту Одеської державної Академії будівництва та архітектури, де він працює і по нині.
У 2010 році отримав Гран-Прі в номінації провідних митців Європи в Туреччині, м. Ерзерум.
З 2011 року А.Горбенко – народний художникУкраїни.

В ювілейному 2014 році виставки художника проходять не лише на Одещині та Кіровоградщині, а й в Будинку художника Національної спілки художників України (Києв). У 2014 році А.Горбенко – лауреат Національної премії імені Т.Н. Яблонської, та Почесний громадянин міста Іллічівськ (Чорноморськ) .

У 2017 році запрошений на Міжнародну виставку до Китаю (м. Пекін), де його твори відзначені журі як «кращі твори мистецтва» і за рішенням міжнародного оргкомітету та Національної Академії мистецтв України вручили свідоцтво-сертифікат про членство в Міжнародній спілці художників за мир.

У 2017 році - лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтвата мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція» (м. Кропивницький).

2019 ювілейни рік за традицією був відзначений численними персональними виставками, зокрема, виставкою в Академії мистецтв України (м. Київ). Її автор був нагороджений Золотою медаллю Національної академії мистецтв України за значні творчі досягнення. Указом Президента України нагороджений Орденом «За заслуги ІІІ ступеня». За рішенням Одеської міської ради став лауреат муніципальної премії «Культурна столиця». Нагороджений відзнакою ОДАБА «За наукові та освітні досягнення».

За ініціативи Анатолія Горбенка на Одещині була заснована обласна премія образотворчого мистецтва ім. Михайла Божія у п’яти номінаціях. У 2020 році - став першим лауреатом даної премії в номінації «Живопис».

Одеська обласна організація НСХУ, одна з найчисельніших в Україні, очолювана А.О. Горбенком, не залишається осторонь проблем сьогодення. Одеські художники активно підтримують українську армію - влаштовують благодійні виставки, аукціони, дарують свої твори на потреби військових. Одеська організація НСХУ нагороджена Подякою командування Західної військово-морської бази Військово-Морських Сил Збройних Сил України, а також подякою від колективу Військово-медичного центру Південного регіону та командування військової частини А3674 за благодійну допомогу.

З 2024 року А.Горбенко - почесний академік Академії мистецтв України, разом з метрами вітчизняного образотворчого мистецтва Іваном Марчуком та Віктором Ковтуном.

Анатолій Горбенко насамперед – художник-реаліст класичного мистецтва. А пейзаж є одним з провідних жанрів його творчості. Його твори – це постійний мистецький пошук та внутрішній діалог з природою. Вони такі ж світлі, як і сам художник, як його душа.
Син Анатолія Олександровича - Святослав (1970 р.н.) пішов шляхом батька. Він визнаний художник та педагог, член Національної спілки художників України.

Варто зазначити, що Музей мистецтв з художником-земляком Анатолієм Горбенком пов’язує багаторічна дружба та співпраця. Так Анатолій Олександрович посприяв передачі до фондового зібрання музею робіт метра вітчизняного мистецтва, свого наставника та вчителя Михайла Божія (1911-1990) та його сина, не менш відомого художника Святослава Божія (1938-1999). Передачу здійснила Ольга Іванівна Божій – вдова Святослава Божія.

Твори Анатолія Горбенка є окрасою постійної експозиції залу художників-земляків у Музеї мистецтв.

Анатолій Кімнатний, Олег Юрченко фото Ігоря Філіпенка.


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool