Найбільші боржники за газ в області - установи і організації Міністерства оборони України

Квітень 29, 2011 | Новини | Переглядів: 2069 | Коментарі: 0

Про це під час колегії Кіровоградської обласної державної адміністрації, яка відбулася вчора, розповів Микола Вєщєв, перший заступник начальника Головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації. Він виступив із інформацією про підсумки роботи господарського комплексу області за осінньо-зимовий період 2010/2011 року та заходи щодо підготовки до нового опалювального сезону 2011/2012 року.

За словами Миколи Вєщєва, основною проблемою проходження опалювального сезону були борги за спожитий природний газ. На початок опалювального сезону загальний борг складав 82,4 млн.грн. Тому підприємства комунальної теплоенергетики Кіровограда, Олександрії, Знам’янки, Світловодська та Долинської протягом зими перебували під загрозою відключення від газопостачання.
Станом на сьогодні загальний борг теплопостачальних підприємств Кіровоградщини за спожитий природний газ складає 186,3 млн.грн. Причиною такого стану, на думку Миколи Вєщєва, є збиткова діяльність підприємств через встановлення тарифів що не відповідають фактичним витратам підприємств на виробництво послуг. Так, вартість природного газу підприємствам теплоенергетики для опалення населення була підвищена Національною комісією з регулювання електроенергетики (НКРЕ) з серпня 2010 року. А у структурі тарифів на послуги теплопостачання питома вага витрат (більше 50%) складає якраз природний газ. Тому, згідно з розрахунками, тарифи повинні були збільшитись на 25%, але на вимогу НКРЕ тарифи були збільшені лише на 10%.
На жаль, у тарифах не враховано зростання законодавчо встановленого рівня мінімальної заробітної плати, та вартості електроенергії. Так, зростання заробітної плати у 2010 році становло - 8,6%, а вартість електроенергії зросла на 14,9%. Крім того, тарифи були введені у дію лише з 1 лютого 2011 року, і у результаті підприємства за січень отримали збитки на 3,5 млн.грн. Загалом теплопостачальні підприємства отримали за опалювальний період збитки у сумі 45,7 млн.грн. Та й населення не поспішає вчасно і у повному обсязі сплачувати за газ. Так, станом на кінець опалювального сезону (14 квітня 2011) споживачі розрахувались за спожиті послуги централізованого теплопостачання на 88,7% (населення – на 86,0%). Борг споживачів складає 84,2 млн.грн. (населення – 59,4 млн.грн.). Бюджетні установи і організації розрахувались на 97,3%, їхній борг – 8,4 млн.грн. Найбільшу ж заборгованість мають установи і організації, що підпорядковані Міністерству оборони України (1,3 млн.грн.), Міністерству охорони здоров’я України (0,9 млн.грн), Міністерству внутрішніх справ України (0,6 млн.грн.), Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України (0,5 млн.грн.) та Госпрозрахункові підприємства (11,1 млн.грн.).
Щоб нормально розпочати наступний опалювальний сезон, необхідно забезпечити технічну готовність 62 котелень, 513,1 кілометрів теплових мереж у двотрубному обчисленні, 67 ЦТП; а також капітально відремонтувати чотири котельні та замінити 6,2 км теплових мереж у двотрубному обчисленні. У системі освіти треба підготувати 298 котелень, 575 загальноосвітніх навчальних закладів та 381 дошкільний навчальний заклад; у системі охорони здоров'я - 25 котелень та 71 лікарню; у системі соціального захисту населення - 11 котелень та 12 інтернатних закладів.
До початку опалювального сезону необхідно заготовити для закладів соціальної сфери 12,1 тис.тонн твердого палива, або 40% від потреби на опалювальний сезон та 116 тонн - рідкого палива. Найважливіше ж і найбільш проблемне завдання – це до 1 жовтня 2011 року погасити 100% боргу опалювального сезону 2010/2011 року перед ДК „Газ України”. У тому числі найбільші боржники – це ДП „Кіровоградтепло” ТОВ „ЦНТІ УНГА” (38,7 млн.грн.), КП „Теплоенергетик” (21,9 млн.грн.), КП „Олександріятеплокомуненерго” (14,7 млн.грн.), СП ТОВ „Світловодськпобут” (16,5 млн.грн.) та ТОВ „Долинські об’єднані мережі” (3,5 млн.грн.).
У водопровідно-каналізаційному господарстві потрібно виконати реконструкцію та капітальний ремонт 12,4 км водопровідних та 2,9 км каналізаційних мереж, підготувати 5 водозаборів поверхневих вод, 28 свердловин, 3 водопровідні очисні станції та 6 каналізаційних очисних споруд. У житловому господарстві потрібно комплексно підготувати 3,9 тис.житлових будинків, з них 3,6 тис. будинків комунальної власності. У дорожньо-мостовому господарстві – виконати капітальний, середній та поточний ремонти доріг на суму 22,2 млн.грн.
Заслухавши інформацію першого заступника начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Ларін наголосив на необхідності вказати у рішенні колегії чіткі заходи з енергозбереження, механізми погашення заборгованості за спожитий природній газ та послуги з теплопостачання. Особливо це стосується небідних мешканців міст обласного значення, оскільки малозабезпечені родини у повній мірі користуються допомогою держави - субсидією на послуги ЖКГ.
Що ж стосується впровадження енергозберігаючих технологій в області, керівник області вкотре звернув увагу керівників територій на заходах з економії споживання газу шляхом елементарної заміни в приміщеннях вікон та дверей. З цього приводу Сергій Ларін доручив відповідному управлінню спланувати потребу у їх заміні із зазначенням джерела фінансування. Крім цього, керівники територій разом з профільними управліннями мають розглянути перспективи переведення соціальних закладів на альтернативне опалення, зокрема, використання пілетів. В області вже є окремі виробництва з виготовлення паливних гранул. Залишається врегулювати питання щодо виробництва котлів, пристосованих для таких пілетів.
Окремий наголос голова облдержадміністрації зробив на економному використанні води, адже це питання порушувалося на вчорашньому засіданні Кабміну.
За словами Сергія Ларіна, в області щороку постає одне й те ж питання - значні втрати води з ОКПП "Дніпро-Кіровоград", що відображається на тарифах. Тому губернатор доручив профільному управлінню підготувати інформацію про механізми їх утворення, а керівникам територій - суворо контролювати недобросовісних господарів, які вчиняють незаконні врізки, або махінації з лічильником, що і є головною причиною суттєвих втрат води та фінансових збитків водоводу.
 
джерело: сайт ОДА

ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool