У Кропивницькому відбулась ювілейна феєрія музейного свята

Травень 23, 2017 | Новини | Переглядів: 1371 | Коментарі: 0

Кіровоградський обласний художній музей приєднався до ХІІІ Міжнародної акції «Ніч музеїв», присвяченої Міжнародному дню музеїв. Ця десята для нашого музею, а значить ювілейна феєрія музейного свята вирувала суботнього травневого дня на музейних гостинах у художньому.

З 16.00 вже традиційно в рамках акції на подвір’ї біля музею було представлено Hand-made фантазії майстрів декоративно – ужиткового мистецтва, креативного дизайну та предметів вжитку. Як завжди користувалися великим попитом вироби із національною символікою (віночки, квіти, прикраси, м’які ляльки в національному вбранні та багато ін.), прикраси та вироби, що виготовлялися із застосуванням природних матеріалів. Цій своєрідній вітальні майстрів (учасників ярмарки було понад 30 чол.) дещо завадила грозова злива та холодний вітер, які раптово налетіли на місто, але і після короткочасного дощу ярмаркування успішно продовжилося. Не став на заваді дощ і багато чисельним учасникам святкової концертної програми - виконавцям найрізноманітніших музичних стилів, адже поряд діяв вільний мікрофон і кожен бажаючий міг долучитися не лише до святкування «ночі музеїв», а й стати учасником фестивалю вуличної музики.

В рамках заходів ювілейної акції «Ніч музеїв» відбулися музична вистава-казка «Рукавичка» у виконанні учнів молодшої та старшої груп – театру «Менестрелі» Кіровоградської музичної школи № 2 імені Ю. Мейтуса та концертна програма «Казкове Еspresso» за участі учнів та викладачів школи. Саме зворушливі виступи дітей ось уже багато років поспіль задають гарний настрій святу та заряджають гостей позитивної енергетикою. Із концертною програмою виступили і студенти факультету філології та журналістики Центральноукраїнського державного педагогічного університету, учні Кіровоградського музичного училища та багато ін. виконавців.
В ході проведення акції було забезпечене безкоштовне обслуговування відвідувачів та проведено безліч цікавих заходів, серед яких: виставки - презентації, вікторини, конкурси, відео подорожі, творчі лабораторії зі створення картини, по виготовленню квітів із кольорових стрічок, іграшок з паперу, листівок із природних матеріалів, майстер – класи по виготовленню виробів у техніці «печворк», амулетів «ловець снів», ручок з квіткою із фоарміну, виготовлення штучних квітів, браслетів з резинок та браслетів «шамбала», колажів, виробів з ниток, орігамі, відбувався розпис хною та багато ін. Найбільшою та найтривалішою увагою користувалися досить на перший погляд складні майстер-класи з килимарства, виготовлення виробів у стилі «печворк» та створення колективного гобелену за участі найдосвідченіших майстрів, членів Національної спілки майстрів народного мистецтва.

Вже традиційно найбільш активною аудиторією учасників «Ночі музеїв» стала учнівська та студентська молодь. Студентами Кіровоградського інституту «Університет сучасних знань» (кафедри дизайну та мистецтв) проводилися студентські еко-студії - майстер – класи з боді – арту, художнього тату та виготовлення еко – ляльки, особливо припав до душі майстер-клас по плетінню дівочої коси.
Учні Кіровоградського професійного ліцею сфери послуг представляли найпопулярніші дівочі майстер-класи: зі створення зачісок, плетінню волосся, візажу та декоруванню. Тут відбувалося справжнє таїнство краси та чарівності. Окрасою святкового вечора стали і прекрасні красуні з модельного агентства «Style Models», які демонстрували колекцію як дитячого одягу, так і вечірніх суконь від місцевої дизайнерки Христини Ткаченко.

Тематику сьогоднішньої «Ночі музеїв» «Музей і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване» розкривала локація, яка була розташована у відділі музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». Тут відбулась перед виставкова презентація проекту «Спецфонд. 1937-1939» (куратор проекту – генеральний директор Національного художнього музею України Юлія Литвинець), що розповідає про заборонене вітчизняне мистецтво 30-х років (доречи, саму виставку заплановано відкрити в нашому музеї наприкінці серпня 2017 року).

Окрім численних майстер-класів в галереї відбувалися покази відео презентацій, різноманітні інтерактивні заходи та багато інших неочікуваних сюрпризів. Не перший рік дуже користується популярністю творча лабораторія художника по створенню колективної картини. Майже кожен відвідувач спробував себе у ролі художника та музиканта, адже поряд із художньою лабораторією, діяла і локація «вільне піаніно».

У найдопитливіших відвідувачів користувалася великою увагою презентація експозиційного комплексу «Картини –знахідки: допоможіть познайомитись». Та і взагалі характерною ознакою цьогорічної «Ночі музеїв» став той факт, що відвідувачі музею надали перевагу не стільки розважальним заходам (хоча аудиторія останніх також була чимала), а саме перегляду нових виставок та експозицій, «заваливши» в кращому розумінні цього слова співробітників музею чисельними запитаннями відносно презентованих творів образотворчого мистецтва. Було проведено десятки екскурсій, надано безліч консультацій.

Особливо зворушливою локацією, яка вже встигла полюбитися як співробітникам музею так і відвідувачам з дітьми стала Рlay-zona для наймолодших учасників «Ночі музеїв» (вікова категорії дітей від 1 – 9 років) та їх батьків. Тут вирувала нескінчена дитяча енергія та неосяжна дорослими дитяча творчість.

Вишуканості святковим заходам, своєрідну «танцювальну феєрію» додали дебютанти свята - юні учасники народного ансамблю бального танцю «Конвалія». Продовжили своєрідну «Танцювальну вітальню» вихованці школи хіп-хопу та брейк-дансу «MIX OF STEPS».
Також знайшли свого глядача і виконавці класичної музики та українських пісень, виконаних а-капело.
«Театральну вітальню» на високому професійному рівні акторської майстерності представляв творчий клуб «Натхнення» (Кіровоградського музичного училища) який презентував численним глядачам уривок з вистави М. Старицького «По-модньому».
«Літературна вітальня» була представлена літературно-музичними композиціями «Весняний шлюб! Любов! Аврал!», «Воїнам світла» та презентацією про одного з перших режисерів-мультиплікаторів України Євгена Горбача.
Ну, а «Музичну вітальню» «Весняного зорепаду» представляв муніципальний камерний хор Юрія Любовича. Виступ наших давніх друзів та партнерів визвав справжній ажіотаж серед публіки та залишив присутнім незабутні враження. …Це справжня «бомба», «це круто», «вони великі молодці»... такі враження лунали після виступу хору з вуст численної публіки, зокрема і молоді, якій пощастило уміститися у переповненій експозиційній залі, в якій відбувався концерт.

Під час проведення акції відбулося і урочисте відзначення партнерів ГО Let's do it, Ukraine! Всеукраїнської екологічної акції «Зробимо Україну чистою разом» та Всеукраїнського екологічного фестивалю «ЧИСТОFEST».

Спільниками музею у проведенні «Ночі музеїв» стали: волонтери - студенти місцевих вищих навчальних закладів, співробітники Кропивницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області (забезпечували громадський порядок біля будівлі музею), співробітники Управління патрульної поліції в м. Кропивницький (забезпечували перекриття руху транспорту та патрулювання), Управління поліції охорони в Кіровоградській області (забезпечували посилений режим охорони приміщення музею та охорону громадського порядку). А міська влада долучилася до вирішення ін. організаційних питань, як то організація встановлення біотуалету біля музею, продовження роботи міського пасажирського транспорту майже до опівночі та забезпечення ін. питань стосовно перекриття дороги біля музею задля безпеки учасників акції.

Десяту ювілейну акцію «Ніч музеїв» у Кіровоградському обласному художньому музеї відвідало близько 9 тис. чоловік. Музей зачинив свої двері рівно о 24.00.

Дещо стомлена, але щаслива та заряджена великим позитивом команда КОХМ вже чекає із нетерпінням на нову «ніч», нові відкриття та нові зустрічі.


Ганна Осіпова
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool