У Кропивницькому музей мистецтв отримав подарунок від канадійки (ФОТО)

Травень 14, 2021 | Новини | Переглядів: 1218 | Коментарі: 0

Вперше наш Музей мистецтв отримав такий чудовий подарунок, який прибув до нас морем, перетнувши Атлантичний океан, з Канади, м. Бері, Онтаріо.

Саме в переддень святкування 20 - річчя відкриття музею для відвідувачів до музею прибуло відправлення з колекцією порцелянових виробів зарубіжної побутової порцеляни, які передані меценаткою пані Оленою Берикул - Криворучко громадянкою Канади українського походження. Після 30 років збирання порцеляни вона вирішила подарувати приватну колекцію 4 регіонам України, звідки походить її родина. Одним з таких регіонів є наша Степова Еллада - Кіровоградщина, звідки походить її бабуся Романенко Катерина Амосівна і де у 18-19 століттях мешкали її пращури - Криворучки - буські козаки Красносілля. За словами пані Олени її прадід Амос Романенко служив поваром у генерала Самсонова в Якимівці, а дід Віктор Берикул (з родини переселених молдован) працював на залізниці в Олександрівці.

Сама пані Олено, яка доречи, працює вчителем музики, драми і танців у середній державній школі, формувала свою колекцію в тому числі і за принципами різноманітності і власних уподобань. Тож така авторська колекція, яка збиралася благодійницею протягом декількох десятиліть, по суті є не просто унікальним зібранням колекційного посуду, а й збіркою цікавого інформаційного та ілюстративного матеріалу та незвичайних фактів про складові цієї колекції та її експонати (такі матеріали також було додано до пересланої колекції).

76 предметів різноманітної порцеляни: тарілі, вази, чашки та тарілочки, статуетки, підставки, декоративні блюда та ін. вироби побутової порцеляни, вироби широкого вжитку і художнього оформлення людської домівки стануть новою експозицією «Краса широкого вжитку» (зарубіжна побутова порцеляна 20 століття - благодійник Олена Берикул - Криворучко, Канада) яка вже незабаром буде відкрита в Музеї мистецтв. А поки… нові надходження проходять обов’язкову процедуру взяття на музейний облік, атрибутування, паспортизацію, та стануть гідною складовою фондового зібрання музею, державною частиною Музейного фонду України.

Дуже приємно, що українці з усього світу, маючи своє коріння саме на теренах нашого краю, залишаються палкими патріотами України, переймаючись її проблемами та майбутньою долею .
Ще раз щиро вдячні пані Олені Берикул-Криворучко за такий вагомий дарунок, теплі слова вітання та високу оцінку нашої музейної роботи.

«…Цим даруванням я сподіваюсь зробити скромний внесок в культурне відродження моєї історичної Батьківщини, поглибити співпрацю між українцями світу як єдиного народу, сприяти розвитку волонтерства і добровільного дарування в Україні.» - О.Берикул-Криворучко.

Ганна Осіпова  

музей мистецтв отримав подарунок від канадійки (ФОТО)

музей мистецтв отримав подарунок від канадійки (ФОТО)

музей мистецтв отримав подарунок від канадійки (ФОТО)

музей мистецтв отримав подарунок від канадійки (ФОТО)

музей мистецтв отримав подарунок від канадійки (ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool