У Кропивницькому до Великодня відкрили виставку (фото)

Квітень 30, 2021 | Новини | Переглядів: 1404 | Коментарі: 0

В обласному центрі  30 квітня 2021 року в Музеї мистецтв розгорнуто експозицію творів до Великодня.

Великодень - давне свято весни, як вважали наші пращури цілковита перемога весни - літа над зимою, перемога життя над смертю, свято подружньої любові та злагоди в родині. Після запровадження християнства це свято Пасха, як відомо пов’язують із біблійною легендою про воскресіння Ісуса Христа.

Великдень вважається найбільшим днем у році, бо тоді воскресає життя - Сонце. А весь світ возносить хвалу воскресінню. Народженню любові, доброти, надії та радості життя. Предки вважали що в цей день Господь відчиняє небо і через небесні ворота приносить у людські душі очисний вогонь.

Згідно з віруванням, Ора - зародився саме з вогняного Яйця-райця у вирії – життєтворчому просторі, це той світ де виросло Дерево життя. Саме художньо-образною мовою Василь Завгородній (1925-2009) відобразив у своїй роботі «Яйце-райце».
Два живописні твори «Пасхальний ранок» (1994) Віктора Осипенко (1958-2016) та «Великдень» (1989) Анатолія Данилова (1941-2011) про очікування Великодня.

Однією з прадавніх великодніх традицій було виготовлення крашанок і писанок. Орнаменти яких донесли до нас відгук уявлень пращурів про природу небо і землю.

В експозиції представлено «Натюрморт з писанками» (2001) добре відомого поціновувачам мистецтва кіровоградського художника, члена Національної спілки художників України Анатолія Дворського (1948-2010), який в свій час звертався в живописних і графічних доробках до духовної культури наших пращурів, шукаючи ідеал сучасності у віддзеркаленнях минулого. Образи в його картинах насичені архаїчною силою, експресією, рухом, енергією дії. Потужний колір, підкреслений графікою лінії та орнаментикою мови, посилюють знаковість і символічність зображення.

Особливою священною жертвою Богові на Великдень був коровай посипаний пшоном, що символізує народження і повноту життя: «Натюрморт. Паска» (2009),Лариси Зоріної (1960р.н.).

На Великдень молодь обов’язково водила хороводи-танки, співала пісень. Ходіння по колу за Сонцем мало сприяти швидкому пробудженню та розквіту природи . Саме на цю тему в експозиції представлено роботу Лариси Зоріної (1960р.н.) «Великодні забави»(2012).

Передувала Великодню Вербна неділя і з такою назвою живописна робота «Вербна неділя» (2006) художника з Луганської області, члена Національної спілки художників України Володимира Козлова (1951р.н.) також представлена в експозиції.

У Кропивницькому до Великодня відкрили виставку

У Кропивницькому до Великодня відкрили виставку

У Кропивницькому до Великодня відкрили виставку

Олена Степанок  


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool