У 2016 році Мінрегіон очікує ратифікації угоди з ЄІБ про виділення 400 млн євро на розвиток інфраструктури України, - Роман Чуприненко

Грудень 04, 2015 | Новини | Переглядів: 1648 | Коментарі: 0

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України очікує у 2016 році ратифікації фінансової угоди з Європейським інвестиційним банком про виділення 400 млн євро для реалізації проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», яка була підписана у липні цього року.

Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з питань європейської інтеграції Роман Чуприненко під час брифінгу на тему «Рік реформ: підсумки співпраці з МФО».
За його словами, це дозволить покращити якість послуг для населення і модернізувати застаріле обладнання для постачання тепла та води, 80% якого зараз у незадовільному стані.
«Ми продовжуємо співпрацювати з різноманітними інституціями ЄС та світовими організаціями з питань енергоефективності та енергозбереження, а також адаптуємо наше законодавство у цій сфері до вимог ЄС», - зазначив він.
Завдяки успішному завершенню в червні цього року реконструкції комунальних підприємств в 14 містах-учасниках проекту "Розвиток міської інфраструктури" за рахунок коштів Світового банку у розмірі 140 млн доларів США, Мінрегіон розпочав з цим банком реалізацію ще 2-х нових проектів. Проект "Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання" на 382 млн доларів США та "Другий проект розвитку міської інфраструктури" на 350 млн доларів США. В рамках цих проектів вже визначено декілька підприємств-учасників.
«Ці проекти дадуть нам змогу скоротити споживання електроенергії та забезпечити стабільність та надійність систем централізованого водопостачання та водовідведення, зменшити втрати води в мережах та покращити її якість», - підкреслив заступник Міністра.
На його думку, суттєвим досягненням міжнародного блоку Міністерства у цьому році стало повне виконання заходу, визначеного Програмою дій Уряду, щодо підписання 1 квітня 2015 року Угоди з Урядом Німеччини та банком KfW про залучення кредиту на суму 500 млн. Ці кошти підуть на реалізацію проектів транспорту, енергетики, теплопостачання, енергоефективності, водопостачання, водовідведення, соціальної інфраструктури, відновлення та будівництва житла. Це завдання Мінрегіон виконав з випередженням плану-графіку.
Також, з метою відновлення інфраструктури Донбасу та вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб, Міністерством було залучено кошти Європейського інвестиційного банку на проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» у розмірі 200 млн євро. Проект буде розповсюджено у Донецькій, Луганській, Харківський, Дніпропетровський та Запорізький областях. Цей проект планується завершити не пізніше кінця 2017 року.
Крім цього, за словами заступника Міністра, в липні поточного року підписано фінансову угоду з Європейським інвестиційним банком про виділення 400 млн євро на реалізацію проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Наразі планується її ратифікувати (законопроект та пакет документів надіслані до МЗС та вже направлені на розгляд Президентові України). Він буде охоплювати такі напрями, як теплопостачання, водопостачання, водовідведення, енергоефективність будівель, зовнішнє освітлення населених пунктів та поводження з побутовими відходами.
Роман Чуприненко також нагадав, що Мінрегіон визначено головним виконавцем 9 пунктів Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, які виконано вчасно.
«У 2015 році цим Планом заходів передбачено розробку законопроекту щодо запровадження нової форми організації транскордонного співробітництва, який розроблено та внесено до Верховної Ради України. Ми очікуємо, що він потрапить до порядку денного найближчих засідань та буде прийнятий у першому читанні», - повідомив він.
За його словами, під час останнього візиту до Франції українська делегація з європейськими колегами обговорювали питання щодо надання допомоги у розробці важливих законопроектів для країни. «Наші європейські колеги пообіцяли надати Україні необхідну технічну та експертну допомогу у роботі над проектами законів «Про енергоефективність в Україні» та «Про енергоефективність у будівлях», - повідомив він та додав, що досвід країн ЄС допоможе зробити це швидше й ефективніше.
«Ми вдячні міжнародній спільноті за постійний інтерес до подій в Україні, щиру підтримку, дружнє, добросусідське ставлення до проблем та викликів, з якими стикнулася наша країна у 2015 році. Наші потреби вивчають і невідкладно надають нам допомогу. Партнерська допомога Україні у важливий для нас час становлення нового національного суспільства важить надзвичайно багато, і ми це розуміємо», - підсумував заступник Міністра та додав, що Мінрегіон й надалі докладатиме зусиль для того, щоб залишатися надійним представником України у міжнародному просторі.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool