Експозиції до Міжнародного дня театру (ФОТО)

Березень 28, 2012 | Новини | Переглядів: 1646 | Коментарі: 0

27 березня 2012 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито експозицію, присвячену Міжнародному дню театру.

Міжнародний день театру відзначається щорічно, починаючи з 1962 року. Свято встановлене в 1961 році у Відні на ІХ Конгресі Міжнародного інституту театру – це міжнародна театральна організація, заснована ЮНЕСКО в 1948 році в Празі. Театральне мистецтво є одним з найбільш дорогоцінних надбань культурного і духовного життя людства. Його чарівний світ завжди приваблював велику кількість прихильників своїм розмаїттям та неповторністю. Цього дня ми завжди відчуваємо особливу атмосферу свята, тому, що це - не тільки професійне свято майстрів сцени, а й свято мільйонів вдячних глядачів. 

Кіровоградщина є батьківщиною першого професійного українського реалістичного театру. Тому у 2012 році Кіровоград відзначатиме 130-у річницю з дня заснування у місті першого українського професійного театру. У 1882 році на сцені Єлисаветграду відбулась перша прем’єра «Наталки-Полтавки» І.Котляревського. Біля витоків першого професійного театру стояли наші видатні особистості: М.Кропивницький, І.Карпенко-Карий, М.Садовський, П.Саксаганський, М.Заньковецька. Саме в нашому місті починається історії театру корифеїв, спадкоємцем якого є нині Кіровоградський державний академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького.
Без театру корифеїв неможливо уявити сучасне культурне життя не лише нашого міста, а усієї України. В його репертуарі – п’єси українських і російських драматургів, класиків, української, російської та світової драматургії. Тому саме нашому театру присвячена виставка.
В експозиції представлена робота кіровоградського художника, члена Національної спілки художників України Фелікса Полонського (1941 р. н.) «Прем’єра». Художник зобразив наш театр в ХІХ ст. Архітектурне обличчя театру зображене й на картині художника-земляка Леоніда Корнєєва (1922-2009) «Театр ім. М.Кропивницького до реконструкції».
Графічні картини нашого художника - земляка Миколи Добролежі (1925-2008) презентують декорації та уривки із вистав, які були поставлені в різні роки на сцені Кіровоградського державного академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Кропивницького. Це «Майська ніч» за творами М.Гоголя (1982), «Дай серцю волю, заведе в неволю» за М.Кропивницьким (1970), «Мартин Боруля» за п’єсою І.Карпенка-Карого (1990).
На сцені Кіровоградського театру виступали як аматори, так і професійні майстри театрального мистецтва. Портрети акторів в різних театральних образах писав наш художник-земляк Володимир Федоров (1920-1986), який також деякий час працював у Кіровоградському драматичному театрі декоратором. Це портрети артистки Л.Тимош, акторів К.Параконьєва, О.Білецького та І.Марата. Також представлений «Портрет Івана Анастасьєва» пензля Леоніда Корнєєва.

Ольга Шаповал – науковий співробітник відділу науково - просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Експозиції до Міжнародного дня театру (ФОТО)

Експозиції до Міжнародного дня театру (ФОТО)


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool