СБУ передала матеріали для науково-документальної серії «Реабілітовані історією. Кіровоградська область»

Жовтень 31, 2019 | Новини | Переглядів: 622 | Коментарі: 0

Архів Управління СБ України в Кіровоградській області передав співробітникам «Кіровоградського обласного відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України» матеріали для підготовки чергових книг науково-документальної серії «Реабілітовані історією. Кіровоградська область».

Це короткі біографічні дані на понад вісімсот уродженців та мешканців Кіровоградщини, які зазнали незаконних репресій за часів радянської влади в 1917-1991 роках.

Серед них, дружини засуджених контрреволюціонерів, які нібито знаючи про злочинну діяльність своїх чоловіків, не повідомили про це органи влади.

Більшість складають антирадянські агітатори, які «сіяли ворожнечу» у трудових колективах чи серед бійців Червоної Армії, розповсюджуючи антирадянські листівки або розповідаючи контрреволюційні анекдоти.
Також серед матеріалів зустрічається одна із справ з обвинуваченням мешканця області за приховування у своїй біографії інформації про те, що він був сином попа та нібито виступав проти розкуркулення на селі. Ще один фігурант архівної справи був висланий на три роки до Казахстану за приховування своєї класової належності.

Та навіть за очевидну вже на той час правду щодо геноциду українського народу, уродженець села Мощене Гайворонського району у 1940 році був засуджений за ст.58-10 КК РРФСР до трьох років виправно-трудового табору за «поширення чуток» про поголовний голод в Україні у 1933 році.

Передані дані, які увійдуть до наступних томів науково-історичного видання та будуть у вільному доступі на сайті Головної редакції колегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією», набагато спростять пошукову роботу дослідників та родичів реабілітованих осіб.

Більш ретельно з матеріалами архівних кримінальних справ можна ознайомитись в архіві Управління СБУ в Кіровоградській області за адресою: Кропивницький, вул. Дворцова,9, де вони зберігаються.

Пресгрупа УСБУ в Кіровоградській області 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool