У Кропивницькому немає схеми санітарної очистки міста

Травень 31, 2019 | Новини | Переглядів: 1192 | Коментарі: 0

Забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення у весняно-літній період є важливою складовою діяльності Держпродспоживслужби області

На цьому наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук під час засідання з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Захід пройшов під головуванням першого заступника голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Коваленка.

Протягом квітня-травня поточного року в області проходив місячник з благоустрою. Однак у більшості населених пунктів області санітарна очистка територій проводиться лише в період місячника з благоустрою. Систематичне санітарне очищення та вивіз сміття організовано лише на 12 адміністративних територіях, на решті визначено один день на тиждень для вивезення сміття. До того ж у м. Кропивницькому виникла проблема щодо несвоєчасного вивезення твердих побутових відходів та відсутності схеми санітарної очистки міста.

В сільській місцевості ситуація ускладнюється тим, що жителі можуть вивозити відходи власним транспортом на несанкціоновані сміттєзвалища. Фахівцями Держпродспоживслужби області спільно з представниками Національної поліції протягом 2018 року було здійснено 74 перевірки, під час яких виявили 570 несанкціонованих сміттєзвалищ та ліквідували 503. З початку поточного року вже ліквідовано 160 несанкціонованих сміттєзвалищ.

Ігор Бойчук зазначив, що з настанням теплого періоду збільшується ризик виникнення інфекційних захворювань та спалахів, створюються умови для розмноження збудників кишкових інфекцій. Тож актуальною залишається проблема торгівлі харчовими продуктами в невстановлених місцях. Протягом 2019 року фахівці Держпродспоживслужби області у складі робочих груп провели 152 рейди, за результатами яких було складено 57 протоколів про адміністративні правопорушення та ліквідовано 47 місць стихійної торгівлі.

Ще одним джерелом розповсюдження інфекцій в теплий період є водоймища та грунти (пісок) в зонах відпочинку та житлових зонах, а також вода з питних джерел. У Кіровоградській області знаходяться 1093 водойми, де є умови для розмноження личинок малярійних комарів. Останні роки відкриті водойми не оброблялися проти личинок комарів ні хімічними (дезінсектанти), ні біологічними методами (зариблення личинкоїдними рибами). Проводилися заходи тільки з дрібної гідротехніки – збирання плаваючої та скошування берегової рослинності.
Доповідач зауважив, що важливим питанням щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення є обстеження місць відпочинку (пляжів). У 2018 році фахівці Держпродспоживслужби області визначили, що вимогам чинного законодавства відповідають 5 комунальних пляжів (м.Гайворон, м.Олександрія, Новоархангельський та Петрівський райони), один пляж, що знаходиться в оренді (м.Олександрія), 22 пляжі на базах відпочинку області та 4 пляжі на базах заміських закладів оздоровлення. Там балансоутримувачі проводили роботи з очищення території пляжів, завозили новий пісок, облаштовували місця для збору твердих побутових відходів. Також було лабораторно обстежено води поверхневих водойм та грунт (пісок). Зі 162 обстежених проб води 22 проби не відповідали санітарним нормам за мікробіологічними показниками, тож балансоутримувачі вживали відповідних заходів.
Однак велика кількість місць, які жителі області використовують для купання, залишається невизначеною, не проходить обстеження, безпечні умови для відпочинку на воді на цих місцях не створені.

 За результатами засідання з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і розгляду питань було вирішено створити комісії при органах місцевого самоврядування для проведення перевірок та інвентаризації баз відпочинку і пляжів; забезпечити систематичну санітарну очистку територій населених пунктів, майданчиків для зберігання побутових відходів у житловій зоні; ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища, несанкціоновану торгівлю харчовою продукцією; організувати проведення гідротехнічних та протималярійних заходів на водоймах; визначити місця відпочинку в м. Кропивницькому та обладнати пляжі для населення, забезпечити їх безпечне функціонування.

Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool