У Кропивницькому відкрили виставку картин Ігоря Гриценка (ФОТО)

Квітень 26, 2024 | Новини | Переглядів: 702 | Коментарі: 0

26 квітня 2024 року в Музеї мистецтв презентовано виставку робіт Ігоря Гриценка (1986-2014) «Весна без тебе» до дня народження самобутнього художника.

Гриценко Ігор Григорович народився 28 квітня 1986 році в місті Авдіївка Донецької області. Ще в ранньому дитинстві хлопчик перехворів гострою респіраторною вірусною інфекцією (ГРВІ) під час лікування якої було передозування антибіотиків, що призвело до таких ускладнень як двостороння глухота та інвалідність. Це суттєво змінило життя майбутнього митця.

У Кропивницькому відкрили виставку картин Ігоря Гриценка

У Кропивницькому відкрили виставку картин Ігоря Гриценка ,фото Ігоря Філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку картин Ігоря Гриценка ,фото Ігоря Філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку картин Ігоря Гриценка ,фото Ігоря Філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку картин Ігоря Гриценка ,фото Ігоря Філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку картин Ігоря Гриценка ,фото Ігоря Філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку картин Ігоря Гриценка ,фото Ігоря Філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку картин Ігоря Гриценка ,фото Ігоря Філіпенка

Коли Ігорю виповнилося 3 роки, то через хворобу довелось покинути родинне гніздо та перейти на виховання до Макіївського будинку для глухих малюків, де він почав проявляти цікавість до малювання. Потім було навчання в спеціалізованій школі-інтернаті для дітей з вадами слуху. Там він активно займався розробкою та малюванням стінгазет, за що отримав диплом мешканця «Міста майстрів». Після закінчення школи-інтернату, в 2003 році вступив до Донецького технікуму промавтоматики, де був сурдоперекладач. Організовував художні виставки та отримував підвищені стипендії.

Юний художник активно приймав участь у різноманітних мистецьких конкурсах та виставках, де його творчість була оцінена дипломами та подяками. Серед них - виставка художнього мистецтва «Веселі фарби» в приміщені Донецького краєзнавчого музею (1998-1999), Донецький молодіжний фестиваль мистецтв «ЭКОАРТ» номінація «Образотворче мистецтво» (2007), обласна виставка робіт творчої молоді Донецької області «Перлини Донеччини» (2008), Православний фестиваль мистецтва молоді «Іскорка Божа» (2011-2012, 2013), виставки народної творчості «Талановиті люди міста Авдіївка». А ще був диплом конкурсу «Фарби руди, вугілля і металу» й сертифікат у рамках соціальної групи Метінвест «Світ можливостей». Отримав багато подяк у співробітництві з бібліотекою та інклюзивним рухом міста. Належав до творчих спільнот художників в місті Донецьку.

На виставці «Весна без тебе» представлено 27 робіт художника, де реалізм тісно переплівся з декоративними елементами живопису, адже професійної мистецької освіти Ігор Гриценко не здобував, хоч постійно займався самоосвітою і працював над собою. Серед них є соковиті натюрморти, портрети рідних людей та королеви Великої Британії Єлизавети ІІ, а також урбаністичний пейзаж відомого стадіону «Донбас-Арена». Творчість митця самобутня, він прагнув до схожості з фото. Малював на замовлення. Часто його улюбленими моделями були саме дівчата з родини - сестра Анна та племінниця Ірина. Зображував і відомих осіб, адже крім королеви Великої Британії надихався образом чарівної Мерилін Монро.

Сьогодні черговий день народження Ігоря. Це була б 38-ма весна митця, тому цей виставковий проєкт важливий, він вшановує пам'ять самобутнього художника та розповідає про життя і творчість, мрії, яким не судилося здійснитися. Він хотів вивчати англійську мову і створювати красу на полотні.

В 2014 році розпочалася російсько-українська війна й місто Авдіївка з кінця квітня цього ж року потрапило під контроль проросійських бойовиків. Операція із його звільнення була розпочата 28 липня 2014 року та тривала три доби, українські збройні сили почали витісняти підрозділи бойовиків «ДНР». Остаточно Авдіївку було звільнено 30 липня 2014 року, коли Україна відновила контроль над старою частиною міста. Саме в ці дні обірвалося життя талановитого самобутнього художника Ігоря Гриценка. Спочатку він вважався зниклим, а пізніше стало відомо, що 28 липня 2014 року він загинув від рук окупантів.

В квітні 2019 року рідні та друзі вшанували пам'ять Ігоря відкриттям меморіальної дошки в рідному місті, яка розміщувалась біля входу до його будинку. Під час заходу розгорнули на подвір’ї виставку його робіт. Митець продовжує жити в спогадах та в своїх картинах, адже після себе залишив більше 300 різножанрових художніх творів створених олійними фарбами на полотні присвячених різним темам: автопортрети, портрети, пейзажі, натюрморти із зображенням фруктів, квітів, їжі тощо.

Анна Недлінська


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool