Кіровоград: дітей навчали безпечному поводженню із застарілими боєприпасами

Травень 22, 2014 | Новини | Переглядів: 828 | Коментарі: 0

Влітку та навесні повідомленнями про знаходження вибухонебезпечних предметів часів війни рясніє преса будь-якого регіону нашої держави.

Діти – найбільш вразлива аудиторія, яка не особливо цікавиться такою інформацією, проте, дитячий інтерес у разі знаходження такого предмету, не знає меж. Разом з тим, щорічно від боєприпасів гине або зазнає каліцтв близько 50 чоловік, з яких кожен другий постраждалий або загиблий –дитина.
Щоб застерегти наших маленьких громадян існує спільний проект ДСНС та ОБСЄ «Розвиток національного потенціалу з управління загрозами від забруднення вибухонебезпечними предметами та боєприпасами», з яким його представники відвідують школи країни.
21 травня пощастило стати учасниками такої непересічної зустрічі учням КЗ «НВО №25 «ЗОШ І-ІІІ ст., природничо-математичний ліцей, центр позашкільного виховання «Ліра» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області».
У актовій залі зібралися учні 8-9 класів. Антон Шевченко, національний співробітник проектів, координатор проектів ОБСЄ в Європі, розповів дітям про діяльність Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Зокрема, їм продемонстрували фільм про саму організацію та фактори небезпеки, які існують у сучасному світі. Перед дітьми виступив експерт, координатор проектів ОБСЄ в Україні Олександр Багрій, який особисто брав участь у знешкодженні боєприпасів під час служби у підрозділах ДСНС.
Антон Шевченко говорить, що у мирний час такі людські жертви від поводження із застарілими боєприпасами – цифра надто висока. Адже вона зрівнюється з деякими країнами, де ще й досі ідуть бойові дії. Він також зазначив, що вірогідність знаходження боєприпасів досить велика. Про це свідчить кількість боєприпасів, які щорічно знешкоджують сапери ДСНС – це 100 тисяч одиниць, що рятувальники ліквідовують за заявками жителів, які випадково натрапили на боєприпас. Існують також і планові роботи з очищення полігонів, які до цього числа не входять.
Щоб діти на практиці усвідомили усю небезпеку від боєприпасів, їм продемонстрували фільм «Небезпечні знахідки», створений представниками ДСНС та ОБСЄ. Герої фільму – двоє підлітків, які випадково знайшли бойові набої та хотіли їх спалити. Про те, що могло б статися з дітьми, якби їх вчасно не зупинили, розповідають хлопцям реальні фахівці Служби порятунку. Фільм наповнений не лише змістовними коментарями, а й цікавою інфографікою.
Крім того, Антон Шевченко за допомогою слайдів розповів дітям про типи ВНП, які зустрічаються на території України. Схожі вони можуть бути на газовий балон, діжку або шматки землі. Тому чіпати такі речі в жодному разі не варто, але повідомити про знахідку слід за номерами екстрених служб.
Зустріч виявилася змістовною, діти не лише дізналися життєво важливу інформацію, а й отримали футбольні м’ячі та сувеніри з символікою ОБСЄ, одночасно вони дізналися і про Веб-Простір безпеки (child.mns.gov.ua), де розміщено багато потрібної для дітей інформації.

Прес-служба У ДСНС в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool