У Кропивницькому відкрили виставку Володимира Крутоуса (ФОТО)

Березень 28, 2024 | Новини | Переглядів: 686 | Коментарі: 0

28 березня 2024 року в обласному центрі в Музеї мистецтв презентували віртуальну виставку «Геній мініатюри» до 55-річчя майстра декоративно-прикладного мистецтва Володимира Крутоуса.

Володимир Крутоус народився 28 березня 1969 року у місті Кропивницький (раніше Кіровоград). Навчався у Центральноукраїнському національному технічному університеті (КІСМ), згодом працював викладачем. За фахом - інженер-електромеханік, а за покликанням – митець в широкому значенні цього слова. Його дитячі передачі «Кукарача», «12 балів», «Засинайка» на обласному телебаченні завжди захоплювали не лише малечу та юнаків, а й дорослих, нині ж він разом зі своєю колежанкою Наталією Устименко керує дитячою кіно-теле-студією «Ку-раж».

І весь цей час, за будь-якої можливості, займається дивовижною справою перетворення за допомогою складаного (перочинного) ножика, фарб та власних творчих новацій, старих, нікому не потрібних шматочків пінопласту та гілочок і корінців дерев у вишукані витвори мініатюрного мистецтва, оживляючи сторінки історії.

У Кропивницькому відкрили виставку Володимира Крутоуса

У Кропивницькому відкрили виставку Володимира Крутоуса

У Кропивницькому відкрили виставку Володимира Крутоуса

У Кропивницькому відкрили виставку Володимира Крутоуса

У Кропивницькому відкрили виставку Володимира Крутоуса

Військово-історичною мініатюрою Володимир Васильович займається більше 40 років. Коли він був дитиною, то фігурки солдатиків було досить складно діставати, тому почав це робити самостійно. Різні матеріали спробував: пластилін, дерево, дріт і врешті-решт зупинився на пінопласті, тому що він досить пластичний.

Окреме місце серед його робіт займає колекція мініатюр «мордорські мародери» російських військових з награбованими в Україні речами, серед яких – мародер, який несе пральну машинку, фігурка з унітазом, з награбованими речами у сумці, з батареєю та інші. Серед представлених робіт також є композиція, на якій зображено потопаючий корабель. І вперше його митець створив саме у той видатний день, коли «Москва» пішла на дно. Також зазначу, що у Музеї мистецтв протягом півроку діяв спільний виставковий проєкт військово-політичної карикатури «Остогидлі сусіди» історика, краєзнавця Олександра Чорного та майстра декоративно-прикладного мистецтва Володимира Крутоуса. В жанрі політичної карикатури Олександр Васильович створив цілу галерею рідкісних мерзотників. Широкомасштабна агресія певною мірою стимулювала його на розвиток відповідної теми. Художніми засобами він характеризує зображених персонажів, розкриває їх негативні риси. В колекції мініатюр Володимира Васильовича можна було побачити російського горе-вояка, який несе пральну машину, фігурки з бойлером, з награбованими речами у сумці, постать із собачою будкою, в даному випадку собака за кадром, він сумний, у нього забрали будинок. І сааме цей виставковий проєкт мав велику популярність серед відвідувачів музею та за межами музейної скарбниці.

Володимир Васильович активно бере участь в обласних, всеукраїнських та закордонних виставках мініатюр. Також активний учасник Великодніх Благодійних Аукціонів.

Його роботи знаходяться у приватних колекція в Україні та за кордоном, а також близько пів сотні різних мініатюр є фондовою збіркою Музею мистецтва.

Ірина Лягул 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool