На Вінниччині зареєстровано пташиний грип

Січень 24, 2020 | Новини регіонів | Переглядів: 1035 | Коментарі: 0

За інформацією Держпродспоживслужби України 18 січня 2020 року в ПП “Хутір” у с. Бугаків Немирівського району, що на Вінниччині, було зареєстровано загибель птиці. 19.01.2020 року встановлено діагноз: грип птиці.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущенню поширення збудника хвороби. За попередньою інформацією на підприємстві утримувалося близько 98 тис. голів птиці.

Грип птиці - гостре висококонтагіозне вірусне захворювання, що характеризується високою (до 80%) захворюваністю і летальністю, різноманітністю форм перебігу та клінічних ознак, а також широким спектром охоплюваних видів свійської та дикої птиці.

Джерелом інфекції є хвора та перехворіла на грип птиця, вірусоносійство в якої може тривати до двох - трьох місяців. Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний. Зараження може відбуватися при безпосередньому контакті а саме: через повітря, воду, інфікований корм, яйця, інвентар, транспорт.

Також збудник можуть передавати комарі, гризуни, тому кожен власник птиці має вести постійну боротьбу з ними.

Але найбільший ризик виникнення захворювання пов'язаний з міграцією диких птахів, тому всі власники домашньої птиці зобов'язані не допускати її вигул на відкритих пасовищах, ставках, річках та інших водосховищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною і синантропною птицею (горобці, ворони, голуби тощо).

Для профілактики захворювання птиці власникам також необхідно:

- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки за наявності ветеринарних супровідних документів;

- інформувати територіальну державну ветеринарну службу про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

- утримувати різні види птиці окремо;

- не допускати сторонніх осіб у місця утримання домашньої птиці;

- зберігати корми для годівлі птиці в недоступних для дикої птиці місцях;

- проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

- здійснювати ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

У разі появи ознак захворювання чи незвичної поведінки птиці, у випадку її масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) або службу ветеринарної медицини у вашому районі або області!

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool