Прокуратурой області активізовано діяльність на виявлення та припинення правопорушень у банківській сфері

Березень 27, 2012 | Новини | Переглядів: 1530 | Коментарі: 0

Органами прокуратури активізовано діяльність на виявлення та припинення правопорушень у банківській сфері, вжиття заходів реагування до недобросовісних службовців банків та позичальників коштів. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області

З початку року прокурорами в порядку здійснення правозахисної діяльності у банківській сфері порушено 5 кримінальних справ, 4 стосовно працівників банківських установ, та одну стосовно позичальників.

Як розповів старший прокурор відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Кіровоградської області Дмитро Давидчук, перевірки засвідчують, що службові особи банків вчиняють кримінальні діяння, якими фінансовим установам заподіюються суттєві збитки. Прокурорами викрито факти привласнення банківськими працівниками коштів банку, заволодіння коштами громадян, що були на банківських рахунках, халатне ставлення до своїх обов»язків. Так, у січні цього року прокурором міста Олександрії порушено кримінальну справу за ч.2 ст.191 Кримінального кодексу України стосовно касира місцевої філії одного з комерційних банків. Остання, здійснюючи прийом платежів за комунальні послуги від населення, частково не перераховувала грошові кошти від населення на зазначені ними рахунки, натомість видавала людям квитанції про повну оплату послуг, привласнивши таким чином 45 тис. грн.
Триває досудове слідство у кримінальній справі стосовно службових осіб Гайворонського відділення іншого комерційного банку. Банківські працівники, діючи в інтересах третіх осіб, склали завідомо неправдиві кредитні договори від імені клієнтів банку на суму 51 тис. грн., до яких внесли неправдиві дані щодо особи позичальника, а згодом незаконно видали кредитні кошти на вказану суму.
13 березня прокурором Кіровського району міста Кіровограда порушено кримінальну справу за ч.4 ст.191 КК України стосовно службових осіб філії Кіровоградського обласного управління ВАТ «Державний ощадний банк України» . Посадовці банку, всупереч вимогам закону, надали висновок про надання кредиту у сумі 250 тис. грн. особі, яка ще у 2006 році одержала кредит у цьому ж банку на суму 53 тис. доларів США, і не сплатила його. У результаті таких дій банківській установі заподіяно збитки на суму 250 тис. грн. Триває слідство.
Шляхом зняття із зарплатних і пенсійних рахунків, невідображення обліку касових операцій з прийняття коштів по обліку касових операцій з прийняття коштів від населення і т.п. нечисті на руку службові особи одного з відділень названого вище банку в Олександрії заподіяли збитки не лише установі, де працювали, але й інтересам клієнтів. (відповідно: на суми понад 104 та 194 тис. грн.). Прокурором міста Олександрії за даним фактом порушено кримінальну справу, ведеться досудове слідство.
Зазначимо, що виявляються й порушення кримінального законодавства, вчинені клієнтами банківських установ. Прокурором міста Олександрії розслідується кримінальна справа за фактом замаху на заволодіння майном службовими особами одного з приватних підприємств. Останні, шляхом зловживання своїм службовим становищем та службового підроблення вчинили шахрайство з фінансовими ресурсами. З метою заволодіння та привласнення коштів одного з банків, вони незаконно отримали в ньому кредит у сумі 3,5 млн. грн.
Додамо, що банківськими установами допускаються й інші порушення чинного законодавства, з приводу чого вносяться відповідні документи прокурорського реагування.
Правозахисна діяльність органів прокуратури Кіровоградщини у даній сфері правовідносин триває.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool