Арктика - Антартика: як відрізняти та не плутати

Березень 26, 2022 | Народний репортер | Переглядів: 983 | Коментарі: 0

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написали українські полярники 

Останнім часом нашу станцію, експедицію та пінгвінчиків так часто "переселяють" в Арктику, що знову прийшов час писати цей пост:)
Арктика – НЕ Антарктика. Це два абсолютно різних регіони планети, між якими близько 20 тис км!

Якщо дивитися на земну кулю, то Арктика буде "згори", там де Північний полюс. Антарктика – "знизу", де Південний полюс.
Між цими регіонами є кілька суттєвих відмінностей:

 Арктика – це "крига на воді", тобто водна порожнеча, вкрита кригою (Північний Льодовитий океан), навколо якої кільцем сходяться материки (Євразія та Північна Америка). Антарктида – це "крига на землі", тобто материк, вкритий кригою, який довкола омиває Південний океан. Материк Антарктида+навколишні острови+Південний океан = Антарктика

В Арктиці та Антарктиці різні пори року. Арктика знаходиться в Північній півкулі – так само, як Україна. Тож там зараз теж зима☃️ Антарктика – в Південній півкулі, де пори року "йдуть" навпаки. Відповідно, там завершується літо????

Білі ведмеді НЕ живуть в Антарктиді!!! Вони населяють Арктику. А от пінгвіни – навпаки: мешкають в Антарктиці, а от в Арктику – ні лапою, ні крилом. Так само й інші тварини зустрічаються тільки в одному з цих місць. Для Півночі це морж, північний олень, кит-нарвал, кит-білуха, нерпа, полярний мартин та ін. Їхні південні "родичі" – морський леопард, тюлень Ведделла, тюлень-крабоїд, горбатий кит, кит Мінке, домініканський мартин тощо. Лише деякі тварини можуть подолати величезну відстань між Арктикою та Антарктикою й бувати в обох холодних краях, зокрема косатка та крячок полярний.

Щоб легше запам'ятати різницю між такими схожими за назвою "білими регіонами", пропонуємо лайфхак. Слово Арктика утворилось від давньогрецького слова "άρκτος" – ведмідь. Для назви Антарктики до цього слова додали частинку "αντι" – протилежний, тобто антиведмідь.
Тож якщо бачите ведмедів, то це "коротка" Арктика. А якщо бачите пінгвінів, українських полярників та станцію "Академік Вернадський", то це точно "довга" Антарктика

Фото: Ян Бахмат


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool