Як перевести українську пенсію до Польщі

Березень 02, 2024 | Новини | Переглядів: 552 | Коментарі: 0

Заступник начальника відділу обслуговування громадян № 2 (сервісного центру) Ольга Сіндяшкіна зустрілась з особами з інвалідністю та поінформувала про умови призначення пенсії по інвалідності у 2024 році

Під час зустрічі пролунало чимало питань до представника головного управління, зокрема, як оформити українську пенсію за кордоном та як перевести українську пенсію за фактичним місцем проживання пенсіонера за кордоном?

“Питання міжнародних пенсій ‒ оформлення / переведення ‒ актуальне питання для осіб, які змінили країну проживання та не планують поки повертатися до України у звʼязку з воєнними діями. На сьогодні укладено угоди про пенсійне забезпечення з Болгарією, Естонією, Іспанією, Латвією, Литвою, Молдовою, Польщею, Португалією, Словаччиною, Угорщиною, Чехією”. Тож громадяни України мають право на отримання пенсії за законами цих країн або перевести українську пенсію до однієї з цих країн”, ‒ нагадала фахівчиня.

Розглянемо ситуацію, коли особа вже є отримувачем пенсії за віком чи інвалідності (термін дії ‒ довічно) на прикладі країни-сусіда – Республіка Польща.

Куди звертатися та які документи потрібно надати?

 Потрібно звернутися до найближчого Управління соціального страхування у Польщі (ZUS) з таким пакетом документів:паспорт громадянина України; довідка про присвоєння номера PESEL; номер облікової картки платника податків; пенсійне посвідчення та довідка з банківськими реквізитами в банку (на який будуть переводити виплати).

Територіальний орган ZUS заповнить необхідні формуляри, додавши копії документів, направить до головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

 Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області розглянуть заяву та ухвалять рішення – відповідь нададуть у Польщі (ZUS).
 Належні пенсійні виплати здійснюватимуться на рахунок відкритий у банку Польщі один раз у квартал.

джерело 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool