Бутерброд із ковбасою - їжа нездорова, некорисна і досить дорога, - Уляна Супрун

Лютий 03, 2019 | Новини регіонів | Переглядів: 2086 | Коментарі: 0

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала в.о міністра охорони здоров`я України Уляна Супрун.

Нагадаємо, що нещодавно Уляна Супрун рекомендувала замінити чорну ікру на інші продукти, детальніше за посиланням Чи їсте ви чорну ікру ложками?

"Хліб, масло, ковбаса. Звичний для багатьох сніданок, перекус, обід, підвечірок чи вечеря. Втім, такий бутерброд — їжа нездорова, некорисна і досить дорога. Чому нездорова?

Хліб

▪ Білий хліб містить багато солі. В 100 грамах хліба — приблизно п’ята частина денної норми солі. Хоча в залежності від приготування хліба, ця цифра може відрізнятися і бути значно вищою.
▪ Багато солі - ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, що переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю
▪ В хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові. Скоро через дію інсуліну рівень цукру впаде, а ви знову будете голодні.

Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути — нездорова усім.

▪ В ній також багато солі. До прикладу, в 100 грамах салямі половина денної норми солі.
▪ Це процесоване м’ясо — глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. Нітрити додають до ковбасних виробів, аби вони мали рожевий колір. Бензпірен потрапляє в ковбасу при копченні, і надає їй характерного запаху і канцерогенних властивостей.
▪ Регулярне надмірне споживання процесованого м’яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової.
Тому радять повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко
▪ Насамкінець, кілограм ковбаси коштує значно дорожче за кілограм хорошого м’яса. Пам’ятайте, що готового червоного м‘яса радять їсти не більше 70 грамів на день або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня. Здоровіша альтернатива — птиця.

Масло

▪ Щодо масла науковці не протестують. Якщо це справжнє вершкове масло, а не спред чи маргарин, то все гаразд. В ньому є вітаміни А, D, K і жирні кислоти із коротким ланцюгом, які швидко включаються в метаболізм, а не запасаються на боках
▪ Слід пам’ятати, що у маслі багато насичених жирів, від надмірного вживання яких нас справедливо застерігають медики. До прикладу, в 100 грамах масла насичених жирів в середньому половина — 50 грамів (для масла жирністю 81%), а це — подвійна денна норма для нашого організму.
Канапка, бутерброд, сандвіч — це дійсно зручно. Тому якщо ви звикли до такої їжі і не хочете відмовлятися, намагайтеся частіше обирайте здоровіші варіанти:
Споживайте висівковий хліб. В ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб — в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В.
Ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку.
Додавайте овочі, яблука, зелень і коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру.
Іншими “намазками” можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала.
Здорова альтернатива ковбасі — це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Все ці варіанти значно корисніші і дешевші за ковбасу, та підійдуть всій родині", - повідомляє Уляна Супрун.

Фото Ігоря Філіпенка

Бутерброд, їжа нездорова, некорисна і досить дорога, Уляна Супрун, фото игоря филипенко,


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool