У Кропивниицькому розповіли про найчастіші причини пожеж

Березень 05, 2024 | Новини | Переглядів: 376 | Коментарі: 0

Сьогодні, 5 березня, речниця Головного управління ДСНС в області Оксана Мачак взяла участь у брифінгу, який відбувся у пресцентрі обласної військової адміністрації.

Зустріч з представниками медіа була присвячена пожежам в екосистемах, адже щовесни українські степи палають. Горить суха трава, очерет та сміття на відкритих ділянках в межах багатьох населених пунктів області та поза ними.

“В умовах повномасштабної війни такі пожежі - додаткове навантаження на підрозділи ДСНС. Окрім ліквідації наслідків воєнної агресії рф і порятунку людей, рятувальники змушені виїжджати на гасіння сухостою”, - зазначила Оксана Мачак.

Вона навела дані статистики щодо займань у природному середовищі за два останні роки та зауважила, що їх кількість збільшилася у два з половиною рази.

Серед найбільш поширених причин загорань в оточуючому середовищі були названі такі як необережно кинуті недопалки або сірники, розведення багаття і необережне з ним поводження, випалювання трави, використання несправної техніки та самозаймання під впливом високих температур. На жаль, дуже часто значні площі родючих українських чорноземів вигорають через людську недбалість та необережність. А ще більше - через безвідповідальність та з власної злої волі недбалих господарів, які вперто не бажають докладати рук, щоб позбутися залишків торішньої рослинності, та прагнуть, аби цю роботу за них зробив вогонь. Це хибна практика, адже вогонь нещадно нищить довкола усе живе, порушуючи природні процеси у навколишньому середовищі. Гинуть тисячі тварин, для яких степи та лісосмуги є домівкою. А за вітряної погоди, що для степової зони є цілком природно, пожежа поширюється на значні території та становить загрозу для людського житла. Адже із сухостою вогонь досить легко може перекинутися на приватне подвір’я. Бували випадки, коли через займання сухої трави повністю вигорала автівка, припаркована на узбіччі.

“І все це лише мала частина того, що несуть із собою пожежі сухостою навесні”, - засвідчила рятувальниця та нагадала про адміністративну й кримінальну відповідальність, передбачену чинним законодавством України для паліїв.

Насамкінець зустрічі речниця звернувся до громадян, аби вкотре закликати їх до неухильного дотримання вимог пожежної безпеки у природному середовищі. Вона висловила надію на те, що, згуртувавшись, ми разом зможемо докорінно змінити ставлення наших громадян до проблеми пожеж в екосистемі, виховати повагу та любов до рідної землі, аби зберегти її багатства для наступних поколінь.

ГУ ДСНС України у Кіровоградській області   


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool