Кропивницький: в ОДА розглянули стан профілактичної роботи з протидії туберкульозу та СНІДу в області

Грудень 19, 2017 | Новини | Переглядів: 677 | Коментарі: 0

Про ситуацію із захворюваністю на небезпечні недуги на цих територіях та про те, які заходи вживаються органами місцевої влади і закладами охорони здоров’я з метою профілактики та лікування хвороб, доповідали на засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, що відбулася під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка, перший заступник голови Онуфріївської райдержадміністрації Ігор Дуднік та заступник голови Світловодської райдержадміністрації Володимир Похілов.

Ігор Дуднік зазначив, зокрема, що в Онуфріївському районі, з метою раннього виявлення хворих на туберкульоз, за січень-жовтень під час профілактичних оглядів населення проведено флюорографічне обстеження 6245 громадян (торік за такий же період обстежено 7873).

Зареєстровано 14 осіб із вперше виявленим туберкульозом (минулого року було 6 осіб), у тому числі одна дитина. У розрізі населених пунктів це жителі смт Онуфріївки та сіл Браїлівки, Зибкового, Куцеволівки, Павлиша, Успенки. В листопаді у районі працював пересувний флюорограф обласного протитуберкульозного диспансеру, завдяки чому обстежено ще більше тисячі місцевих жителів.

На початок жовтня на обліку в центральній районній лікарні перебувають 217 хворих на туберкульоз, з них активних хворих, які отримують належне лікування – 38 осіб (торік було 18). Необхідними протитуберкульозними препаратами, запевнив перший заступник голови райдержадміністрації, хворі забезпечені, на відміну від минулого року, коли траплялися перебої.
Також у нинішньому році всім новонародженим у пологовому відділенні Онуфріївської ЦРЛ проведено протитуберкульозну вакцинацію.
Щодо ситуації із захворюваністю на ВІЛ-інфекцію в районі, то протягом 9 місяців обстежено більше 550 осіб, серед яких донори, вагітні жінки, призовники, ті, хто побажав протестуватись за власною ініціативою чи анонімно, діти, народжені від ВІЛ-інфікованих жінок та ін. Виявлено 7 ВІЛ-інфікованих осіб.

Загалом на обліку в кабінеті "Довіра" поліклінічного відділення ЦРЛ перебувають 30 осіб, з них 10 дітей з неуточненим ВІЛ-статусом (народжені інфікованими матерями). Всім ВІЛ-інфікованим вагітним та їхнім малюкам призначається антиретровірусна терапія у визначені нормативами терміни.
Крім того, як зазначив Ігор Дуднік, для того, аби своєчасно діагностувати можливий вірус імунодефіциту у громадян, в разі виявлення у них під час проходження медичного обстеження симптомів та синдромів, що свідчать про СНІД-індикаторні захворювання, громадянам пропонуються послуги з добровільного консультування та безкоштовного тестування на ВІЛ-інфекцію. Надаються такі послуги в кабінеті "Довіра".

На виконання завдань, визначених в районній цільовій соціальній програмі протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки, цього року з районного бюджету виділено 7830 грн (при плані 22 тис. грн), на які закуплено 30 швидкісних тест-систем, 2 комплекти анти-СНІД та дитячі молочні суміші для годування немовлят, народжених ВІЛ-інфікованими матерями.
У Світловодському районі, як повідомив заступник голови райдержадміністрації Володимир Похілов, епідеміологічна ситуація щодо захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД дещо покращилася. За січень-листопад флюорографічним обстеженням охоплено 6121 жителя. Виявлено 3 нових хворих, дітей та підлітків серед них немає. На диспансерному обліку перебуває 85 осіб, з них на активний туберкульоз – 14.

З метою зниження рівня захворюваності та смертності від туберкульозу та СНІДу проводяться ряд заходів, зокрема профілактичні флюорографічні огляди населення, 100-відсоткове обстеження вагітних, призовників, донорів, профілактичні обстеження дітей методом туберкулінодіагностики. На 2017 рік, зокрема, для придбання туберкуліну з районного бюджету виділено 40 тис. грн. За результатами такої діагностики виявлено 4 віражних дитини, 29 дітей поставлені на диспансерний облік.
Новонародженим малюкам проводиться щеплення для профілактики туберкульозу (БЦЖ). Із 57 дітей, які з’явилися на світ у нинішньому році, вакциновано 56 (одна дитина має протипоказання до вакцинації).
Щодо ситуації із захворюваністю на ВІЛ/СНІД, то на диспансерному обліку в районі перебуває 13 хворих (двох виявлено цього року), з них одна дитина, народжена від ВІЛ-інфікованої матері. Молочні суміші для годування немовляти придбавались за кошти районного бюджету (на суму 3500 грн).

Володимир Похілов повідомив, що нинішнього року налагоджено співпрацю з громадською організацією "Шлях до життя", яка двічі протягом року (12 травня та 15 серпня) проводила на території району безкоштовне обстеження населення на ВІЛ-інфекцію. Обстежено 102 жителів, чотирьом із них рекомендовано звернутися за консультацією до лікаря-інфекціоніста центральної районної лікарні.
За сприяння райдержадміністрації у 2017 році виділено кошти в сумі 10 тис. грн на придбання для Світловодської ЦРЛ швидкісних тестів на ВІЛ/СНІД (для обстеження призовників). Окрім них, в обов’язковому порядку обстежують на ВІЛ-інфекцію вагітних жінок та донорів. У разі наявності інфекції вагітним жінкам призначається своєчасне профілактичне лікування, аби мінімізувати можливість передачі вірусу від матері до новонародженого немовляти. Діти, народжені від ВІЛ-позитивних матерів, перебувають під контролем сімейного лікаря та лікаря-інфекціоніста центральної районної лікарні.

Після звіту представників районів про стан захворюваності та проведену роботу перший заступник голови облдержадміністрації, голова обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Сергій Коваленко прокоментував озвучену цифрову статистику, зазначивши, зокрема, що Онуфріївський район погіршив показники охоплення населення флюорографічним обстеженням, а у Світловодському районі є значні проблеми з ревакцинацією дітей щепленням БЦЖ у 6-7-річному віці. На ці моменти, як і на ряд інших, слід звернути особливу увагу.

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко подякував членам обласної ради, до складу якої входять як посадовці, так і представники громадських спільнот, за продуктивну роботу в нинішньому році, а до заступників голів райдержадміністрацій (присутніх та всіх інших) звернувся з настійним проханням прислухатись до головних лікарів районних лікарень і передбачити в місцевих бюджетах наступного року хоча б невеликі кошти на закупівлю вакцин для щеплення дітей. Основна частина таких вакцин надходить централізовано, однак не у стовідсотковому обсязі, а для календаря профілактичних щеплень дуже важливими є плановість та своєчасність проведення вакцинування.

Сергій Коваленко, зі свого боку, нагадав, що департамент фінансів аналізуватиме ті рішення по бюджетах області, які прийматимуться на 2018 рік (таких бюджетів на Кіровоградщині загалом 415) і попросив департамент охорони здоров’я долучитися до співбесід з керівниками територій, аби тим із них, де є проблеми в цьому плані, ще раз нагадати, що здоров’я і життя людей – понад усе.
На засіданні обласної ради також затверджено план посилення та забезпечення сталості єдиної системи моніторингу і оцінки ефективності виконання програмних заходів з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в області на 2018 рік та внесено зміни до складу ради.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool