Влада та громадськість домовилися про спільну роботу у створенні довгострокової Програми розвитку ринків міста Кіровограда (ФОТО)

Березень 15, 2012 | Новини | Переглядів: 1240 | Коментарі: 0

Ринки Кіровограда відіграють важливу соціально-економічну роль, адже вони дають робочі місця для підприємців, дозволяють наповнювати місцевий бюджет, а покупцям - здійснювати закупки.

Водночас, за висновками громадських експертів, в діяльності ринків міста накопичилася низка ключових проблем: незадовільний матеріально-технічний стан ринків; непрозорість обрахунку тарифів за оренду торгових площ; недостатня включеність органів місцевого самоврядування та державної влади у вирішення актуальних питань через їх обмежені повноваження. Як можна врегулювати проблеми діяльності ринків? Що для цього потрібно зробити владі, громадськості, підприємцям, адміністрації ринків? Про це говорили під час прес-конференції, що відбулася 15 березня у приміщенні Кіровоградської міської ради.

Президент Творчого об’єднання «ТОРО» Олексій Хмара презентував журналістам результати дослідження щодо прозорості роботи ринків міста Кіровограда на прикладі діяльності ринків підприємства «Кооперативний ринок» Облспоживспілки. Дослідження готували фахівці ТОРО в партнерстві із Комісією з питань гласності та протидії корупції Громадської ради при Кіровоградській ОДА (матеріалами доступні за посиланням: http://www.toro.org.ua/projects/43.html). Саме воно і стало предметом громадського обговорення проблемних питань діяльності ринків, яке відбулося 13 березня 2012 року в стінах міської ради за участі підприємців, що здійснюють діяльність на ринках, місцевої влади та адміністрацій ринків Кіровограда.
За словами Олексія Хмари, орендарі торгових місць на ринках в основному задоволені умовами своєї роботи, разом із тим звертають увагу на такі системні проблеми, як застаріла інфраструктура ринків; необґрунтовані розміри тарифів та послуг ринків, певна невідповідність договорів оренди торгових площ (місць) вимогам, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Кожен п’ятий підприємець зазначав, що на ринках мають місце прояви корупції, певний тиск на торговельників, однак немає жодного факту чи свідчення, які це б підтвердили.
У ході дослідження з’ясувалося також, що в чинному законодавстві, яке регламентує діяльність ринків, існує ряд суперечностей та прогалин. Зокрема, законодавчо не встановлена процедура розрахунку тарифів на оренду торгових місць, потребує вдосконалення нормативно-правова база в частині регулювання взаємовідносин ринків із органами місцевого самоврядування, суб’єктами підприємницької діяльності, товаровиробниками і споживачами. За наслідками громадського обговорення 47 її учасників прийняли резолюцію, у якій підприємці, влада та адміністрація ринків взяли на себе взаємні зобов’язання щодо урегулювання проблем ринкової галузі. З повним текстом резолюції можна ознайомитися за посиланням: http://www.toro.org.ua/projects/43.html
Як зазначив під час прес-конференції заступник Кіровоградського міського голови Ігор Василенко, враховуючи рекомендації громадського обговорення, планується розробити Програму розвитку ринків міста Кіровограда до 2015 року. Для цього буде сформована Робоча група, до якої увійдуть представники органів місцевої влади, підприємницькі кола, експертна громадськість.
Заступник міського голови підкреслив, що управлінню торгівлі міської ради буде надано повноваження щодо фіксації адміністративних правопорушень правил торгівлі на ринках міста. Для цього буде внесено зміни у Положення про управління торгівлі (норма регламентується ст.155 та ст.255 Кодексу України про адміністративні правопорушення).
«Сьогодні, за даними статистики, у Кіровограді спостерігається перенасиченість об’єктів торгівлі приблизно на 20 відсотків, а тому важливо, аби підприємці, які працюють у торгівлі, переходили у виробничу галузь. Міська рада затвердила Програму підтримки малого підприємництва та передбачила кошти на часткову підтримку бізнес-проектів, спрямованих на виробництво», - сказав Ігор Василенко.
Задля належного впровадження рекомендацій громадського обговорення у термін представники органів місцевої влади, підприємницькі кола та експертна громадськість розпочинають спільну роботу над підготовкою проекту змін до Правил торгівлі на ринках міста Кіровограда та підготовку проекту довгострокової програми розвитку ринків міста.

фото Ігоря Філіпенка.

Влада та громадськість домовилися про спільну роботу у створенні довгострокової Програми розвитку ринків міста Кіровограда (ФОТО)

Влада та громадськість домовилися про спільну роботу у створенні довгострокової Програми розвитку ринків міста Кіровограда (ФОТО)

Влада та громадськість домовилися про спільну роботу у створенні довгострокової Програми розвитку ринків міста Кіровограда (ФОТО)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool