У Кропивницькому відкрилася виставка заслуженого діяча мистецтв України Михайла Надєждіна (ФОТО)

Грудень 21, 2017 | Новини | Переглядів: 1530 | Коментарі: 0

21 грудня 2017 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки живописних та графічних робіт «Мій світ - моя істина» народного художника України Михайла Надєждіна. Виставка присвячується 55-й річниці творчої діяльності художника та 20-річчю з часу присвоєння митцю почесного звання «народний». 

Михайло Надєждін – відомий український художник, чия творча практика впливає на розвиток сучасного образотворчого мистецтва. 

Народився 18 травня 1935 року в с. Костянтинівка Хотенського району на Сумщині в багатодітній селянській родині. Дитячі та юнацькі роки провів у місті Білопіллі Сумської області. В 1962 році закінчив Дніпропетровське державне художнє училище, живописно-педагогічне відділення. Серед його викладачів – художник-земляк Яків Калашник, заслужений художник України Микола Родзін, народний художник України Георгій Чернявський.

Більше десяти років митець займався викладацькою діяльністю: спочатку два роки працював викладачем малювання та методики малювання в Хотинському педагогічному училища (м. Запоріжжя), згодом, переїхавши у 1963 році до Кіровограду десять років пропрацював викладачем міської дитячої художньої школи. До 1989 року разом із іншими нашими славетними художниками-земляками працював у художньо – виробничих майстернях Художнього Фонду УРСР в Кіровограді.

У 1988 році стає членом Національної спілки художників України.
З 1989 року по 2015 рік очолював Кіровоградську обласну організацію Національної спілки художників України, стояв біля її витоків.
В 1994 році отримав почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України», а у 1997 році стає народним художником України.
В 2005 році Михайло Володимирович Надєждін став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Новітні спрямування».

З 2008 року Розпорядженням Президента України Михайлу Володимировичу призначено довічну державну стипендію як видатному діячу культури і мистецтва.
Михайло Надєждін учасник багатьох регіональних, всеукраїнських та міжнародних виставок. Працює в напрямку авангардного мистецтва. Роботи Михайла Володимировича зберігаються в музеях України, приватних колекціях країн Канади, США, Болгарії, Чехії та ін. Надєждін – живописець у самій суті цього слова. Для творчості художника характерне переосмислення традиційних сюжетів в живописі, надання їм нової художньої форми.

Творчий доробок Михайла Надєждіна розкриває окрему сторінку в історії становлення сучасного образотворчого мистецтва України.
Він є яскравим представником хвилі протестного мистецтва 1960-х рр. М. Надєждін один із тих рідкісних українських митців у творчості яких знаходили філософське осмислення соціальні конфлікти сучасності. Художник багато та із задоволенням працює майже у всіх жанрах. Серед його творів сатиричні та декоративні композиції, розписи, портрети, індустріальні, міські та сільські пейзажі, натюрморти. Загалом творчість художника можна розглядати, як живописний психоаналіз людства, висвітлення його прихованих підсвідомих глибин.
На виставці представлені живописні та графічні роботи майстра з фондового зібрання обласного художнього музею, з фондів міського художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна та приватної колекції митця, які є найбільш знаковими у творчості автора і охоплюють часовий проміжок тривалістю майже у півстоліття. Загалом в експозиційному залі презентовано 48 робіт.

Серед живописних творів представлено портрети членів родини Надєждіних – «Портрет матері» (1975), «Портрет дружини. Віра» (1982), «Дві постаті. Подружжя художника» (2015-2016). Також ряд автопортретів, своєрідних із живою передачею емоцій та почуттів, які переживав художник безпосередньо під час написання: «Автопортрет» (1962), «Автопортрет» (2001), «Автопортрет в просторі» (2013), «Автопортрет» (2015). Своїми масштабами та кольоровою гаммою вражають роботи «Відображення», «Українська Венера в просторі і часі» (2016-2017), особливу увагу привертає сатиричним змістом картина «Язики чешуться» (2015).

Щирі емоції викликає споглядання прекрасних натюрмортів - з рельєфних мазків в пастозній техніці розквітають «Півонії» (2010), посилюють інтригу «Натюрморт з маскою. Смачного» (2011), «Серпневий натюрморт» (2011) та ін.
Серед доробку митця презентовано графічні роботи різнопланової тематики – «Біля вікна» (1969), «Двоє» (1969), «Творчість» (1972) тощо.
Органічне поєднання творів різних жанрів та техніки виконання створює загадкову атмосферу, що притягує глядачів прихованим сенсом, того, що хотів передати автор, не розкриваючи повністю тематику своїх образів, змушуючи розмірковувати та фантазувати.

Під час урочистого відкриття виставки з вітальним словом виступив перший заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Коваленко, який побажав митцю довгих плідних років творчої діяльності, з теплими й щирими словами звернувся й голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко. Також до привітань долучилась директор департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА Валентина Животовська. З щирими вітаннями звернулися до Михайла Володимировича заслужений журналіст України Броніслав Куманський, директор міського художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна Віта Чернова, мистецтвознавець, заслужений художник України, син митця - Андрій Надєждін. Тепло привітали митця директор Державного архіву в Кіровоградській області Олег Бабенко та заступник директора музею з наукової роботи Ганна Осіпова.

Ганна Осіпова – заступник директора музею з наукової роботи,
Анна Недлінська – науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи обласного художнього музею 

21 грудня 2017 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки живописних та графічних робіт «Мій світ - моя істина» народного художника України Михайла Надєждіна. Виставка присвячується 55-й річниці творчої діяльності художника та 20-річчю з часу присвоєння митцю почесного звання «народний».

21 грудня 2017 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки живописних та графічних робіт «Мій світ - моя істина» народного художника України Михайла Надєждіна. Виставка присвячується 55-й річниці творчої діяльності художника та 20-річчю з часу присвоєння митцю почесного звання «народний».


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool