Яка буде ціна на газ для населення

Січень 29, 2020 | Новини регіонів | Переглядів: 1264 | Коментарі: 0

Споживачі у січні заплатять за газ 5580 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ без транспортування, це на 25% менше, ніж за відповідний період у минулому році (7482,6 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ).

Зниження ціни на газ стало можливим, завдяки здешевленню вартості газу на ринку в Європі, що є наслідком підписання договору про транспортування газу. У зв’язку з цим, Урядом було прийняте рішення відмовитися від гарантованої ціни на газ (6600 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ без транспортування) та внесено зміни до положення про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку газу. 

Відповідно до них, вартість газу визначатиметься щомісячно та залежатиме від щоденної середньоарифметичної ціни природного газу на нідерландському газовому хабі (ТТF).

Це буде прозора формула за якою ціна буде розраховуватись щомісячно та відображати поточну ситуацію ринку.

Вартість газу залежатиме від щоденної середньоарифметичної ціни природного газу (Day-Ahead and Weekend) на нідерландському газовому хабі (ТТF) за період з 1 до 22 числа місяця. Потім до цієї середньомісячної ціни додається різниця (спред) між ціною на хабі TTF і ціною на кордоні України. 

Відповідати за розрахунок ціни за цими принципами буде НАК “Нафтогаз України”, а КМУ та міжнародні партнери контролюватимуть відсутність маніпуляцій. 

У січні ціна впала до рівня 2016 року: вона нижча, ніж встановив попередній Уряд у квітні 2016. Така зміна погоджена з МВФ та не вплине на співпрацю України з міжнародними партнерами. 

Нова, знижена ціна газу застосовуватиметься автоматично, населенню не потрібно нікуди звертатися і оформлювати будь-які документи, незалежно від того, яку ціну вони раніше обрали на січень 2020 року: гарантовану (квартальну) чи щомісячну. Клієнти, які раніше придбали газ на умовах пропозиції від НАК “Нафтогазу України” «Газовий запас» можуть розраховуватись за поточне споживання газу за зниженою ціною, а залишок коштів повернеться на рахунок споживача.

Механізм щомісячного ціноутворення на газ в рамках ПСО діятиме до 1 травня 2020 року - від цієї дати. НАК «Нафтогаз України» більше не відвантажуватиме газ регіональним постачальникам безкоштовно. Ринок поставок газу побутовим споживачам стане конкурентним. 

Так, у січні 2019 року ціна на газ для населення з ПСО була 6263 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ, а для промисловості - 9019 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ. Цього ж року ціна на газ для населення 4650 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ (5580 з ПДВ), а для промисловості - 5500 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ (6600 з ПДВ). 

Відтак, українці в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зекономлять за січень 25%.

Джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool