Цього року Україна відкрила реальні можливості для розбудови місцевого самоврядування, - В’ячеслав Негода

Грудень 03, 2015 | Новини | Переглядів: 877 | Коментарі: 0

Масштаби децентралізації в Україні свідчать, що це одна із найскладніших реформ, оскільки вона охоплює усі сфери – адміністративно-територіальний устрій, зміну повноважень у системі центральних і територіальних органів виконавчої влади та всіх рівнів органів місцевого самоврядування, бюджетної та податкової систем, земельних відносин, сфери освіти, медицини, соціальної сфери тощо.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час брифінгу на тему «Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні: Підсумки року».

Він нагадав, що реформа має 3 ключові напрямки. Перший – регіональний розвиток: ця реформа направлена на створення умов для сталого розвитку територіальних громад, регіонів; переважна більшість питань мають вирішуватися на місцях. Другий – ресурсна спроможність місцевого самоврядування. І третій – ефективність та прозорість: у сформованих громадах мають діяти органи, установи, які спроможні надавати якісні послуги, а діяльність органів самоврядування здійснюватися відкрито і перебувати під контролем жителів громад.

«У 2015 році прийняті першочергові закони та урядові рішення, які фактично дали старт проведенню практичних кроків реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень. Так завдяки змінам до Бюджетного та Податкового законодавства – бюджетної децентралізації, відбулися суттєві зміни у міжбюджетних відносинах та наповненні місцевих бюджетів. Також, у цьому році прийнято законодавство, що забезпечує міжмуніципальну консолідацію – це Закон України «Про співробітництво територіальних громад» та великий пакет нормативних актів, що регулюють порядок добровільного об’єднання громад та їх функціонування. Завдяки спільній роботі з проектом ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» розроблено та прийнято блок законодавства з питань регіонального розвитку», - нагадав В’ячеслав Негода та додав, що прийняті у цьому році важливі ініціативи та рішення Уряду за підтримки парламенту, Президента України відкрили реальні можливості для розбудови місцевого самоврядування.

Завдяки законодавчим змінам та вжитим організаційним заходам розпочався процес об’єднання громад. «За відносно короткий період - з травня до серпня виявили бажання об’єднатися понад 6 тисяч територіальних громад. Фактично встигли об’єдналися близько 800 громад, які створили 159 об’єднаних громад. В цих громадах вже пройшли перші місцеві вибори і зараз там відбуваються установчі сесії, їх реєстрація, утворення виконавчих органів і підготовка до формування бюджету на 2016 рік» - підкреслив Перший заступник Міністра.

Завдяки проведеній бюджетній децентралізації відбулося зростання місцевих бюджетів на понад 40%. «Це високий показник і він буде зростати. Ми працюємо над тим, щоб з 2016 року усі об’єднані громади змогли перейти на прямі міжбюджетні відносини. Це один із стимулів, який мотивує до об’єднання», - зазначив урядовець та нагадав, що для підтримки проектів та програм місцевого самоврядування Урядом було передбачено у Державному бюджеті понад 2,9 млрд. гривень і на сьогодні в Україні реалізується більше як 850 проектів, переважна частина з яких будуть завершені до кінця року.

Міністерством створено прозорий механізм відбору та фінансування проектів регіонального розвитку. Розподіл коштів відбувається на формульній основі, переможці визначаються на конкурсних засадах регіональними комісіями. Створена он-лайн платформа, де можна отримати вичерпну інформацію про кожен проект. Планується, що у подальшому можна буде відстежувати процес реалізації по кожному проекту, а також отримати іншу важливу інформацію по містобудівній документації, інфраструктурі тощо.

Усі ці кроки здійснюються в межах норм чинної Конституції України.

Незважаючи на те, що ще не прийняті зміни до Основного Закону, Мінрегіоном спільно з експертами, всеукраїнськими асоціаціями напрацьовано два базових законодавчих проекти - Закон України «Про префектів» (розроблено з урахуванням польського та французького досвіду) та законопроект «Про місцеве самоврядування».

«Основною метою курсу реформ в Україні є досягнення європейських норм і стандартів у всіх сферах життя на основі верховенства права. Це наші з Вами спільні завдання. І вирішити їх можливо тільки за умови злагодженої роботи усіх гілок публічної влади і активної участі громадськості у прийнятті відповідних управлінських рішень», - підсумував В’ячеслав Негода.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool