Автор стінопису «Корифей Марко» розповів про символи, які заклав у малюнку

Жовтень 27, 2022 | Новини | Переглядів: 763 | Коментарі: 0

Автор стінопису «Корифей Марко» художник-мураліст Олександр Брітцев розповів про символи, які заклав у малюнку.

«Сюжет муралу – це композиційний колаж із сільського пейзажу, де є побут і життя селян. Саме там наше коріння. Головною частиною малюнка є портрет Марка Кропивницького. Важливий момент – його погляд. Видатний український драматург дивиться вперед. Так само вперед рухається і човен, на якому стоїть козак, тримаючи синьо-жовтий стяг. Козак – це теж образ корифея. Він стоїть нерухомо над своїм театром – велич особистості, яким був Марко Кропивницький. Символ човна – це окрема лінія в стінописі. Бо він – як людське тіло, як вмістилище душі. Як кожен колектив є одним човном, так і кожна країна – це єдність і цілісність напрямку.

Супутником сюжету є фантастичні квіти півники або ж іриси. Вони зображені з масками. Це складова театру – бути виразним, сумним, веселим, здивованим, щоб якнайяскравіше передати настрій. Також ці квіти є символом дружби та довіри», – розповів Олександр Брітцев.

Художник каже, попри чималу кількість символів, кожен побачить у стінописі своє.

«Пам‘ятаєте, колись Олександр Довженко дуже підмітив. Він сказав: «Двоє дивляться вниз. Один бачить калюжу, другий – зорі. Що кому». Так і тут. Кожен у муралі бачитиме своє і це абсолютно нормально. Як і те, що він комусь може подобатися, а комусь – ні. Але я б дуже хотів, щоб моя робота не розділяла думки, а навпаки їх об‘єднувала. Бо наша перемога тільки в єдності», – зауважив автор.

Як повідомив голова обласної ради Сергій Шульга, роботу над стінописом завершили напередодні. Тривала вона рівно 50 днів.

Нагадаємо, участь у створенні муралу взяли більш як півтора десятка меценатів.

Автор стінопису «Корифей Марко» художник-мураліст Олександр Брітцев розповів про символи, які заклав у малюнку.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool