У Кіровограді відбудеться відкриття меморіальної дошки художнику - земляку

Вересень 10, 2014 | Новини | Переглядів: 809 | Коментарі: 0

11 вересня 2014 року о 13.30 відбудеться відкриття меморіальної дошки художнику - земляку, визнаному лідеру українського необароко Юрію Павловичу Луцкевичу (1934-2001) на будівлі комунального закладу «Навчально-виховне об’єднання № 6 «Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, центр естетичного виховання «Натхнення» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» до 80 річчя з дня народження.

Довідково:
Юрій Луцкевич народився 9 вересня 1934 року в Кіровограді. Не випадково для встановлення меморіальної дошки було обрано загальноосвітню школу І-ІІІ ступеню № 6, адже саме в цій школі з 1942 по 1949 рік навчався Юрій Павлович.
Під час навчання в гуртку образотворчого мистецтва в Кіровоградському Палаці піонерів Ю. Луцкевич навчався у заслуженого художника України Бориса Михайловича Вінтенка (1927-2002).
У 1951 році він вступив до Київської художньої середньої школи ім. Т.Г. Шевченка, яку закінчив у 1953 році з золотою медаллю, і вступив до Київського Державного художнього інституту. Закінчив навчання в 1959 році в майстерні В.Г. Пузирькова (1918-1999).
У 1959-1962 роках Ю. Луцкевич викладав малюнок і живопис у Київському училищі прикладного мистецтва й малювання в КХУ. З 1962 по 1965 рік навчався в творчих майстернях Академії мистецтв СРСР у Києві під керівництвом С.О. Григор‘єва.
У 1966 році Юрій Луцкевич став членом Спілки художників СРСР.
Твори майстра зберігаються в музеях, галереях та приватних зібраннях Росії, України, Німеччини, Польщі, Хорватії, Великобританії, Франції, Данії, Португалії, США та ін.

Юрій Луцкевич належить до того покоління художників, яке прийшло в мистецтво в 60-ті роки. Цей період стає часом відходу художника від академічних норм в живописі. Митець засвідчив народження нової хвилі необарокових пошуків в сучасному українському мистецтві і показав їхній внутрішній перегук з духовним життям ХХ ст.
У Юрія Луцкевича все написано на відчуттях, в усіх його творах панує дух фантастичності, потяг до надзвичайного, таємничого і символічного. Радість, людяність, оптимізм, краса – ось ті основні принципи, на яких ґрунтується творчість видатного українського живописця. Трагічне не знаходить місце в творчості художника, не схильний Луцкевич до філософствування, він не виступає критиком життя.
Юрій Павлович – художник дуже різносторонній, однаково успішно працював в різних жанрах: натюрморт, пейзаж, портрет, тематична картина, ню, як у їх чистому вигляді, так і в їх взаємопроникненнях.
Помер Юрій Луцкевич 22 червня 2001 року.

За сприянням вдови Юрія Павловича Луцкевича члена НСХУ Галини Іванівни Городнічевої у 2003 році в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилась перша персональна виставка творів Юрія Луцкевича на його малій батьківщині. Разом з експозицією творів нашого видатного земляка була представлена і виставка полотен Галини Городнічевої. У 2011 році в залах музею також були проведені виставки творів Юрія Луцкевича та його дружини Галини Городнічевої.

Ініціатором встановлення меморіальної дошки для вшанування пам’яті нашого видатного художника-земляка Юрія Павловича Луцкевича став Кіровоградський обласний художній музей. За ініціативи музею вже встановлені меморіальні дошки кіровоградським художникам Володимиру Федорову (1920-1986), Борису Вінтенку (1927-2002) та Аркадію Мацієвському (1931-2006) на будівлях м. Кіровограда. Автором меморіальної дошки Юрію Луцкевичу є відомий скульптор, автор багатьох скульптурних робіт, що прикрашають вулиці нашого міста та інших населених пунктів не тільки нашої області, член Національної спілки художників України Віктор Френчко.

У заході візьме участь дружина художника Галина Іванівна Городнічева.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool