На Кіровоградщині бракує якісної питної води та каналізації

Травень 26, 2014 | Новини | Переглядів: 976 | Коментарі: 0

В період з листопада 2013 по січень 2014 року КМО ВЕГО «МАМА86» проводила аналіз ситуації щодо забезпечення рівного права на воду та санітарію на рівні у Кіровоградській області.

На Кіровоградщині нині офіційно затверджені обласною радою та діють дев’ять обласних програм, які безпосередньо стосуються або пов’язані з питанням забезпечення рівного права на воду та санітарію у нашому регіоні, але вони не скоординовані і не забезпечені фінансово.

Так, наприклад, аналіз стану реалізації обласної програми «Питна вода Кіровоградщини 2012-2020» показав, що програма недофінансовується на державному і обласному рівні (дивитись діаграму приліплену окремим файлом).

Як результат сільська місцевість практично позбавлена доступу до безпечного водопостачання та послугам каналізації.

Наразі в області лише 47,8 % населення забезпечуються питною водою з децентралізованих джерел, а 73,36 % проб питної води з криниць не відповідає гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками, часто є перевищення рівню нітратів у воді.

Найгірші показники якості води з індивідуальних колодязів в Новгородківському (100 %), Маловисківському (81,2 %), Новоукраїнському (81,2 %), Кіровоградському (80,7 %) і Знам'янському (57,9 %) районах.

З 1017 сіл і селищ міського типу області системи водопостачання є лише в 271, тобто в 26,5 %, а каналізація побудована лише в 0,49 % сіл.

Населення 26 населених пунктів південних районів області користується привізною водою.

Більше 70% всієї водної інфраструктури вимагає серйозного ремонту і відновлення. Так близько 21 % водопровідних мереж області перебуває в аварійному стані, четверта частина каналізаційних мереж амортизовано.

Забезпечення доступу до води та санітарії вразливих груп населення

На Кіровоградщині не мають централізованого водопостачання та водовідведення, а користуються водою з місцевих свердловин 4 медичних установи ( КЗ «Обласна туберкульозна лікарня» , обласний протитуберкульозний санаторій для дорослих Знам'янка, КЗ « Староосотській обласний дитячий противно туберкульозний санаторій», КЗ «Ульяновський Протитуберкульозний диспансер»), Устинівська центральна районна лікарня, взагалі, користується привізною водою.

Не забезпечені центральним водопостачанням 5 загальноосвітніх навчальних закладів області з сільської місцевості, де навчається 329 учні.

У Кіровоградській області не існує жодного закладу чи установи, які займалися бездомними, відповідно відсутні спеціальні місця, де б бездомні мали доступ до води та санітарії.

Аналіз був проведений в рамках проекту «Проведення самооцінки забезпечення права на воду та санітарію на місцевому рівні для Кіровоградської області за Угодою між ГВП ЦСЄ та ВЕГО «МАМА-86» .

Прес-служба Кіровоградського осередку ВЕГО «МАМА86»


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool