На Кіровоградщині лісівники, МВСівці та екологи охоронятимуть новорічні ялинки від незаконного вирубування

Грудень 03, 2012 | Новини | Переглядів: 1186 | Коментарі: 0

Браконьєрська рука може завдати чималої шкоди хвойним насадженням у передноворічний період. Аби попередити незаконні вирубування хвойних молодняків у передноворічний період 2013 року, 30 листопада у Кіровоградському обласному управлінні відбулась спільна нарада за участю представників обласного управління, УМВС України в області та Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко, т.в.о. начальника міліції громадської безпеки УМВС України в області, підполковник міліції Олег Вітюгов та начальник відділу ПЗФ, рослинного та тваринного світу Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області Олександр Яремчук розглянули разом з членам наради наказ Держлісагентства України від 27.11.12 р. №426 «Про охорону хвойних насаджень у передноворічний період 2012 року», розпорядження голови Кіровоградської ОДА від 23.11.2012р. №712-р «Про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від вирубування у передноворічний період 2012 року», доручення МВС України від 16.11.12р. №17936/Рт «Про забезпечення охорони хвойних насаджень у передноворічний період 2013 року», після чого затвердили план проведення спільних рейдів з метою охорони насаджень новорічних ялинок.
Як і торік, новорічні ялинки реалізовуватимуться з використанням електронного обліку деревини. На кожне святкове деревце будуть прикріплюватися спеціальні бирки (чіпи), зняти які без пошкодження неможливо. Чіп містить спеціальний штрих-код, який зафіксовано єдиному державному реєстрі. Завдяки штрих-коду можна отримати всю інформацію про походження дерева: місце, де його вирощено, назву лісгоспу та лісництва, яке його відпустило. Такий метод дозволяє захистити хвойні насадження у передноворічний період від незаконного вирубування, адже завдяки цьому будь-який працівник міліції або інших правоохоронних органів зможе легко перевірити законність придбання хвойних красунь з лісових плантацій. А будь-яка людина в режимі он-лайн зможе, увівши номер чіпу, перевірити всі «атрибути» легально придбаного новорічного дерева.
При обласному управлінні лісового та мисливського господарства діє оперативний штаб, який координує мобільні групи, що створені на всіх лісогосподарських підприємствах з працівників державної лісової охорони та представників органів МВС за участю природоохоронних органів. Вони будуть здійснювати цілодобові рейди у хвойних лісових масивах. Також будуть створені тимчасові пости на дорогах, приміських залізничних станціях, в населених пунктах для перевірки документів на право перевезення та продажу ялинок.
А на тих осіб, які все ж таки вирішать добути новорічну красуню незаконним шляхом – зрубавши самовільно – чекають адміністративні штрафи у розмірі 85-170 гривень. Враховуватиметься і розмір нанесеної шкоди, який залежатиме від діаметра зрубаного деревця.
Крім цього, на базі Кіровоградського ОУЛМГ у передноворічний період постійно діє телефон «гарячої лінії» (0522) 22-06-03, за яким можна повідомити про випадок незаконної рубки хвойних дерев, а також дізнатися деталі щодо придбання новорічних ялинок.

Прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool