Кіровоград: в ОДА обговорили проект Концепції реформування місцевого самоврядування.

Квітень 25, 2013 | Новини | Переглядів: 846 | Коментарі: 0

На засіданні Регіональної ради під головуванням очільника області Андрія Ніколаєнка обговорили проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, завдання органів влади щодо організації її широкого громадського обговорення в області.

На початку засідання голова ОДА зазначив, що сьогодні Україна стоїть перед потребою здійснення широкомасштабної реформи місцевого самоврядування та унормування адміністративно-територіального устрою.
- Головне - уникнути формального підходу під час організації обговорення основних положень Концепції реформування. Потрібно донести головний посил Президента - реформа місцевого самоврядування має відбуватися на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсів та стратегічного планування розвитку територіальних громад. Глава держави наголошує, що вона має бути продуманою, прорахованою у часі, зваженою, послідовною, узгодженою з іншими розпочатими реформами, - звернув увагу керівників територій Андрій Ніколаєнко.
Проте голова ОДА нагадав ту тезу, що прозвучала в інтерв’ю заступника Голови Адміністрації Президента України Сергія Ларіна газеті "Комсомольська правда в Україні". Концепція – лише проект, це не догма, бо в результаті масштабного обговорення в суспільстві можемо отримати зовсім іншу якість документу. Тому вимога Президента – широкий діалог з людьми, з місцевими громадами.
Начальник управління правового забезпечення та взаємодії з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню України Олександр Бурий, який приїхав у Кіровоград із презентацією Концепції реформи місцевого самоврядування, зупинився на основних моментах проекту Концепції, яка має здійснюватися двома етапами. Він пояснив присутнім, що метою Концепції є визначення напрямів, механізмів та строків формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади, спроможної забезпечити задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, а також узгодження інтересів держави та територіальних громад. Загалом, реалізація Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні сприятиме стимулюванню економічного розвитку територій та забезпеченню адекватного розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування базового та регіонального рівнів, місцевими державними адміністраціями та територіальними органами центральних органів виконавчої влади.
В ході активного обговорення проекту Концепції всі присутні дійшли висновку, що вносити кардинальні зміни в систему місцевого самоврядування необхідно, але за виконання певних умов, серед яких:
- якісне кадрове забезпечення для реалізації проекту Концепції;
- надання державою достатніх фінансових ресурсів;
- максимальне залучення жителів територіальних громад до прийняття управлінських рішень, - саме про такі базові умови реалізації реформи говорив Валерій Авксентьєв, голова Олександрівської РДА;
- про передачу функцій від місцевих та центральних органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування, які мають найтісніший контакт з громадськістю, не оминули міські голови Новомиргорода, Олександрії і Кіровограда.
- Досягти поставлених задач неможливо без компетентного управління процесами, які у сукупності визначають якість життя – як у місті, так і на селі! При цьому треба пам’ятати: лише та реформа має майбутнє, яку підтримають люди, - підсумував Андрій Ніколаєнко.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool