Результати брифінгу заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка за 18 червня

Червень 18, 2020 | Новини регіонів | Переглядів: 1053 | Коментарі: 0

 Україна останній тиждень демонструє різке зростання кількості нових випадків захворювання на COVID-19. 

Тенденція до погіршення епідемічної ситуації простежується з початку поетапного пом’якшення країною карантинних обмежень. Тому зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію напряму не пов’язано зі збільшенням кількості проведених тестувань.

▪️ За даними ВООЗ, у світі виявляється лише 30 відсотків випадків COVID-19, 70 відсотків хворих або переносять вірус безсимптомно, або хворіють у легкій формі й не звертаються по медичну допомогу.

▪️ Для отримання реальної картини поширення COVID-19 і для виявлення імунітету населення до коронавірусу МОЗ проводить підготовку до масштабного ІФА-тестування. Воно проводитиметься вибірково, особливо у населених пунктах, які постраждали від спалаху хвороби.

▪️ МОЗ розробило 81 сценарій можливого розвитку ситуації з COVID-19 у країні. Ретроспективно вибрано 3 сценарії, які враховують сезонність поширення вірусу.

▪️ Якби Україна не запровадила в березні жорсткий карантин, то до кінця цього року, за неоптимістичним сценарієм, від коронавірусу в країні померли б 145 тисяч людей. Крім цього, уже з 25 квітня відділення інтенсивної терапії по всій країні були б переповнені.

▪️ В Україні за умови дотримання правил адаптивного карантину при помірній сезонності коронавірусу прогнозується, що до кінця року буде приблизно 4 тисячі померлих від COVID-19. Однак сезонність не є головним фактором. Показник смертності може коливатися, якщо українці будуть ігнорувати рекомендації МОЗ. Наразі в Україні помирає один хворий із 30. Фахівці сподівалися на зменшення агресивності вірусу через спеку, але сьогоднішня динаміка не підтверджує цих очікувань. В Україні 70% смертей від COVID-19 припадає на людей віком від 60 років.

▪️ Якщо ситуація буде розвиватися за гіршим сценарієм, то в деяких областях уже з 22 червня може бути введено жорсткий карантин. Але існує також висока ймовірність скасування карантину за умови дотримання протиепідемічних правил.

▪️ З 22 червня будуть дещо змінені індикатори можливого посилення карантинних заходів на місцях. Зокрема, встановлені такі критерії: середня кількість тестувань методами ПЛР та ІФА-аналізу (не менше ніж 24 на 100 тисяч населення, раніше — 12). Замість інцидентності вводиться коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом, він складає більше 11%, а також введено показник динаміки зростання випадків інфікування — більше 10%. Рішення щодо посилення чи послаблення карантину будуть приймати органи місцевого самоврядування за поданням головного санітарного лікаря області. Обмежувальні заходи можна буде вводити не для всієї області, а для окремого району.

▪️ Збереження динаміки сьогоднішніх критеріїв епідемічної ситуації дозволить пом’якшити з 22 червня карантин у Києві та Чернівецькій області, які раніше не могли цього зробити. Натомість негативну динаміку демонструє Харківська область.

▪️ Уряд на найближчому засіданні, запланованому на 19 червня, планує розглянути питання звільнення від оподаткування операцій закупівлі ІФА-тестів і обладнання, а також спростити процедуру їх придбання.

▪️ В Україні спостерігається тенденція до значного збільшення госпіталізації хворих. Якщо раніше фіксувалося до 100 госпіталізованих за добу, то сьогодні — 190. Також зростає кількість випадків захворювання на пневмонію (з 200 випадків до 600-700).
Щоденно на апараті ШВЛ перебуває 90 хворих.

▪️ Інститут мікробіології НАНУ на замовлення МОЗ розробляє політестсистему, яка буде використана в новому сезоні грипу і грипоподібних захворювань. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool