Чи можуть позбавити дитину аліментів?

Вересень 27, 2021 | Народний репортер | Переглядів: 1315 | Коментарі: 0

Останнім часом все частіше громадяни звертаються за консультаціями з питанням щодо отримання або позбавлення права на отримання аліментів.

Які існують підстави позбавлення дитини аліментів – розповідає фахівчиня Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мироненко Анастасія.

Відповідно до статті 180 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. В деяких випадках Сімейний кодекс України визначає, коли батьків звільняють від обов’язку утримувати дитину. Наприклад:

Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби.

Батьки можуть бути звільнені від обов'язку утримувати дитину тільки за рішенням суду. Якщо дитина перестала отримувати дохід або її дохід зменшився, заінтересована особа має право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів.

Крім того, існує поняття припинення права на аліменти на дитину у зв'язку з набуттям права власності на нерухоме майно.
Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно, наприклад, житловий будинок, квартиру, земельну ділянку. Такий договір нотаріально посвідчується. Право власності на нерухоме майно за таким договором виникає з моменту державної реєстрації цього права відповідно до закону.

Важливо! Якщо дитина досягла чотирнадцяти років, вона бере участь в укладенні цього договору.
Набувачем права власності на нерухоме майно є сама дитина або дитина і той із батьків, з ким вона проживає, на праві спільної часткової власності на це майно. А у випадку укладення такого договору той із батьків, з ким проживає дитина, зобов'язується самостійно утримувати її. І така обставина не звільняє того з батьків, хто проживає окремо, від обов'язку брати участь у додаткових витратах на дитину.

В усіх інших випадках батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.
Окрім того, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Проте в деяких випадках, навіть, коли дитина досягла повноліття, сімейним законодавством встановлюється зобов’язання для батьків з утримання повнолітньої дитини.

Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Наголошуємо, що за будь-яких обставин одного з батьків не можуть позбавити обов’язку сплачувати аліменти на утримання дитини, якщо підстави не відповідають вищенаведеним.

Кропивницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка 64/53.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool