Кропивницький - перше місто Кіровоградської області, яке отримало містобудівні повноваження

Травень 03, 2018 | Новини | Переглядів: 920 | Коментарі: 0

«Позбавлення органів місцевого самоврядування повноважень у сфері держархбудконтролю - це два кроки назад в процесі децентралізації» - так прокоментував ініціативу профільного парламентського комітету Вадим Мездрін, начальник управління містобудування та архітектури - головний архітектор міста Кропивницького.

На сьогодні у парламентському Комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства знаходиться на розгляді законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю)» .

Ознайомившись із змістом законопроекту представники органів місцевого самоврядування, а особливо ті, хто вже отримав повноваження у сфері держархбудконтролю висловили цілу низку зауважень, зокрема, в частині не передбаченої законопроектом процедури оскарження рішення (в судовому порядку), прийнятого центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань держархбудконтролю щодо тимчасового припинення повноважень органів місцевого самоврядування.

Заперечення частини законодавчих ініціатив підтримала Асоціація міст України звернувши увагу на те, що у випадку неправомірного зупинення повноважень органів місцевого самоврядування відсутня відповідальність центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань держархбудконтролю за належне надання населенню послуг з держархбудконтролю. Загалом же прийняття на законодавчому рівні процедури тимчасового припинення повноважень органів місцевого самоврядування, які по факту держава делегувала на місцевий рівень, може створити прецеденти до відміни інших делегованих державою повноважень (у сфері освіти, охорони здоров‘я тощо), вважають експерти АМУ.

«В цьому контексті слід нагадати, що такі повноваження громади почали отримувати в рамках реформи з децентралізації, і сьогодні прийняття цього закону виглядатиме як згортання реформи та повернення до централізації влади. У разі ухвалення ініціатив відбудеться монополізація всіх будівельних процесів у сфері держархбудконтролю на рівні центральних органів влади» - уточнює головний архітектор міста Кропивницького Вадим Мездрін.

Виходячи із зауважень та пропозицій, висловлених представниками громад у своїх зверненнях, наприкінці вже квітня цього року Асоціація міст України в черговий раз звернулась до законо творців з проханням вжити заходів , зокрема виключення пункти статей законопроекту, якими передбачено процедуру тимчасового зупинення повноважень органів місцевого самоврядування щодо здійснення ними держархбудконтролю за поданням головного інспектора будівельного нагляду.

Нагадаємо, місто Кропивницький - перше місто Кіровоградської області, яке отримало містобудівні повноваження у лютому 2017 року. Того ж року у жовтні було підписано документ щодо передачі повноважень у сфері держархбудконтролю місцевому самоврядуванню міста Олександрії .

Валентина Остапчук   


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool