Кіровоград: експозиція до ювілею Павла Босого

Січень 26, 2015 | Новини | Переглядів: 1477 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до відзначення 50-річчя від дня народження краєзнавця, сценографа, професора сценографії театральної школи університету імені Еджертона Райєрсона (Торонто, Канада) Павла Босого.

Павло Васильович Босий народився 23 січня 1965 року в м. Могилів-Подільський Вінницької області. З 1967 року разом з батьками переїхав до м. Кіровоград. З 1974 – 1981 роках – навчався по класу фортепіано у Кіровоградській дитячій музичній школі №1 ім. Г. Нейгауза. У 1986 році закінчив історичний факультет Кіровоградського державного педагогічного інституту ім. О.С. Пушкіна (на сьогодні це Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка).
З 1986 по 1995 роках працював у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї на посадах: старшого наукового співробітника, заступника директора з наукової роботи та директора музею. Сфера творчих інтересів була пов’язана з історією мистецтв, історією театру, геральдикою, дизайном музейних експозицій.
З 1985 року Павло Босий співпрацював зі студентським театром «Резонанс» Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка і Кіровоградським театром оперети, як художник-постановник, працював з режисерами В. Дейнекіним, М. Левандовським, Т. Корнієць та ін.
Сфера інтересів Павла Босого різноманітна: брав участь в організації виставок середньовічної зброї, міської археології, реставрованих експонатів, історії Голодомору, історії інтелігенції дев'ятнадцятого століття, сучасної історії центральної України, історії британських промисловців у Кіровограді, історії українського класичного театру, етнографії. Займався реорганізацією постійно діючих експозиції меморіальних музеїв Юрія Яновського, Івана Тобілевича, музею історії української хореографії та ін.
У 1991 році світ рампи побачила перша вистава Павла Босого в Кіровоградському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. Марка Кропивницького «Як наші діди парубкували» (постановка М. Барського). В театрі корифеїв Павло Босий разом з режисерами М. Барським та М. Гороховим здійснив сценографічні проекти (вистави за п’єсами Мольєра і Винниченка, Зощенка і Кальмана) з режисером М. Ілляшенком «Тригрошову оперу» Брехта. Також як режисер і сценограф співпрацював зі студентським театром Кіровоградського консорціуму «Педагогічна Академія», де працював над виставами за п’єсами Шекспіра, Жене, Чехова, Іонеску, Уайльда та ін.
У 2000-2002 роках Павло Босий стажувався в аспірантурі New School University в Нью-Йорку, Огайського університету за спеціальністю «Сценографія».
З 2002 по 2004рр. – займався театральним дизайном та технологією – сценографія (стейдж - дизайн, костюм, театральне світло), Огайський університет, у 2004 році Павлу Босому присвоєно ступінь MFA.
Одним із напрямів у творчій діяльності Павла Босого виступає сценографія до мюзиклів та до вистав за творами Шекспіра, Мольєра, Гоголя, Винниченка, Чехова, сучасної драми, класичної оперети, тощо.
Павло Босий нагороджений багатьма нагородами, зокрема: двома преміями театральної професійної асоціації SETC за проект до шекспірівського «Генріха V» (2003), дипломом Південно-Східної театральної конференції (США) за стейдж-дизайн і костюми до вистави «Генріх V» за Шекспіром (2003); нагородою учаснику виставки «Кламбейк Мінг Чо Лі», Нью-Йорк, США (2004); дипломом учасника Форуму молодих дизайнерів на з'їзді Інституту театральних технологій (USITT), (2004); диплом Міжнародного театрального фестивалю «Драбина» у Львові, як режисер і сценограф (2004); нагородою театрального фестивалю «На крилах кохання», (2004); дипломом Міжнародного театрального фестивалю «Драбина» у Львові, як сценограф травма - комедії за мотивами Беккета «Чекаючи на Гада», вистави театру «Маленький Глобус (2006); нагородою Kennedy Center American College Theatre Festival Urinetown, за стейдж дизайн вистави Оуклендського університету (Мічиган, США) (2006); диплом Міжнародного театрального фестивалю «Драбина» у Львові, за режисуру та сценографію до вистави «Королева Лір» театру «Маленький Глобус» за мотивами Шекспіра (2007); був лауреатом щорічної нагороди Оуклендського університету у сфері творчої роботи викладачів (2008)…
У 2010 році був запрошений Почесним гостем Міжнародного фольклорного фестивалю мистецтв «Перекотиполе» в Кіровоградській області.
Викладацька діяльність Павла Васильовича має велику географію:
2009 – 2012 – Університет Сан-Дієго (Каліфорнія, США);
2005 – 2009 – Оуклендський університет (Мічіган, США);
2004 – 2005 – Університет Західної Вірджинії (США);
2002 – 2004 – Огайський університет (США);
1997 – 2002 – освітній консорціум «Педагогічна Академія»: Кіровоградський інститут комерції та Соціально-педагогічний інститут «Педагогічна Академія», (Кіровоград, Україна), проректор із зовнішніх зв'язків, викладач;
1999 – Кіровоградський хореографічний ліцей (за сумісництвом);
1995 – 1997 – Кіровоградський національний технічний університет;
1989 – 1990 – Кіровоградське музичне училище (за сумісництвом);
1998 – 2010 – Студентський театр «Маленький Глобус», художній керівник і сценограф (за сумісництвом);
З 2014 року - професор сценографії театральної школи університету імені Еджертона Райєрсона, Торонто, Онтаріо (Канада).
Він є стипендіатом та автором численних грантів.
Павло Босий член Всеукраїнської спілки геральдистів і американських театральних професійних спілок SETC та USITT. Associated Designers of Canada (ACD), Міжнародної асоціації лялькарів, American Association of University Professors, а також він є одним із засновників англомовного «The Little Globe Theatre».
Упорядник книг «Кунсткамера Олександра Ільїна», «Іноземні підприємці в Україні», буклету «Вулиці старого Єлисаветграду».
Працював із документами меморіального архіву Роберта Ельворті (1999).
Роботи П. Босого експонувалися на персональних виставках в Україні і США, в 2003 році в Кіровоградському обласному художньому музеї було відкрито його першу персональну виставку-ретроспективу сценографії. В 2006 році за ініціативи та сприяння Павла Босого в Кіровоградському обласному художньому музеї експонувалася виставка «Сучасний американський театр».
У січні 2011 році в Кіровоградському обласному художньому музеї Павло Босий провів семінар для музейних працівників із різних регіонів України з метою підвищення фахового рівня та ознайомлення з досвідом роботи музеїв Європи та США. Під час роботи семінару були презентовані наступні теми: «Класифікація і спеціалізація музеїв»; «Режим роботи»; «Музейні організації»; «Створення веб-сайтів музеїв»; «Етикетаж. Тексти в експозиціях»; «Практика роботи музеїв Європи та США: експозиційна та просвітницька робота»; «Спеціалізовані заходи в музеях».
Починаючи з 2011 року в Кіровоградському обласному художньому музеї започатковано проект «Театр у музеї» - новий креативний, не комерційний проект камерного театру у музеї. У команді проекту «Театр у музеї» - П.В. Босий. «Театр у музеї» відбувся, і вже увійшов в історію краю, і найшов свого глядача, і продовжуватиме свою роботу і надалі.
В експозиції представлені роботи: «Морський пейзаж» (1990) із приватної колекції та «Гамлет. Мишоловка» (1986) із фондового зібрання музею. Її Павло Васильович передав під час відкриття персональної виставки у 2003 році. Також представлено документально - архівні матеріали, які висвітлюють творчий шлях краєзнавця, сценографа, дизайнера Павла Васильовича Босого.
Павло Босий відносить себе до напрямку в мистецтві, що називається «дійова сценографія», для якої притаманний пошук метафоричних рішень зорового образу вистави. Його улюблені сценографи - великий український художник Даніїл Лідер та патріарх американської сценографії Мінг Чо Лі.

Ганна Осіпова – заступник директора з наукової роботи;

Олена Степанок – завідуюча відділом науково-просвітницької роботи  Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool