Діти мають право на особисте життя

Серпень 05, 2011 | Новини | Переглядів: 3056 | Коментарі: 0

Велика кількість дітей, в нашій державні щоденно страждають від втручання в їх особисте життя. Змінити ситуацію вирішили громадські активісти Кіровоградської області, повідомляє інтернет-видання «FotoInform».

Фахівці ДЕГО «Флора» проведуть моніторинг причин порушення права дитини на особисте життя та розроблять пропозиції, що змінять ситуацію на краще.

Так склалося в нашій державі, що більшість населення не має навіть уявлення ні про існування прав дітей на особисте життя, ні про документи що їх регламентують. А є й такі, хто свідомо ігнорують ці права. Тому, не дивно , що спостерігається порушення багатьох статей Конвенції ООН про Права Дитини.
Постійно слідкуючи за дотриманням прав дитини в області, Кіровоградська дитяча екологічна громадська організація «Флора», виокремила ряд проблем, що призводять до порушення права кожної дитини на особисте життя.
У Конвенції прав дитини зазначено: «Жодна дитина не може бути об'єктом свавільного або незаконного втручання в здійсненні її права на особисте життя, сімейне життя, недоторканність житла, таємницю кореспонденції, або незаконного посягання на її честь і репутацію.»(стаття 16)
В чому ж виражається порушення даного права на думку представників ДЕГО «Флора»?
За словами керівника ДЕГО «Флора» Людмили Шестакової, існує тотальне порушення права дитини на особисте життя в навчальних закладах. «Згадаймо, наприклад, як виглядає класний шкільний журнал,-зазначає п. Людмила,- це документ, в якому міститься приватна інформація про кожну дитину (успішність у навчанні, медичні дані та інформація про батьків) і, знаходиться журнал у відкритому доступі». Далі-більше. А як облаштовані більшість шкільних вбиралень? Тут навіть смішно говорити про реалізацію права на особисте життя, коли немає навіть елементарної перегородки між «посадочними місцями» туалетів. Та сама проблема «оселилася» і в дитячих роздягальнях. Нерідко вони є спільними для хлопчиків та дівчаток, або навіть не мають дверей. Листи, записки та щоденники, інформація, що міститься у мобільних телефонах - є безсумнівним атрибутом особистого життя дитини. Обговорення в присутності інших дітей сімейних проблем дитини, які б вони не були, його соціального статусу, також можна розцінити як втручання в особисте і сімейне життя дитини. Не менш актуальною є проблема вільного доступу до медичних карток в навчальних закладах та проведення колективного медичного огляду.
«Нам, дорослим, дуже важко усвідомити, що дитина з народження має права, що потрібно задовольняти не тільки іі фізіологічні потреби, а й с повагою ставитись до особистості,- коментує проблему керівник правозахисної організації «Територія успіху» Інга Дуднік,- Принижуючі гідність дитини, не можна вимагати щоб вона поважала батьків та вчителів. Ті традиції, які є в сучасних школах, практично не змінились за останні 50 років. І в таких умовах ми намагаємося виховати людину, яка б поважала права інших? навряд чи це нам вдасться з таким підходом!»
Сумним є також і те, що багато батьків вважає, що для реалізації права дитини на особисте життя, достатнього того, що вона має окрему кімнату та власні іграшки. А як же інтереси та захоплення дитини, спілкування та «особистий простір»?
Тож, вбачаючи потребу у необхідності покращити стан реалізації права дитини на особисте життя , ДЕГО «Флора», розпочала реалізацію кампанії «Дитина має право на особисте життя! Дорослі про це знають?». Наразі, вже проведено тренінг для волонтерів, які виявили бажання приймати участь у дослідженні рівня дотримання права дитини на особисте життя в Кіровоградській області. Тож, восени учасників даної кампанії чекає цікава та плідна діяльність. Планується відкрити консультаційний пункт, де можна буде отримати допомогу юриста; видати друковану продукцію та провести різноманітні дослідження для виявлення реального стану дотримання прав дитини на Кіровоградщині. Буде організовано навіть фотовиставку, по матеріалам досліджень, проведено ряд заходів для школярів, батьків та вчителів, і, звісно, напрацьовано ряд рекомендацій по результатам аналізу дослідження, для органів влади.

ДЕГО «Флора», звертається, до кожного, кому не байдужа дана проблема долучатися до її вирішення. Якщо Вам відомі факти порушення права дитини на особисте життя, просимо повідомляти представникам організації .
Контактна особа : Шестакова Людмила Володимирівна, т. (0522) 27-04-63

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool