У Кропивницькому відкрито персональну виставку Василя Гелетка

Жовтень 12, 2018 | Новини | Переглядів: 918 | Коментарі: 0

12 жовтня 2018 року в обласному художньому музеї відкрито персональну виставку Василя Гелетка «Отамани гайдамацького краю»

Напередодні Дня захисника України та Дня українського козацтва в обласному художньому музеї відкрито унікальну виставку графічних творів, присвячену героїчному минулому боротьби української нації за свою державу. Автором виставки є художник Василь Васильович Гелетко, який в сучасній Україні один з небагатьох, що пише на історико-патріотичну тематику.

Народився Василь Гелетко 5 вересня 1958 року у місті Огри (Латвія). Згодом родина переїхала в Україну в село Новоселицю Катеринопільського району Черкаської області. З шкільних років Василь почав вивчати ази творчої майстерності. Здібний учень мав непереборне бажання навчатися малювати, що за рік освоїв техніку малювання олівцем а згодом завдяки наполегливій праці і акварелі. Закінчив Катеринопільську художню школу. Першим вчителем малювання Василя Гелетка був Федір Галан – професійний художник з великим досвідом і природним даром, що навчив його бачити і передавати в творах прекрасне.

У 1975-1984 роках навчався в Московському університеті імені Н.Крупської та в Ужгородському училищі прикладного мистецтва на відділенні станкового живопису і графіки. Під час проходження строкової служби у Німеччині він працював при мистецькому клубі разом з професійними художниками, а вільний час присвячував написанню пейзажів, портретів. Після служби в армії навчав талановитих дітей у художній школі села Єрки: вів гуртки малювання, різьблення по дереву, карбування по металу.

З середини 90-х років майстер звертається до теми «Шевченкіани», своїми творами майстер ще і ще раз привертає увагу сучасників до видатної постаті Тараса Шевченка.

Василь Васильович дуже цікавиться історією рідного краю, детально вивчає історичні думи, легенди і перекази українського народу. Стійкі, хоробрі, витривалі, мужні, вірні своїй ідеї – такими постають козаки на полотнах Василя Гелетка. Боротьба українського народу за визволення і незалежність знайшли відображення у творах художника «Іван Гонта», «Максим Залізняк», «Іван Сірко» та ін.
Василь Гелетко живе і творить на Черкащині, а тому художнику дуже близькі події, що відбувалися в Холодному яру сто років тому. Любов до України та її народу він передав у серії робіт «Холодний яр». Також на полотнах Василя Гелетка представлені портрети видатних діячів української історії: Симона Петлюри, Нестора Махна, Данила Терпила, отамана Марусі, отамана Орлика, Юрія та Василя Тютюнників, Євгена Коновальця, Павла Скоропадського, Євгена Маланюка, Петра Болбочана. На виставці також представлені роботи присвячені героям Небесної Сотні, що загинули одними з перших: Сергію Нігояну, Михайлу Жиздневському, Юрію Вербицькому.

Сучасна Україна, яка сьогодні захищає свою територіальну цілісність від російської агресії також знайшла відображення в картині художника-графіка. З одного боку на ній портрет гайдамаки Максима Залізняка, а з іншого боку портрет ветерана АТО Аміни Окуєвої, так художник проводить паралель між сучасним і минулим, автор дивиться у майбутнє через призму минулого. За традицією що склалася автор передає до фондів обласного художнього музею свою портретну роботу «Симон Петлюра» (2017).

Всього на виставці представлено 41 робота.

Микола Правда 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool