У Кропивницькому до річниці пам'яті Віктора Френчка відкрили виставку

Вересень 12, 2020 | Новини | Переглядів: 950 | Коментарі: 0

Вчора в Музеї мистецтв відбулося відкриття експозиції до річниці пам'яті члена Національної спілки художників України Віктора Френчка (1949-2019).

Віктор Васильович Френчко народився 6 серпня 1949 року в селі Підзамочок Бучацького району Тернопільської області. Член Національної спілки художників України з 2012 року. Лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція» (2009).

У 1964 році закінчив Бучацьку дитячу художню школу. З 1964 по 1967 рік навчався на скульптурному відділенні Київської державної художньої школи імені Т.Г. Шевченка. Після її закінчення вступив до Київського державного художнього інституту на скульптурний факультет в майстерню народного художника СРСР, дійсного члена Академії мистецтв СРСР М.Г. Лисенка (1906-1972). У 1973 році В. Френчко з відзнакою закінчив інститут та був запрошений на роботу до Кіровоградського художньо-виробничого комбінату художнього фонду України. З цього часу Віктор Френчко мешкав у нашому місті. За цей період ним створено велику кількість робіт у різних жанрах, скульптурних композицій, бюстів, пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок.
Віктор Васильович брав участь у республіканських та обласних художніх виставках. В його творчому доробку - медалі та плакетки, присвячені Т. Шевченку, О. Довженку, А. Ахматовій, С. Рахманінову, А. Тарковському, М. Грушевському, В. Винниченку, К. Шимановському, Ю. Мейтусу, Л. Мацієвичу, В. Сухомлинському, Д. Чижевському, Є. Маланюку та іншим видатним діячам української та світової історії та культури, а також відомим містянам: В. Гончаренку, А. Мацієвському, Л. Куценку, А. Корінь, Ю. Матівосу.
В. Френчко активно співпрацював з обласним товариством охорони пам’яток історії та культури. Результатом цієї співпраці стала велика кількість створених ним меморіальних дошок, присвячених А. Тарковському, Ю. Мейтусу, С. Тютюшкіну, М. Смоленчуку, Н. Ленгауер, М. Кошману, Л. Кравчуку, В. Ципіну, В. Дейнекіну, а також пам’ятників захисникам правопорядку, козаку Головку, Надії Тобілевич-Тарковській та інших творів.
Деякі роботи були створені В. Френчком у співавторстві з членом Національної спілки художників України Аркадієм Мацієвьким (1931-2006). Це пам’ятники героям-червонозорівцям та козаку – захиснику Вітчизни. Зокрема, спільна скульптурна композиція В. Френчка та А. Мацієвського «Юнак та дівчина» з фондів обласного художнього музею прикрашає стаціонарну експозицію музею.
Твори В. Френчка, велика кількість яких присвячена видатним землякам, розташовані по всій області та за її межами. Це свідчення неабиякого значення творчості Віктора Френчка для нашого регіону.
До 60-річчя Віктора Френчка в музеї була відкрита виставка до ювілею митця, яка презентувала творчий потенціал скульптора у всій його різноманітності.
Віктор Васильович також був учасником багатьох тематичних виставок в нашому музеї, і як митець-патріот проводив активну роботу в Кропивницькому по увічненню пам’яті своїх колег - видатних художників - земляків шляхом створення меморіальних дошок Володимиру Федорову (2008р.), Борису Вінтенку (2009р.), Миколі Добролежі (2010р.), Аркадію Мацієвському (2010р.), Юрію Луцкевичу (2014 р.), Василю Остапенку (2018 р.).
У Знам’янці на будівлі міського краєзнавчого музею увічнено пам’ять славетного земляка історика, краєзнавця, шевченкознавця В’ячеслава Шкоди. Автор проєкту також Віктор Френчко.
В Олександрівці на будівлі районної бібліотеки відкрито меморіальну дошку видатному громадському діячу та літератору Міхалу Грабовському.
У 2018 році В.Френчко став першим лауреатом міської художньої премії імені Бориса Вінтенка.
Також у цьому ж році у Кропивницькому Віктором Френчком було створено меморіальну дошку видатній місцевій меценатці, засновниці лікарні Святої Анни - Ганні Дмитрян.
За понад 40 років творчої роботи Віктор Френчко створив десятки бюстів, пам’ятних знаків і пам’ятників та багато меморіальних дошок.
Остання меморіальна дошка, яку створив Скульптор була відкрита вже після його смерті: подвійна дошка на фасаді однієї з будівель військової частини по вулиці Нейгауза випускникам Єлисаветградського кавалерійського училища, жертвам тоталітаризму Володимиру Дуніну-Жуховському та Григорію Доліві-Добровольському.
13 вересня 2019 року серце Віктора Васильовича перестало битися. Але він назавжди залишиться в наших серцях як талановитий митець, гарна людина. Його життя – в його творах, які прикрашають музейні експозиції та вулиці нашого міста.

В експозиції представлені скульптури та архівні матеріали з фондів Музею мистецтв та з зібрання родини скульптора. Під час відкриття експозиції були продемонстровані відео-презентації про життєвий та творчий шлях Віктора Френчка, створені студентами КЗ «Кіровоградський музичний коледж» під керівництвом дружини Людмили Френчко.

фотоинформ, музей мистецтв, фото игоря филипенко, У Кропивницькому до річниці пам'яті Віктора Френчка відкрили виставку

Анатолій Кімнатний 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool