Спалювання сухої рослинності - небезпека для здоров’я людей

Жовтень 11, 2019 | Новини | Переглядів: 538 | Коментарі: 0

Сьогодні перед мешканцями області гостро постає проблема масового спалювання опалого листя, сухих гілок, сміття.

Деякі мешканці вважають своїм обов’язком підпалити суху траву чи листя в себе на подвір’ї, полях, лісопарках, в смугах відводу автодоріг.

Спалювання рослинних залишків призводить до забруднення повітря, дим дуже шкідливо впливає на здоров’я людей, а особливо дітей та осіб похилого віку. Токсини, які виділяються під час горіння рослин та сміття, провокують виникнення різних хвороб, зокрема хвороб дихальної системи, та навіть можуть викликати захворювання на рак.

Згідно з інформацією Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології рівень забруднення атмосферного повітря у серпні та вересні 2019 року характеризувався збільшенням оксиду вуглецю, сажі та пилу в 1,6-1,8 рази в містах Кропивницькому та Олександрії. Також збільшилися концентрації формальдегіду, діоксиду сірки та оксиду азоту в м. Світловодськ.
Підвищення концентрацій цих речовин пов’язано з тим, що з приходом осені жителі області традиційно починають прибирати опале листя і суху траву з присадибних і дворових територій, городів, парків і спалювати все це у вогнищах. Науково доведено, що забруднення повітря від таких багать набагато сильніше, ніж від промислових викидів та викидів автомобільного транспорту. Наприклад, тонна тліючого листя виділяє близько 30 кг оксиду вуглецю, а година знаходження біля багаття з опалого листя дорівнює п'ятигодинному перебуванню на автомагістралі.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони, як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання.

Дихати димом з дня на день мало кому приємно, тому єдиний вихід - не палити, підвищувати свідомість населення щодо шкідливості диму. Кожен з нас має законне право на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище, що гарантує стаття 50 Конституції України. До того ж чинним законодавством, зокрема законами України «Про охорону навколишнього природного середовища» і «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання залишків сухої рослинності та опалого листя.
Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя, сміття і т. д. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена ст. 771 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків», а згідно зі ст. 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» штраф для громадян становить 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб підприємств від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Залишається питання: «А що ж робити з опалим та зібраним листям?» Найбільш дружнім по відношенню до довкілля є компостування опалого листя. Метод компостування - це безпечний спосіб переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Компостування є природним видом перебігу органічних речовин, який допомагає зменшити щільність грунту та ерозію. Коли листя компостується разом з рештками трави, які містять азот, кінцевий продукт є дуже цінним органічним добривом.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає: кожен з нас має бути свідомим і берегти власне здоров’я, здоров’я близьких та турбуватися про стан навколишнього середовища.

Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool