Представляємо суперника кіровоградської "Зірки" - "Ниву" Тернопіль

Жовтень 18, 2013 | Новини | Переглядів: 1250 | Коментарі: 0

Тернопіль має давні футбольні традиції. Ще до 1939 року в місті існувало з добрий десяток футбольних команд - польських, українських, єврейських. У 50-х роках ХХ століття за часів СРСР найсильнішою командою Тернополя було «Динамо».

Беручи участь у змаганнях серед колективів фізичної культури (КФК), динамівці кілька разів пробивалися до фіналу, однак там виступали невдало.

У 1958 році була створена нова команда «Авангард». Перший успіх прийшов до авангардівців у 1965 році - тоді вони фінішували другими в зональному турнірі. Через три роки «Авангард» виборов чемпіонське звання в класі «Б». Команда почала виступати у другій групі класу «А» і була перейменована на «Будівельник». Результати були такими: 1971 рік - 14 місце, 1972 р. - 15, 1973 р. - 20, 1974 р. - 19. Два роки поспіль невдач призвели до того, що команду було розформовано.

Повернення до Тернополя великого футболу пов’язане з командою «Нива», яку створив у Підгайцях (Бережанський район Тернопільської області) у червні 1978 року голова місцевого колгоспу «Шлях до комунізму» Іван Михайлович Потупа. 16 жовтня 1982 року «Нива» перемогла в першості України серед КФК і повернула Тернопільщині право участі в чемпіонаті СРСР. Ще два роки команда представляла місто Бережани, а в 1985 році перебазувалася до Тернополя.

У 1983-84 роках команда займає 13 місце, у 1985 р. - 7, 1986 р. - 4, 1987 р. - 2, 1988 р. - 12, 1989 р. - 3, у 1990 та 1991 роках - 4. Поїхати з очками від цієї команди було за щастя. У рідному місті для неї не було авторитетів.

Вже довгий час «Ниви» немає серед футбольної еліти. Західний регіон взагалі характерний тим, що існує велика кількість маленьких клубів і лише три можуть похвалитися стабільним становищем - «Карпати», «Закарпаття» та «Волинь». А раніше саме «Нива» була фактично другим клубом Західної України після «Карпат».

У перші роки українського чемпіонату Леонід Буряк відразу підняв команду з зони вильоту до середини турнірної таблиці, залишивши по собі доволі добротну команду. Тяпушкін, Василитчук, Закотюк, Шищенко, Лєженцев, Нікітенко, Кирлик - найвідоміші з тих, хто засвітився у «Ниві». Ну і звичайно Ігор Біскуп, Олег Ящук, Михайло Дем`янчук та брати Капанадзе. Біскуп входить до когорти гравців, які зіграли більше 200 матчів в чемпіонатах України і зараз грає в Англії за міні-футбольний клуб USSR. Автанділ і Таріел Капанадзе входять до числа найкращих легіонерів-бомбардирів. Усі троє грали за «Ниву» до сорока років.

В національних чемпіонатах України «Нива» 10 сезонів провела у вищій лізі (найкращий результат - 7 місце в 1992, 1993/94 та 1997/98 рр.), 10 сезонів у другій лізі (переможець першості 2008/09 рр.) та лише третій сезон в першій лізі (2001/02, 2009/10, 2013/14 рр.).

Після вдалого сезону 1997/98 рр. справи команди пішли на спад. На рубежі тисячоліть керівництво клубу вирішило поправити справи за рахунок легіонерів з Грузії. Більшість з них, за словами Мдінарадзе, потрапили до команди безкоштовно. Це були хороші гравці, в певний момент вони давали результат, але з дисципліною у них не завжди складалося. До того ж при першій нагоді вони переходили з «Ниви» до більш заможних українських клубів. Під керівництвом Ігоря Юрченка окрім грузинів також грали Нікітенко, Біскуп, Михайлів, Розгон, Хоменко, Богатир. Потім за два сезони «Нива» опустилася на дві ліги вниз - із вищої до другої. Але навіть за час перебування у другій лізі команда підготувала ряд добротних гравців для елітних клубів - Гурін, Ждаха, Сернецький. А ось претендувати на підвищення у класі почала зовсім недавно.

Перший матч в першій лізі сезону 2013/14 рр. тернопільська «Нива» провела на виїзді проти команди ФК «Полтава» і перемогла з рахунком 2:1 завдяки голам Ігоря Мельника та Григорія Баранця. Отже дебют команди в першій лізі після трирічної перерви виявився вдалим. Тим більше, що і в другому виїзному матчі «Нива» перемогла в Донецьку «Олімпік» - 1:0. Але саме ця перемога 27-го липня 2013 року довгий час була останньою в активі підопічних Ігоря Яворського. Більше того, в домашніх поєдинках «Нива» не вигравала в першій лізі ще з 10 жовтня 2009 року (сезон 2009/10 рр.). Такий стан речей призвів до того, що тернопільська команда пасла задніх в турнірній таблиці. І ось нарешті в 14 турі неприємну традицію було порушено. «Нива» вдома обіграла головківський «УкрАгроКом» з рахунком 2:0 (голи на рахунку Віктора Яневича та Ігоря Мельника). Втім, саме в цьому матчі «Нива» втратила через перебір жовтих карток В.Яневича, братів Баранців, В.Романюка, які пропустять поєдинок в Кіровограді.

Починаючи з 1978 року «Ниву» тренували такі відомі фахівці, як Віктор Серебряников, Михайло Дунець, Леонід Колтун, Леонід Буряк, Ігор Яворський, кіровоградці Валерій Повстенко, Самір Гасанов та Юрій Коваль.

З поміж гравців виділимо Ігора Біскупа, Ігора Яворського, В`ячеслава Грозного, Дмитра Тяпушкіна, братів Автанділа та Таріела Капанадзе, Владислава Тернавського, Автанділа Гвіанідзе, Євгена Яровенка, Сергія Задорожнього, Андрія Кирлика, Сергія Шищенка, Олега Ящука, Тараса Кабанова.

Взаємовідносини команд

Всього в чемпіонатах СРСР суперники провели між собою 33 поєдинки: 12 перемог у «Зірки», 11 у «Ниви», ще 10 матчів завершилося унічию. Різниця м’ячів 41-40=+1 на користь кіровоградців. Найкращі бомбардири цих протистоянь в складі «Зірки» - В.Ступак - 5 м`ячів, С.Катков - 4, С.Євсєєнко, В.Стеценко, М.Калита - по 3, Б.Петров, М.Латиш, І.Черненко, В.Самофалов - по 2. Цікаво, що відразу четверо кіровоградців мають в своєму активі хет-трики - С.Катков, С.Євсєєнко, В.Стеценко, М.Калита.

З поміж цікавих поєдинків відзначимо великі перемоги «Зірки» в Кіровограді (5:1 та 3:0), поразку в Тернополі (1:4) та супер-результативні матчі в гостях (поразки 2:3, 2:4, перемога 4:3) і вдома (перемога 5:4). Цікава нічия (0:0) була зіграна в Кіровограді в 1973 році, коли команди пробивали післяматчеві пенальті (згідно Положенню). Влучнішими виявилися наші земляки - 5:4.

Мінімальна перевага у «Зірки» і в національних чемпіонатах України: 5 перемог, 5 нічиїх, 4 поразки. А ось за різницею м`ячів кіровоградці поступаються 13-16=-3. Головна причина - дві поразки в Тернополі з великим рахунком (0:3, 1:5).

Кращі бомбардири цих матчів - брати Автанділ (5 м`ячів) та Таріел (2 м`ячі) Капанадзе, Сергій Турянський та Юрій Фокін (по 2) в складі «Ниви» і Юрій Мартинов (2 м`ячі) в складі «Зірки». І ще одна цікавинка. 23-го березня 1996 року на стадіоні «Спартак» АРЗ в Кіровограді Олексій Грачов забив «Ниві» вже на першій хвилині матчу самий швидкий гол «Зірки» в національних чемпіонатах України.

Варто ще згадати матч в Кубку України минулого сезону, коли «Зірка» поступилася в Тернополі по пенальті 2:4 (після 1:1 в основний та додатковий час).

Джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool