Кіровоград: рятувальники закликають громадян не вживати дикорослих грибів та дотримуватись правил безпеки у побуті

Жовтень 18, 2013 | Новини | Переглядів: 927 | Коментарі: 0

Про отруєння грибами на території Кіровоградщини сказано вже досить багато, проте, все ще залишаються відчайдухи, які на терези з делікатесом готові поставити власне життя.

Самотужки таку народну звичку не подолати, саме тому рятувальники за участі фахівців інших служб та журналістів звертають увагу суспільства на цю проблему. Однією з тем прес-конференції, що відбулася в обласному управлінні Державної служби України з надзвичайних ситуацій стала небезпека отруєння дикорослими грибами. Інформували учасники прес-конференції і про інші загрози осінньо-зимового періоду.

- Грибів цьогоріч вродило безліч, вони ростуть хіба що не з асфальту, як наслідок постраждало від отруєнь досить багато жителів Кіровоградщини, - зазначив прес-секретар начальника Управління ДСНС в області підполковник служби цивільного захисту Микола Леськів. Лише у Гайвороні дикорослими грибами на хрестинах отруїлося одразу 6 людей, що кваліфікується як надзвичайна ситуація природного характеру об’єктового рівня. Рятувальники Кіровоградщини закликають громадян не вживати назбираних у лісі грибів, адже це може призвести до трагічних наслідків – якщо людина отруюється, все ж вона довіку залишається з ураженнями шлунка, печінки або інших внутрішніх органів. Щодня у районних центрах рятувальники проводять роз’яснювальну роботу з продавцями та покупцями грибів, роздають інформаційні листівки, щоб запобігти майбутнім жертвам. На жаль, це чи не єдиний спосіб впливу на громадян, які полюбляють гриби.

Поруч з тим, на території Кіровоградщини діє постанова щодо заборони реалізації дикорослих грибів на стаціонарних ринках. Тобто до адміністрації ринку, на якому торгують лісовими грибами будуть вжиті санкції, - повідомила головний спеціаліст відділу організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у Кіровоградській області Тетяна Скапа. Але впливу на людей, які торгують грибами вздовж автошляхів у Держсанепідслужби немає. За даними ГУ Держсанепідслужби цьогоріч на Кіровоградщині грибами отруїлося 27 людей, серед яких 6 дітей. Один дорослий чоловік помер. Виписано з лікарень 9 людей.

Продовжуючи тему, лікар-анестезіолог відділення інтенсивної терапії Кіровоградської обласної лікарні Руслан Коноваленко, повідомив, що симптоми отруєнь грибами доволі страшні – можуть виникнути не лише ознаки звичайного харчового отруєння, а й сильні болі у руках та ногах, які не можна заспокоїти навіть найсильнішими препаратами. Період реабілітації триває близько місяця. Також Руслан Олегович наголосив, що симптоми отруєнь грибами виявляються у терміни від 20 хвилин до 24 годин. Окремі гриби справляють негативний вплив не лише на шлунок, а й можуть бути дуже небезпечними для серцево-судинної системи.

Про стан з пожежами у житловому секторі поінформував журналістів Микола Леськів. На території Кіровоградщини кількість пожеж у житловому секторі зменшилась на 20,8 %. У той же час кількість загиблих на пожежах протягом зазначеного періоду збільшилась на 4,3 %. Всі 48 зареєстрованих випадків загибелі людей на пожежах мали місце у житловому секторі. Закономірно, що рятувальники постійно звертають увагу на безпеку людей у житловому секторі. Допомагають у цьому партнери – соціальні працівники, які спілкуються з громадянами поважного віку та слідкують чи не забувають старенькі про безпеку у власному домі. З початку року з метою роз’яснення вимог правил пожежної безпеки у побуті спільно з представниками органів місцевого самоврядування проведено відпрацювання 415 сільських та селищних рад області (кількість охопленого населення становить – 24 827 осіб), результати розглянуті на 43 засіданнях районних рад з питань безпечної життєдіяльності населення та комісій з питань ТЕБ та НС. Прес-секретар начальника Управління ДСНС в області через ЗМІ нагадав громадянам, щоб берегли власні домівки від пожеж, перевірили справність печей та груб та відремонтували їх у разі необхідності.

Також Микола Васильович розповів, що наразі рятувальники області на 100% готові до зими. На цілодобовому чергуванні перебувають 210 чол. особового складу та 59 од. техніки; у резерві - 218 чол. особового складу, 10 одиниць інженерної техніки, 4 тягачі, 29 засобів подолання водних перешкод, 64 пожежних та спеціальних автомобілі, 3 піротехнічні розрахунки, 3 пересувні пункти обігріву на базі автомобілів підвищеної прохідності, 45 електростанцій (у т.ч. - 41 переносна електростанція потужністю до 2 кВт). Будуть розгорнуті і 22 мобільних пункти обігріву - (2 в обласному центрі та по одній в кожному районному центрі області). У відповідності до Плану взаємодії Збройних Сил України та ДСНС України під час протидії загрозам і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій осінньо-зимового періоду від УМВС в області залучається 35 чол. особового складу та 20 од. техніки, від ЗС України – 99 чол. особового складу та 8 од. техніки. Тож, рятувальники зможуть ефективно реагувати на надзвичайні події зимового періоду.

А пересічним жителям області готуватися до зими ще зарано. Про це розповіла журналістам начальник Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології Олена Юрченко. Погода буде нестійка, але досить комфортна, як для такої пори року. Вночі 19 жовтня можливі невеликі опади, а надалі вони припиняться. Температура повітря знизиться. В період з 21 до 27 жовтня температуру прогнозують від 12 до 16 градусів тепла.

На завершення прес-конференції її учасники побажали читачам і глядачам дотримуватись порад, наданих під час заходу, та подякували за співпрацю.

 

Прес-служба У ДСНС в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool